Izmirili pola miliona eura poreskog duga nakon skoro deset godina

Kompanija iza koje stoje Svetozar Marović i Olivera Ilinčić izmirila je kompletna dugovanja prema Opštini Budva. Zabilježbe na teret na zemljišni kompleks od 35.000 kvadrata biće izbrisane

24671 pregleda 106 reakcija 30 komentar(a)
Foto: Printscreen YouTube
Foto: Printscreen YouTube

Kompanija “Good location properties”, iza koje stoje Beograđanka Olivera Ilinčić i odbjegli šef budvanske kriminalne grupe Svetozar Marović, nakon gotovo deceniju izmirila je kompletan poreski dug prema Opštini Budva.

To je “Vijestima” potvrđeno u lokalnoj upravi, ne precizirajući o kom se iznosu radi. Kako “Vijesti” nezvanično saznaju, uplaćeno je oko pola miliona eura, čime je dugogodišnje potraživanje Opštine na ime poreza na nepokretnost svedeno na nulu.

Uprava lokalnih javnih prihoda Opštine Budva uputila je budvanskom katastru zahtjev da se izbrišu zablježbe sa terete na veliki zemljišni kompleks od 35 hiljada kvadrata na lokalitetu Velja ploča, koje ta kompanija, koju je osnovala istoimena firma sa Floride, ima u svome vlasništvu.

Uprava lokalnih javnih prihoda još u februaru je donijela dva rješenja o prinudnoj naplati poreza na nepokretnost za minulu i ovu godinu u iznosu oko 70 hiljada eura, te čak i donijela rješenje o upisu tereta u katastarsku evidenciju.

Kompanija povezivana sa Marovićem i Ilinčić bila je dugo godina blokirana i od Specijalnog državnog tužilaštva u okviru istrage koja je vođena protiv nekadašnjih bliskih saradnika.

foto: Vuk Lajović

U katastarskoj evidenciji i dalje su upisane serije tereta od Opštine Budva počev od 2015. pa zaključno sa februarom ove godine.

“Pravo zaloga - hipoteka u ukupnom iznosu od 151.223 eura u korist Opštine Budva, rješenje o obezbjeđenju poreskog potraživanja Uprave lokalnih javnih prihoda “ piše u listu nepokretnosti kao teret upisan u februaru ove godine.

Time je nastavljeno izmirivanje poreskog duga, te kastarsko “čišćenje” parcela koju posjeduju firme povezivane sa Marovićem i Ilinčićkom.

I kompanija “Fifth avenu investments limited” nedavno je deblokirala, nakon pune decenije, dvije atraktivne parcele uz samo šetalište uz Bečićku plažu, jednu kod Svetog Tome površine 1.729 kvadrata i drugu, stotinjak metara udaljenoj, ka Rafailovićima, uz nekadašnji hotel “Naftagas” od 2.585 kvadrata. Deblokirana je i jednospratna poslovna zgrada od 700 kvadrata u centru naselja Sveti Stefan, u kojoj je nekada bio restoran “Golubinj”, a koji je takođe bio pod “šapom” Opštine Budva.

Doskorašnje hipoteke Opštine Budva na ime poreza na nepokretnost, njih šest upisavanih tokom prethodne decenije, izbrisane su u martu ove godine.

Nezvanično, “Vijestima” je rečeno da je kompanija navodno uplatila Opštini Budva osnovni dug od 250 hiljada eura na ime poreza na nepokretnost.

Kompanija Marovića i njegove savjetnice, dok je bio na čelu državne zajednice, još prije tri godine je podnijela Opštini Budva, odnosno glavnom gradskom arhitekti zahtjev za davanje saglasnosti na idejna rješenja, gradnje kula na tim parcelama u Bečićima na pjeni od mora.

Tadašnji glavni gradski arhitekta Vladan Stevović odbio je da da zeleno svjetlo da se gradi na placu kod Svetog Tome, dvije kule od po 10 i 12 spratova, kao i na parceli kod “Naftagasa” hotela sa pet zvjezdica koji bi imao garažu prizemlje i deset spratova, sa 142 smještajne jedinice.

Apelacioni sud je odbacio kao neosnovanu žalbu Specijalnog državnog tužilaštva protiv rješenja Višeg suda koje je oslobodilo optužbi Oliveru Ilinčić da je kao dio krimi grupe Marovića izvršila milionsku malverzaciju.

Specijalno tužilaštvo uložilo je žalbu na odluku vijeća Višeg suda u Podgorici koje je donijelo rješenje kojim je ponovo obustavljen krivični postupak protiv okrivljenih Olivere Ilinčić, Katarine Pekić, Stevice Dragovića i ostalih. Taj sud je odlučio da nema dovoljno dokaza u dorađenoj optužnici da su kao pripadnici organizovane kriminalne grupe Svetozara Marovića na prevarni način novac 14 osoba iskoristili za pokrivanje kredita kompanije “Properti investments” kod Prve banke.

Za porez ima, ali ne i za dug prema Opštini

Dok firme povezivane sa Marovićem izmiruju poreski dug prema Opštini kako bi parcele oslobodili za moguću prodaju, dotle odbjegli šef budvanske kriminalne grupe i dalje prema svome rodnom gradu ima obavezu da izmiri 793 hiljade eura.

Toliko je ostalo da lokalnoj upravi na ime sporazuma o priznanju krivice i sudske presude izmiri stariji Marović, nakon što mu je prodata kompletna imovina, kako njegova tako i sina Miloša, a koju su dali kao garanciju.

Opštini je jedino preostalo da taj dug naplaćuje mjesečnim “skidanjem” 317 eura od Marovićeve penzije.

Bonus video: