Nišić spremna za razgovor sa bivšim zaposlenim "Košute", 20.000 radnika u sličnoj situaciji

"Razmatraćemo sva pitanja ali moramo da budemo svjesni da je tih pitanja iz prošlosti oko 20.000, tako da se ne možemo opredijeliti prema jednim radnicima, zanemarujući sve ostale koji su takve zahtjeve podnijeli. Malo je i za nas iznenađujuće da se sva ta pitanja godinama unazad nisu rješavala", kazala je ministarka rada i socijalnog staranja Naida Nišić

8635 pregleda 17 komentar(a)
Nišić na konferenciji, Foto: Luka Zeković
Nišić na konferenciji, Foto: Luka Zeković

Vlada intenzivno razmatra pitanje bivših zaposlenih u fabrici "Košuta" ali postoji 20.000 radnika u sličnoj situaciji, sijaset naslijeđenih problema i milionski iznosi koji se moraju platiti.

To je kazala ministarka rada i socijalnog staranja Naida Nišić, na konferenciji za medije nakon sjednice Vlade. Navela je da je otvorena za susret sa radnicima "Košute" ali i da će se radi neodgovornih prošlih politika ka radnicima, svakako ispaštati u budućnosti.

"To su apsolutno radnici koji su ostali bez posla prije 20 i 30 godina, sigurno ćemo kao Vlada raditi sve u našoj moći, u fiskalnom momentu koji bude izvodljiv. Razmatraćemo sva pitanja ali moramo da budemo svjesni da je tih pitanja iz prošlosti oko 20.000, tako da se ne možemo opredijeliti prema jednim radnicima, zanemarujući sve ostale koji su takve zahtjeve podnijeli. Malo je i za nas iznenađujuće da se sva ta pitanja godinama unazad nisu rješavala", istakla je Nišić i dodala da se radi o firmi koja je u stečaju od 1996.

Radnici bivše cetinjske fabrike aktivno protestuju više od tri mjeseca, blokiraju saobraćaj, traže susret sa nadležnima i isplatu devet neisplaćenih plata za 693 radnika, u iznosu od 2.806.650 eura i povezivanje radnog staža za njih 81. U "Košuti" je 1996. otvoren stečajni postupak koji je okončan 14. juna 2001. godine, pri čemu nisu isplaćena potraživanja radnika.

Istakla je da postoji dosta firmi koje su žrtve stečaja i koje su tako ugašene. Nišić je kazala da joj je žao što su radnici "Košute" u situaciji u kojoj se trenutno nalaze, te da će uraditi šta budu mogli.

"Ne mogu kratkoročno odgovoriti kada će to biti i koji su to rokovi i način, jer ne možemo gledati pojedinačno samo jedne radnike nego cjelokupnu grupu, kojih se 20.000", dodala je Nišić.

Bonus video: