U Kolašinu najviše stranih turista

Najveće interesovanje gosti su pokazali za Nacionalni park Biogradska gora i Ski-centar Kolašin 1600

4232 pregleda 20 reakcija 0 komentar(a)
Detalj iz Kolašina, Foto: Dragana Šćepanović
Detalj iz Kolašina, Foto: Dragana Šćepanović

Broj turista u prvoj polovini maja je zadovoljavajući, a najveće interesovanje gosti Kolašina pokazali su za Nacionalni park (NP) Biogradska gora i Ski-centar Kolašin 1600, tvrde u lokalnoj Turističkoj organizaciji (TO).

U tom gradu trenutno borave uglavnom strani turisti, a najviše ih je iz Francuske, Izraela, Njemačke i Rusije. Oni su izabrali hotelski smještaj, pa je prema riječima direktorice TO Zorice Milašinović, hotel “Bjanka” pun. Značajno slabija posjeta je privatnom smještaju.

“NP Biogradska gora je od kraja marta do sada posjetilo skoro 10.000 gostiju. Taj podatak je na osnovu prodatih ulaznica, a podsjećam da mlađi od 15 godina ne plaćaju ulaz u NP. Dobra je posjeta i državnom Ski-centru Kolašin 1600, koji je otvoren 1. maja”, kaže Milašinović.

Iz preduzeća Skijališta Crne Gore, u okviru kojih je i to kolašinsko skijalište, nedavno su najavili da će, pored panoramske vožnje žičarom Troglava, svojim gostima omogućiti i korišćenje uređene biciklističke i tjubing staze. Kažu da će u narednom periodu biti posvećeni organizovanju manifestacija, u saradnji sa TO i Opštinom. Najavljuju plesne dane, promociju sportova, odbojkaške i košarkaške turnire.

Milašinović kaže da će i u gradu tokom ljetnjih mjeseci biti organizovane brojne manifestacije. No, prije ljeta, takođe će, objašnjava, biti kulturnih, zabavnih i sportskih događaja. Direktorka TO najavljuje i bogat program za Dan nezavisnosti, a u prvoj polovini juna Joga kamp.

“To su, uz turnir u fudbalu Kolašin kup 2024, događaji prije početka ljetnje turističke sezone, za koju se pripremamo intenzivno i prema precizno usvojenom planu. Slijede košarkaški kamp, golmanski kamp, pa tradicionalni Tango kamp, koji je od 10. do 28. jula. Bjelasica trail će se održati početkom avgusta, a tokom tog mjeseca tradicionalno se održava i Međunarodni festival alternativnog teatra Korifej, a nakom toga Sinjavinski biciklistički marton, Karate kup...”, najavljuje direktorica TO.

Za kraj juna, prema riječima Milašinović, u Kolašinu će prvi ut biti održan festival aktivnog turizma Tourism for Future, koji je dio projekta prekogranične saradnje sa opštinom Peć. Cijelog ljeta, kaže ona, na gradskim ulicama biće svirki, a planiran je i veći broj događaja posvećenim najmlađim. TO se, objašnjava direktorka, fokusirala na promociju aktivnog turizma, koji je sve privlačniji posjetiocima tog grada, a za koje Kolašin sa okolinom ima odlične uslove.

Bonus video: