Nenezić: LNG terminal se ne može graditi bez pristanka građana Bara

"Višebrojne tajne posjete, zajedno sa predstavnicima posljednje dvije vlade,
namjerno skrivane od javnosti su imale svoju svrhu, a to je da se projekat
dovede do faze kada bi građani Bara bili pred svršenim činom, ponudom uzmi
ili ostavi, tj. samo 'uzmi'"

7400 pregleda 7 komentar(a)
Nenezić, Foto: SO Bar
Nenezić, Foto: SO Bar

Šef lokalne barske skupštine, Branislav Nenezić, saopštio je da se mnogo toga u posljednjih par mjeseci moglo čuti vezano za planiranu izgradnju LNG terminala i Termoelektrane u Baru te da su došli do momenta kada je i zvanično, od strane potencijalnih investitora potvrđeno, da je napravljena greška što od početka projekta nijesu uključeni predstavnici građana, kao ni javnost grada Bara.

"Višebrojne tajne posjete, zajedno sa predstavnicima posljednje dvije vlade, namjerno skrivane od javnosti su imale svoju svrhu, a to je da se projekat dovede do faze kada bi građani Bara bili pred svršenim činom, ponudom uzmi ili ostavi, tj. samo 'uzmi'", poručio je Nenezić.

On je dodao da osim jednog primjerka odštampane prezentacije na par stranica, godinu dana nakon potpisivanja memoranduma po kojem su bili u obavezi da izrade "Cost-benifit" analizu, studiju uticaja na životnu sredinu, od predstavnika zainteresovanih kompanija mogli su čuti da postoji spremnost za razgovor, svjesni da su to morali uraditi dosta ranije.

Nenezić je kazao da građani moraju znati nekoliko činjenica, a to su da kompanije "Eneflex energy systems" i "Wethington Energy Innovation" planiraju da prvi put sarađuju na projektu u Baru, na pitanje da navedu po jedan projekat u svijetu na kojem su radili nastalo je ćutanje, iako sam je puta ponovio “Example”. Dodao je i da projekat predstavlja LNG skladište, ne terminal, jer će se LNG samo uvoziti, ne izvoziti i da projekat bez Termoelektrane se ne može realizovati.

"Ista ne smije biti dalje od nekoliko stotina metara od istog, da nijedna od dvije firme se ne bavi izgradnjom TE već bi to radio neko treći, da su pojedini već po peti put u Baru vezano za LNG terminal i TE, da gas koji bi bio dopreman kao ni struja koja bi se proizvela u TE ne bi bili 'naši' već bismo u krajnjem istu tu struju mi kupovali, da LNG terminal i TE uopšte ne moraju ni da se grade u Baru i Luci Bar jer je riječ o novom projektu koji neće koristiti postojeću prugu, ali da su ga tu “planirali” jer je to bio prijedlog bivšeg premijera Dritana Abazović", istako je.

Saopštio je da za razliku od vela tajnosti, prikrivenih posjeta pod okriljem Abazovićeve Vlade sve vrijeme imamo transparentan i korektan pristup aktuelnog ministra Saše Mujovića koji objektivno sagledava stvari i koji je jasno sa naučnog stanovišta analizirao sve nedostatke i prednosti ovogprojekta.

"Dragi moji sugrađani, a prije svega predstavnici pojedinih partija na lokalnom nivou. Sve navedene primjere turističkih mjesta u kojima postoji LNG terminal, Barselona, Civitavekia, Nant, koje ste navodili u “odbrani” i repliciranju meni od potencijalnog projekta u Baru odvaja činjenica da u njima postoji “samo” LNG terminal, ne i Termoelektrana. Nema ovdje skupljanja političkih poena, kao što nije bilo ni za famoznu potencijalnu kupovinu “precijenjenog” feribota “AF Frančesca”, kao ni za štetu koja će se proizvesti novim atlasima kupališta, kao ni kod trase autoputa preko crmničkih sela već samo briga za grad u kojem živiš i u kojem planiraš da nastavis da živiš", riječi su Nenezića.

Zaključio je da su neke “pobjede” već “upisane” pa tako će i ova biti, ali ne zbog “poena” već samo zbog građana Bara.

Bonus video: