Vuković: Crna Gora podstiče povećanje ulaganja u proizvodnju energije i hrane, kao i ekonomsku diversifikaciju

Kako je saopšteno iz Ministarstva finansija, Vuković je, u okviru radne posjete Jermeniji, gdje učestvuje na godišnjem sastanku Odbora guvernera Evropske banke za obnovu i razvoja (EBRD), govorio na plenaronoj sjednici guvernera te finansijske institucije

3528 pregleda 0 komentar(a)
Sa sjednice, Foto: Ministarstvo finansija
Sa sjednice, Foto: Ministarstvo finansija

Crna Gora podstiče povećanje ulaganja u proizvodnju energije i hrane, kao i ekonomsku diversifikaciju, kako bi se smanjila zavisnost od određenih regiona, kazao je ministar finansija Novica Vuković.

Kako je saopšteno iz Ministarstva finansija, Vuković je, u okviru radne posjete Jermeniji, gdje učestvuje na godišnjem sastanku Odbora guvernera Evropske banke za obnovu i razvoja (EBRD), govorio na plenaronoj sjednici guvernera te finansijske institucije.

Vuković je zahvalio Vladi Jermenije što je domaćin 33. godišnjeg sastanka i kazao da čvrsto vjeruje da je, u turbulentnim vremenima, bilateralna i multilateralna saradnja ključna.

On je istakao da su aktuelni događaji na globalnom nivou naglasili ranjivost međunarodnih tržišta na geopolitičke poremećaje, posebno u snabdijevanju hranom i energijom, kao i da se pokazalo da to može značajno uticati na stopu inflacije i životni standard građana.

Novica Vuković
foto: Ministarstvo finansija

“Između ostalog kazao je i da Crna Gora, podstiče povećanje ulaganja u proizvodnju energije i hrane, kao i ekonomsku diversifikaciju, kako bi se smanjila zavisnost od određenih regiona”, kaže se u saopštenju.

Vuković je poručio da ulaganje u mala i srednja preduzeća, koja su, kako je ocijenio, često ključna za ekonomski razvoj, ima pozitivan uticaj, ne samo na ekonomsku diversifikaciju, već i jačanje nacionalnih ekonomija i otpornosti na globalne izazove.

Iz Ministarstva su kazali da se Vuković, u Jerevanu, sastao i sa direktorkom EBRD-a za Centralnu i Jugoistočnu Evropu Šarlotom Ruhe.

Novica Vuković
foto: Ministarstvo finansija

“Tokom konstruktivnog sastanka Vuković je poručio da Crna Gora podržava posvećenost EBRD-a zelenoj ekonomiji, inkluziji i digitalnoj tranziciji, koja je navedena u Strateškom kapitalnom okviru 2021-25, u skladu sa globalnim naporima ka klimatskim akcijama”, navodi se u saopštenju.

Vuković je naglasio i da je Crna Gora orijentisana ka zelenoj agendi, rodnoj ravnopravnosti i ekonomskom upravljanju.

On je ocijenio da je nova strategija Banke ključna prilika da se podstakne održivi razvoj i podigne životni standard, čime se istovremeno snaži ekonomski rast i smanjuje siromaštvo među državama članicama.

“Stoga se, kako je poručio Vuković, uzimajući u obzir duboki uticaj klimatskih promjena na privrede i blagostanje građana, Crna Gora zalaže za dodjelu sredstava i ulaganje u projekte za procjenu njihovih efekata, analizu rizika i planiranje aktivnosti za ublažavanje istih”, kaže se u saopštenju.

Vuković se, tokom boravka u glavnom gradu Jermenije, sastao i sa zamjenikom izvršnog direktora Francuske agencije za razvoj (AFD) Bertrandom Valknaerom.

Novica Vuković
foto: Ministarstvo finansija

Navodi se da su tokom sastanka razmotrene mogućnosti partnerstva u investicionim projektima i programima koji podstiču ekonomski razvoj.

“Pored započete saradnje kroz finansiranje DPL aranžmana, Walcknaer je iskazao interesovanje AFD za buduću saradnju, kroz tehničku i finansijsku podršku, za projekte od značaja za pristupanje Evropskoj Uniji, kojima će se ispuniti preduslovi za implementaciju EU agende”, kaže se u saopštenju.

Dodaje se da su Vuković i Valknaer razgovarali i o mogućnostima produbljenja saradnje kroz pružanje podrške u oblasti poslovanja preduzeća u državnom vlasništvu.

Vuković je sa sasradnicama, državnom sekretarkom Milicom Adžić i v.d. generalne direktorice Direktorata za javni dug Andrijanom Ulić Rajović, prisustvovao i radnom doručku zemalja članica Konstituence, koju pored Crne Gore, čine Švajcarska, Ukrajina, Srbija, Uzbekistan i Turkmenistan.

Iz Ministarstva su kazali da je na 33. godišnjem sastanku Odbora guvernera EBRD-a Odile Renaud Basso reizabrana za predsjednicu tog tijela.

Bonus video: