Sezona u Ulcinju počela tiho i bez bombastičnih izjava

Problemi oko zakupa kupališta, raskopane ulice, tajni i javni pregovori o novoj lokalnoj upravi i kišno vrijeme, učinili su da ove godine nema standardnih najava o novim rekordima

19346 pregleda 26 reakcija 4 komentar(a)
Mala plaža Ulcinj, Foto: Samir Adrović
Mala plaža Ulcinj, Foto: Samir Adrović

Neodgovorno ponašanje čelnika Javnog preduzeća za upravljanje morskim dobrom i njihovo jalovo nadgornjavanje sa Ministarstvom turizma na štetu zakupaca kupališta, raskopane ulice čije je asfaltiranje još traje, tajni i javni pregovori o novoj lokalnoj upravi i kišno vrijeme, učinili su da sezona u Ulcinj ove godine dođe tiho, bez buke i bombastičnih najava o novim rekordima.

“Otrant” i hoteli “Karizme” na Velikoj plaži, kapije su otvorili prije više od mjesec, u funkciji je i većina manjih hotela i apartmanskih grupacija, neki poput njih kao privatni hotel “Nobel” blizu Pristana nijesu ni zatvarali i kao uvijek, sobe i apartmani u privatnom smještaju, besprekorno su spremni. Prije oko 10 dana, u Ulcinju je zvanično boravilo više od pet hiljada gostiju, od čega njih 1,7 hiljada u privatnom smještaju a 3,5 hiljada u hotelima.

Direktor Turističke organizacije (TO) Ulcinj Ćazim Hodžić kazao je da se predsezona u tom gradu odvija prema planu, uprkos nestabilnim vremenskim prilikama, te da su turistički poslenici uglavnom zadovoljni uoči početka glavne sezone. Naveo je da je za sve zaposlene u TO, to satisfakcija za trud i rad tokom svih prethodnih mjeseci ove godine, koje su posvetili promociji ulcinjskog turističkog proizvoda.

“Većina hotela svoja vrata otvorila je već sredinom aprila i spremno čekaju veći priliv gostiju. Raduje nas to što sve više njih radi sa organizovanim turoperatorima i agencijama što svakako vodi ka dobroj popunjenosti smještajnih kapaciteta i produžetku sezone, kada su hoteli u pitanju. Nešto sporije ide sa privatnim smještajem jer oni više rade sa individualnim gostima a ove godine tokom maja zbog vremenskih neprilika smo imali blagi pad turista. Međutim, već početkom juna, kada i počinje glavna sezona, očekujemo veliki priliv gostiju iz regiona i drugih zemalja Evrope”, kazao je Hodžić za “Vijesti”.

Ćazim Hodžić
Ćazim Hodžićfoto: Samir Adrović

Poručio je da je TO spremna za glavnu sezonu.

“Otvaramo informacione punktove u najfrekventnijim djelovima grada. Podsjećam, prošle godine uradili smo online aplikaciju za prijavljivanje gostiju i tako svim stanodavcima olakšali posao oko prijavljivanja”, naveo je Hodžić.

Konstatujući da je Ulcinj destinacija u kojoj svako u skladu sa svojim potrebama, željama i materijalnim mogućnostima može da kreira svoj potpun osećaj odmora, podsjetio je da je TO baš zbog toga uradila sve da bude prisutna na brojnim sajmovima i gostima približi ponudu.

“Od januara do aprila, kroz naše aktivnosti koje su bile brojne, bili smo prisutni u nekoliko država i nastupali na nekoliko sajmova. U toku tog perioda, ugostili smo novinare iz Njemačke, Kosova, Srbije a 27. i 28. maja, bićemo domaćini studijskoj grupi iz Češke. Moramo se svakako zahvaliti svim našim privrednicima sa kojim imamo uvijek dobru saradnju jer uvijek prepoznaju priliku za dobru prezentaciju i promotivnu kampanju našeg grada”, kazao je Hodžić.

Napomenuo je da će da će Nacionalna turistička organizacija, biti domaćin DRV fvw Destination Forumu, koji će se održati u Crnoj Gori u periodu od 27. maja do 1. juna 2024. godine.

Ovaj prestižni događaj, koji okuplja ključne donosioce odluka njemačke turističke industrije, predstavlja izuzetnu priliku za promociju jedinstvenih akcija, iskustva i noviteta Crne Gore. Kao lokalna turistička organizacija, pružićemo značajnu podršku u organizaciji posjete. Važno je naglasiti da je planiran i program obilaska našeg grada 28. maja, kada će predstavnici turoperatrera obići Valdanos, Stari grad, Borovu šumu, Veliku plažu i Adu Bojanu kao i ulcinjsku Solanu”, najavio je Hožić.

U narednom periodu najavio je manifestacije Pranvera ne Ane te Malit, Old Timer Fest, Bojanovanje...

“I još mnogo drugih aktivnosti međunarodnog karaktera koje ćemo organizovati u saradnji sa drugim institucijama koje će takođe privući veliki broj gostiju i koji će posjetiti naš grad tokom tokom ljetnje turističke sezone. Mislim da Ulcinj se vec uveliko vratio na mapu turističkih destinacija prepoznatih po brojnim koncertima i manifestacijama”, ocijenio je Hodžić.

Na Adi bolje nego lani

Gosti iz Srbije, Njemačke, Češke i Crne Gore, 28. aprila zvanično su otvorili kapije nudističkog naselja na Adi i označili početak ovogodišnje sezone.

“U periodu od 28. aprila do 15. maja ove godine imali smo 258 noćenja, za 15 više nego lani u istom periodu”, saopšteno je Vijestima iz Ulcinjske rivijere.

U tom hotelijeru trenutno je 58 stalno zaposlenih radnika, a očekuje se da će preduzeće za ovo ljeto angažovati oko 30 sezonaca.

Bonus video: