Ubrzanje energetske tranzicije: Potrebna veća saradnja država regiona i veća podrška evropskih finansijskih institucija

Ministar energetike i rudarstva Saša Mujović rekao je da je cilj Crne Gore smanjenje emisije gasova za 55 odsto najkasnije 2030. godine, a da je dugoročna namjera da se ugljenična neutralnost ostvari do 2050.

3814 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Ministarstvo energetike i rudarstva
Foto: Ministarstvo energetike i rudarstva

Na Ministarskom panelu, u okviru Beogradskog energetskog foruma, o strategijama zemalja regiona za ubrzanje energetske tranzicije zaključeno je da je u tom procesu potrebna veća saradnja država u regionu, ali i veća podrška evropskih finansijskih institucija.

Ministar energetike i rudarstva Saša Mujović rekao je da je cilj Crne Gore smanjenje emisije gasova za 55 odsto najkasnije 2030. godine, a da je dugoročna namjera da se ugljenična neutralnost ostvari do 2050. godine.

Mujović je istakao da će Crna Gora dobiti 200 novih megavata zelene energije kroz nekoliko projekata, a među njima su - vjetropark Gvozd od 60 megavata, koji će vjerovatno biti završen do kraja 2025. i novi agregat kapaciteta 60 megavata na hidroelektrani Perućica, saopštilo je Ministarstvo energetike i rudarstva.

Mujović BG
foto: Ministarstvo energetike i rudarstva

Crna Gora već proizvodi više od 60 odsto energije iz obnovljivih izvora, dok se ostatak dobija iz TE Pljevlja, ali je u obavezi da krene sa njenim isključivanjem, što je, kaže Mujović, lako reći, ali je veliki izazov izvršiti.

On je napomenuo da Crna Gora mora da izgradi nove kapacitete iz obnovljivih izvora energije, te da mora da ojača kapacitete za hosting.

Dodao je da Crna Gora ima ambiciozan plan i da je na dobrom putu da ispuni zahtjeve Energetske zajednice, ali je istakao i da bez političke stabilnosti ne može da se očekuje napredak.

Vjetar i sunce mogu da budu pomoćni izvori energije, ali ne i glavni, cilj i namjera Crne Gore je da se ne fokusira samo na solarne ili vjetroelektrane, već da istovremeno investira u stabilne izvore energije, zaključuje Mujović.

Na ministarskom panelu su pored Mujovića govorili: zamjenik direktora Sekretarijata Energetske zajednice Dirk Bušle, ministar rudarstva i energetike u Vladi RS Petar Đokić, direktor u Međunarodnoj agenciji za obnovljivu energiju (IRENA) Gurbuz Gonul, Vugar Visalov iz Transjadranskog gasovoda (TAP), dok je moderator bio Francesco Sasi, istraživač za energetsku sigurnost u odjeljenju za monitoring međunarodnih politika pri Parlamentu Italije i Ministarstvu inostranih poslova i saradnje.

Bonus video: