Slučaj Lekići na čekanju

Agencija treba da odgovori da li je Gordana Lekić, kršila Zakon o sprečavanju korupcije tokom mandata na čelu Odbora direktora državne kompanije “Castelo Montenegro”, kada je imala istovremeno i ugovor o dopunskom radu sa privatnom firmom

12866 pregleda 2 komentar(a)
Lekić i Petrošenko prilikom potpisivanja ugovora, Foto: RUP
Lekić i Petrošenko prilikom potpisivanja ugovora, Foto: RUP

Da li je Gordana Lekić, supruga sadašnjeg predsjednika Odbora direktora Rudnika uglja (RUP) Milana Lekića, istovremenim rukovođenjem državnim preduzećem “Castelo Montenegro” i dopunskim radom u privatnoj firmi “Energy Industrial Holding” sa kojim je njen suprug već imao potpisan ugovor ispred RUP-a bila u konfliktu interesa, neće biti poznato dok Agencija za sprečavanje korupcije (ASK) ponovo ne dobije rukovodstvo.

To proizilazi iz odgovora Agencije upućenog “Vijestima”.

“Zbog situacije sa kojom ste vjerovatno upoznati, ASK se do daljeg neće oglašavati u bilo kojoj formi saopštenja, odgovori na novinarska pitanja, obavještenja”, odgovorili su Vijestima iz PR službe.

Direktorka ASK-a Jelena Perović nedavno je uhapšena po nalogu Specijalnog državnog tužilaštvo (SDT), koje je sumnjiči da je sebi i drugima pribavila imovinsku korist u ukupnom iznosu od preko 60.000 eura.

“Vijesti” su od Agencija tražile odgovor na pitanje da li je Gordana Lekić, sadašnja direktorica preduzeća “Čistoća” u Pljevljima, kršila Zakon o sprečavanju korupcije tokom mandata na čelu Odbora direktora državne kompanije “Castelo Montenegro”, tokom kojeg je potpisala ugovor o dopunskom radu sa kompanijom sa kojom je njen suprug, tada direktor pljevaljskog Rudnika uglja Milan Lekić potpisao o izvozu 150.000 tona uglja.

Pitanja Agenciji su upućena nakon što je dnevni list “Pobjeda” objavio da je u isto vrijeme dok je bila u bordu direktora zasnovala dopunski radni odnos sa privatnom firmom Ukrajinca Oleksandra Petrošenka.

Zakon o sprečavanju korupcije ograničava funkcionere kad je u pitanju istovremeni rad u privatnom sektoru, a u svakom pojedinačnom slučaju nosilac javne funkcije dužan je da potpiše izjavu da nije u sukobu interesa i prije bilo kakvog angažmana pita ASK za mišljenje.

Pitanje za ASK je bilo da li je Lekićeva na to kao javni funkcioner imala pravo, jer je firma sa kojom je zasnovala ugovor o dopunskom radu prethodno potpisala ugovor sa RUP-om na čijem čelu je tada bio njen suprug Lekić.

“Može li se u tom kontekstu govoriti o ugorožavanju javnog interesa? Uzimajići sve u obzir da li je ASK pokretala postupak protiv Gordane Lekić, ako jeste kakav i koji je ishod? Ako nije da li ćete pokrenuti postupak”, pitanja za ASK na koje “Vijesti” nisu dobile odgovor od Agencije, kojom i dalje upravlja Perovićeva.

“Pobjeda” je nedavno dokumentovala da je Gordana Lekić potpisala u avgustu 2022. godine sa firmom ukrajinskog državljanina Oleksandra Petrošenka “Energy Industrial Holding” ugovor o dopunskom radnom odnosu kojim bi ona u toj kompaniji preuzela poslove referenta za ekonomske i pravne poslove za platu od 1000 eura mjesečno.

U to vrijeme na snazi je bio ugovor RUP-a čiji je izvršni direktor bio Milan Lekić i Petrošenka, o isporuci 150.000 tona uglja fabrici briketa, koji je taj Ukrajinac izgradio u Pljevljima u prostoru koji je iznajmio od firme “CasteNi”.

Ćuti i Laković

Vršilac dužnosti izvršnog direktora RUP-a Nemanja Laković nije odgovorio na pitanja “Vijesti” vezano za poslove i ugovore koji su sklopljeni sa ukrajinskim biznismenom.

Nemanja Laković
Nemanja Lakovićfoto: RUP

“Vijesti” su Lakovića pitale koliko je ugovora RUP sklopio sa Petrošenkom, i kolika je njihova vrijednost, da objasni prirodu posla, koliko je RUP prihodovao od toga i koliko je eventualno ostalo nenaplaćenih potraživanja.

Od Lakovića je traženo i da odgovori sa kojim privatnim firmama je RUP sklopio ugovore od aprila 2021. godine i kolika je vrijednost tih ugovora.

Bračni par Petrošenko napustio je Pljevlja u martu prošle godine ostavljajući blokiran račun na iznos od 35.000 eura i dugove prema radnicima dobavljačima, RUP-u i “Castelu Montenegro” za iznajmljivanje prostora.

Zbog ovog posla DPS je protiv Milana Lekića podnio krivičnu prijavu SDT-u.

Posao sa Petrošenkom gromoglasno je najavljivan iz RUP-a, nakon što je u decembru 2021. potpisan ugovor sa ukrajinskim biznismenom.

Iz najveće pljevaljske kompanije tada je saopšteno da je Lekić stupio u kontakt sa Petrošenkom, koji je izrazio interesovanje za kupovinu određene količine uglja za potrebe osnivanja fabrike za proizvodnju briketa i peleta na teritoriji Crne Gore, kao i da je Lekić insistirao kod Petrošenka da tu investiciju preusmjeri u Pljevlja.

“Nakon što je od nekoliko ponuđenih opcija odabrana odgovarajuća lokacija i prostor za osnivanje fabrike, koji je u vlasništvu kompanije ‘Castello Montenegro’, odlučeno je da se krene u realizaciju ove značajne investicije”, saopšteno je iz RUP-a.

Ugovorom je bilo predviđeno da RUP, prema važećim cijenama predviđenim za široku industrijsku potrošnju, pet godina isporučuje novoosnovanoj fabrici “Energy Industrial Holding” iz Pljevlja do čak 150 000 tona godišnje.

“To je oko 10 odsto isporuke Termoelektrani Pljevlja na godišnjem nivou. Riječ je o investiciji vrijednoj oko milion eura, investiciji koja podrazumijeva nova radna mjesta za naše sugrađane, investiciji za koju sam se lično borio, jer sam u potpunosti svjestan šta za našu opštinu predstavljaju nova radna mjesta i novi industrijski pogoni”, istakao je Lekić, nakon potpisivanja ugovora.

Bonus video: