Popović: Jelić me provocira; Jelić: Kreira lažnu aferu

Zaposleni u DRI Milan Popović prijavio Upravi policije da ga je odgurnuo član Senata Zoran Jelić. Poslao i pismo skupštinskom Odboru za ekonomiju. Jelić negira sukob, i kaže da je protiv Popovića pokrenuto više postupaka

52331 pregleda 64 reakcija 33 komentar(a)
Popović i Jelić, Foto: Skupština Crne Gore/Savo Prelević
Popović i Jelić, Foto: Skupština Crne Gore/Savo Prelević

Državni revizor Milan Popović, koji je nedavno povukao kandidaturu za člana Senata Državne revizorske institucije (DRI), u pismu upućenom skupštinskom Odboru za ekonomiju, finansije i budžet naveo je da su u toj instituciji narušeni međuljudski odnosi nakon što je on zajedno sa kolegom Sinišom Čađenovićem iznio nedavno probleme u radu ove institucije.

Popović je na saslušanju kandidata pred ovim skupštinskim odborom povukao kandidaturu, dok je Čađenović i dalje kandidat.

“Naime, problemi na koje smo skrenuli pažnju uticali su i na narušavanje međuljudskih odnosa u kolektivu i stvaranje negativne klime, naročito ka zaposlenima koji imaju kritički stav prema radu DRI. Produkt ovakve poslovne klime koja vlada u DRI je i događaj od 29. 4. 2024. sa kojim ste se možda mogli upoznati i sa medijskih portala”, navodi se u pismu Odboru za ekonomiju u koje “Vijesti” imaju uvid, a koje je upućeno 30. aprila.

Popović, u pismu konkretno ukazuje na probleme sa članom Senata DRI Zoranom Jelićem i tvrdi da ga konstantno provocira duži period u cilju izazivanja fizičkog sukoba. Navodi da su Jelićeve provokacije počele u januaru 2018. godine kada su imali prvi sukob i da o tom događaju do danas nije dobio zapisnik.

“Od tada smo ja i nekolicina kolega na sastancima, indirektno provocirani, na način što je imenovani govorio da podrivamo rad Institucije i urušavamo njen ugled”, piše u pismu.

Popović dalje tvrdi da se posljednji u nizu događaja desio 29. aprila. Navodi da je tada sišao na portirnicu da prijavi problem sa bravom u kancelariji i da mu je, dok je čekao odgovorno lice za postupanje u ovim situacijama, tokom razgovora sa portirom sa leđa prišao Jelić i odgurnuo ga rukom, bez ikakvog upozorenja i prethodne verbalne komunikacije.

Snimak od 29. aprila (video: privatna arhiva)

“U vezi sa tim događajem sam Upravi policije podnio prijavu u kojoj sam od Uprave policije tražio da preduzme sve mjere iz njihove nadležnosti kako bi se dalji fizički kontakt između nas prevenirao. Takođe, zbog zaštite integriteta pojedinca i institucije nijesam tražio da se imenovani dalje procesuira prema nadležnim organima već da se isti upozori. Takođe sam se obratio Senatu i Etičkom odboru DRI da se prema imenovanom pokrene postupak zbog narušavanja odredbi Etičkog kodeksa za državne revizore i druge zaposlene u DRI. Kako je Senat DRI, prema zaključcima od 8. 4. 2024. godine zadužio Sektor II da o mom navodnom nedoličnom ponašanju upozna Odbor za ekonomiju, finansije i budžet, ovim putem Vas u cilju davanja doprinosa utvrđivanju istine obavještavam u vezi sa događajem od 29. 4. 2024. godine. Takođe, prema mojim nezvaničnim saznanjima ovo nije prvi konflikt fizičke vrste koji se desio u DRI, a moguće da je čak i najblaži. Stoga, kao i zbog problema koji opterećuju rad DRI, a na koje smo Vam pokušali ukazati kolega Čađenović i ja, nadamo se da će Odbor za ekonomiju inicirati kontrolno saslušanje rukovodstva DRI, prije prestanka funkcije pojedinim članovima Senata, a u skladu sa onim što je na saslušanju za člana Senata sugerisao poslanik Boris Moguša. Ukoliko procijenite da je predmetno kontrolno saslušanje potrebno održati stojim Vam na raspolaganju da u istom uzmem učešća u svojstvu zainteresovane strane ili stranke u procesu, a vjerujem da bi se istom odazvao i kolega Čađenović”, navodi Popović.

On je i “Vijestima” zvaničnio potvrdio da je informisao Odbor o događaju koji je imao sa Jelićem i podnošenju prijave Upravi policije.

“Vijesti” imaju uvid i u zaključke sa sjednice Senata DRI koja je održana 8. aprila gdje se pod tačkom tekuća pitanja navodi sljedeće:

“Senat se upoznao sa Obavještenjem o nedoličnom ponašanju državnog revizora Milana Popovića koji je dostavio Senator Branislav Radulović. U sklopu ove podtačke Senat je zadužio Sektor II da Odboru za ekonomiju pošalje dopis kojim će ih upoznati sa dosadašnjim disciplinskim postupcima, mišljenjem Etičkog odbora, odnosno, nedoličnim ponašanjem Milana Popovića”, piše u dopisu.

Povodom ovog slučaja “Vijesti” su tražile i stav od senatora Zorana Jelića. On je kazao da su tvrdnje Popovića netačne, te da ih demantuje i odbacuje sa indignacijom. Kako tvrdi, komunikacija sa zaposlenima u DRI se odvija na profesionalnom nivou uz uvažavanje i poštovanje, što je i definisano internim procedurama i Etičkim kodeksom za revizore i ostale zaposlene.

Sa svima u dobrim odnosima

“Rukovodilac sam sektora V, čije su nadležnosti revizija jedinica lokalne samouprave, privrednih društava u vlasništvu države i lokalnih samouprava. Kako revizor Popović nije zaposlen u sektoru V, nemam nikakvu službenu komunikaciju niti dolazim u poslovni kontakt sa gospodinom prilikom obavljanja poslova, tako da tvrdnja da ‘provociram’ nije tačna. Prilično grotesktno zvuči optužba da pokušavam da izazovem fizički sukob sa licem sa kojom nemam nikakav lični niti službeni kontakt, posebno imajući u vidu moje godine. Sa svim zaposlenim u DRI imam izvanredne poslovne i međuljudske odnose, tako da takođe oštro demantujem tvrdnju da ga sa ‘nekolicinom zaposlenih’ provociram”, kazao je Jelić.

Pojasnio je da se protiv Popovića vodilo ili se vodi više disciplinskih postupaka zbog nepoštovanja tehnologije i metodologije rada DRI, konkretno zbog narušavanja dobre prakse u komunikaciji sa subjektima revizije, što je svaki državni revizor dužan poštovati po međunarodnim standardima i Etičkom kodeksu, ali i zbog nepoštovanja rokova u sprovođenju revizije koji su definisani Detaljnim planom revizije. Jelić je naveo da je nadležni Kolegijum zatražio da se Popović zamijeni drugim revizorom te da ga je i njegov pretpostavljeni, ocijenio negativnom ocjenom za rad.

“U posljednjih godinu dana, revizor je na bolovanju šest mjeseci kako bi izbjegao pokretanje disciplinskog postupka protiv njega, jer se postupak ne može pokrenuti ako je zaposleni na bolovanju i zbog toga nastaje ‘zastara’ postupka. Trenutno se vodi disciplinski postupak protiv imenovanog zbog ‘teže povrede radne obaveze’. Revizor Popović je bio član Radne grupe za izradu Pravilnika o rješavanju stambenih odnosa u DRI koji je ‘ukinut’ odlukom Ustavnog suda. Tu činjenicu je navedeni gospodin prećutao u ‘obraćanju’ pred Odborom za ekonomiju, kao kandidat za petog člana Senata DRI, već je imao veoma kritički odnos prema tom Pravilniku”, naglasio je Jelić.

Upitan da li su ga kontaktirali iz Uprave policije, Jelić je kazao da je dao izjavu i demantovao sve navode iz prijave, čiji je cilj kako tvrdi, bio da ga diskredituje i kreira lažnu aferu u DRI. Naveo je i da je Popović dužan poštovati načela i pravila ponašanja iz Etičkog kodeksa za revizore i zaposlene, te da je njegovo ponašanje u suprotnosti sa tim dokumentom. Istakao je da su svi zaposleni potpisali da su upoznati sa kodeksom i prihvatili, da će u radu primjenjivati vrijednosti i načela. Dodao je da je taj dokument usklađen sa međunarodnim principima vrhovnih revizorskih institucija, što je potvrdila i Evropska komisija.

“Da državni revizor djeluje u javnosti u suprotnosti sa kodeksom, govori i činjenica da je protiv njega pokrenuto više ‘postupaka’ pred Etičkim odborom od strane pretpostavljenih i kolega. Izražavam žaljenje, što je revizor Popović ‘povukao’ kandidaturu za člana Senata, jer je njegovo ophođenje prema poslanicima u najvišem zakonodavnom domu tokom saslušanja pokazalo dozu ‘njegovog profesionalizma’, kao i način poštovanja ‘pravila lijepo ponašanja i međusobnog uvažavanja i poštovanja’.

Ohrabrujem ga da se ponovo kandiduje, jer bi njegovim izborom kako Senat tako i svi zaposleni u DRI dobili ‘izvanrednog rukovodioca’”, kazao je Jelić.

Popović tvrdi da je Jelić 29. aprila sišao na portirnicu da prijavi problem sa bravom u kancelariji i dok je čekao odgovorno lice za postupanje u ovim situacijama tokom razgovora sa portirom sa leđa mu je prišao Jelić i odgurnuo ga rukom, bez ikakvog upozorenja i prethodne verbalne komunikacije.

Bonus video: