Opština Bar: Ne možemo da zamislimo da se krenulo u ozbiljan projekat LNG bez studije izvodljivosti Luke

"Takođe, zaključili smo na osnovu komentara sa sastanka da su predstavnici potencijalnih investitora boravili u Luci Bar već pet puta do juče, pa nas i to tješi da je zasigurno prilikom svih ti susreta studija zvodljivosti i analiza potencijala ove investicije već bila važna tema, ili možda nije"

5939 pregleda 3 komentar(a)
Luka Bar, Foto: Shutterstock
Luka Bar, Foto: Shutterstock

Projekat izgradnje LNG terminala i gasne elektrane radila je isključivo Vlada Crne Gore, a Luka Bar bila je upoznata sa svim koracima. Ostaje, zato, nejasno zašto onda barski odbor GP URA poziva Opštinu da izradi studiju izvodljivosti jer vjeruju, nakon jucerašnjeg sastanka, da Luka Bar vec posjeduje istu. Misle da je nepotrebno da lokalna uprava radi još jednom, jer ne mogu da zamisle da su Luka i Vlada pristale da se potpiše ovakav memorandum sa investitorima i krene se u ovako ozbiljan projekat a da prethodno nisu imali studiju izvodljivosti pred sobom.

To su saopštili iz Opštine Bar nakon što je barska URA juče predložila da lokalna samouprava finansira studiju izvodljivosti za LNG terminal kako bi se utvrdilo da li je taj projekat potreban Baru ili ne.

"Takođe, zaključili smo na osnovu komentara sa sastanka da su predstavnici potencijalnih investitora boravili u Luci Bar već pet puta do juče, pa nas i to tješi da je zasigurno prilikom svih ti susreta studija zvodljivosti i analiza potencijala ove investicije već bila važna tema, ili možda nije", pitali su.

Iz Opštine Bar su dodali da je možda greška što na sastanak lokalne uprave, odbornika i predstavnika potencijalnih investitora nije bio pozvan predsjednik Opštinskog odbora URA Bar, koji je bio predsjednik Borda direktora mjesec dana unazad, obzirom da posjeduje najviše informacija o ovom slučaju koje, po njihovim riječima, ljubomorno čuva i krije od očiju javnosti.

Oni su sigurni da bi tom prilikom mogao da potvrdi da li Luka Bar posjeduje i studiju procjene uticaja na životu sredinu.

"Takode, važno pitanje na koje bi doskorašnji predsjednik Borda direktora Luke Bar i predsjednik OO URA Bar mogao da odovori jeste i to kako je i u kojoj proceduri izabrana firma sa kojom je potpisan memorandum o relizaciji projekta izgradnje LNG terminala i gasne elektrane u Baru, jer takve odgovore nismo dobili na sastanku ni od investitora ni od Ministrastva koje je naslijedilo ovaj vruć krompir od prethodne vlasti. Jedino što smo saznali od predstavnika kompanija Welington i Enerflex na sastanku jeste da nikada i nigdje do sada nisu zajedno radili na ovakvim projektima, a podsjecamo, u pitanju je projekat opasan po život i sigurnost gradana Bara i ocuvanje životne sredine. Zato bi možda bili korektno da kolege iz lokalne URA porazgovaraju sa svojim predsjednikom i sve nas i gradane upoznaju sa navedenim detaljima i sve nas dodatno relaksiraju, u sopstvenom maniru", zaključili su iz lokalne uprave.

Bonus video: