Raspisan tender za mHe “Otilovići”

Tender uključuje izradu glavnog projekta, Elaborata o procjeni uticaja na životnu sredinu i male hidroeletrane

3080 pregleda 4 komentar(a)
Ponude se dostavljaju do 28. juna: brana u Otilovićima, Foto: Goran Malidzan
Ponude se dostavljaju do 28. juna: brana u Otilovićima, Foto: Goran Malidzan

Elektroprivreda Crne Gore (EPCG) je raspisala tender za izgradnju male hidrorelektrane “Otilovići” čija je vrijednost sedam miliona eura, odnosno, 8,47 miliona sa PDV-om. Ponude se mogu dostavljati do 28. juna.

Tender uključuje izradu glavnog projekta, Elaborata o procjeni uticaja na životnu sredinu i male hidroeletrane. Rok za izradu glavnog projekta i elaborata je šest mjeseci, a za izvođenje radova najmanje 12, a najviše 20 mjeseci od uvođenja izvođača u posao.

Energetska kompanija će izvođača u posao uvesti u roku od sedam dana od dobijanja građevinske dozvole.

Mala hidroelektrana “Otilovići” gradila bi se u neposrednoj blizini lučno-betonske brane na rijeci Ćehotini, koja je izgrađena za potrebe snabdijevanja tehnološkog procesa vodom Termoeletrane “Pljevlja”.

Početak gradnje kasni jer je EPCG čekala na izdavanje urbanističko-tehničkih uslova bez kojih nije bilo moguće krenuti u realizaciju tog projekta.

Snaga mHE bila bi oko tri megavata a očekuje se da će proizvoditi oko 11 miliona kilovat časova električne energije Iz EPCG su ranije saopštili da će mHE moći da obezbijedi energiju za više od 1.200 domaćinstava.

Bonus video: