Grupa građana pokrenula peticiju: Spriječite propadanje „Svetog Stefana”

Pozvali nadležne da omoguće otvaranje bisera crnogorskog turizma

14222 pregleda 299 reakcija 15 komentar(a)
Sa jednog od ranijih protesta mještana, Foto: Vuk Lajović
Sa jednog od ranijih protesta mještana, Foto: Vuk Lajović

Grupa građana Inicijativa za vraćanje grada Sveti Stefan u vlasništvo države pokrenula je juče peticiju za spas Svetog Stefana, te pozvala nadležne da spriječe dalje propadanje bisera crnogorskog turizma i omoguće njegovo otvaranje.

“Mi, dolje potpisani punoljetni građani mjesnih zajednica na prostoru Paštrovića, usljed rastuće prijetnje gubitka našeg identiteta, a imajući u vidu da je naš turistički biser zapušten i svakog dana sve više propada, pozivamo nadležne donosioce odluka da se konačno zainteresuju za ovaj problem, jer je očigledno da će grad-hotel ostati zatvoren do daljeg”, navodi se u peticiji dostavljenoj “Vijestima”.

Oni predlažu, kroz sporazum sa zakupcem, a ako to nije moguće onda kroz raskid ugovora, da se grad-hotel “Sveti Stefan”, kojeg su u prošlosti sagradili njihovi preci, otvori.

“Da se grad hotel otvori na način da jedna ulica u gradu-hotelu, od glavnog ulaza do restoranske terase preko trga ispred crkve Svetog Stefana, bude prohodna za goste, turiste i građane Crne Gore, uz eventualnu naplatu ulaza, duž koje bi se nalazile galerije, radionice, restorani, suvenirnice i muzeji sa sadržajima koji promovišu lokalnu kulturnu baštinu i domaće (paštrovske i crnogorske) proizvode. Takođe, predlažemo da grad-hotel u ovakvom režimu bude otvoren tokom čitave godine, uz eventualno zatvaranje hotelsko-smještajnih kapaciteta u zimskom periodu, a sve u cilju promocije održivog turizma koji ne zavisi samo od ljetnje sezone”, ističe se u peticiji.

Hotelski kompleks je zatvoren uoči ljeta 2021. nakon čega je dvije godine na popularnom Svecu bio katanac, da bi lani djelimično bilo otvoreno ostrvo ali samo za posjetioce.

Mještani su ispred gvozdenih vrata grad hotela “Sveti Stefan” krajem marta, simbolično u pet minuta do 12 časova održali tada protest upozorenja, kada su zahtijevali da se taj hotelski kompleks otvori do 1. maja za ulaz posetilaca, te upozorili da ukoliko ne bude otvoren 15. juna kompletno, da su spremni da radikalizuju proteste i blokiraju kompletno mjesto.

Europa Nostra, najveća organizacija u Evropi za očuvanje kulturne baštine, uputila je prošlog mjeseca otvoreno pismo ministru prostornog planiranja, urbanizma i državne imovine Janku Odoviću i Komisiji za izradu Prostornog plana Crne Gore do 2040, u kome traže zaštitu Svetog Stefana sa tampon zonom, a da Miločeraski park i Paštrovska goru tim planskim dokumentom budu tretirani kao zaštićena područja.

“Obraćamo vam se u ime Europa Nostre, najveće organizacije u Evropi za očuvanje evropske kulturne baštine. Mi smo federacija od više od 350 udruženja i fondacija i pridruženih gradova i drugih javnih ili privatnih tijela u više od 40 evropskih zemalja. Usko sarađujemo sa Evropskom unijom, kao i sa Savetom Evrope, Uneskom, između ostalih ključnih evropskih i međunarodnih organizacija. Djelujemo kada je nasljeđe širom Evrope u opasnosti ili joj je potrebna podrška i zaštita. Godine 2023. Sveti Stefan i susjedni park Miločer izabrani su u okviru našeg programa “7 najugroženijih lokaliteta baštine u Evropi” (7ME), sada već 10 godina stare zajedničke inicijative Europa Nostre (EN) i Instituta Evropske investicione banke (EIB). Europa Nostra želi da iskoristi priliku sadašnjeg procesa javnih rasprava i prikupljanja komentara u vezi sa revizijom Prostornog plana Crne Gore, kako bi istakla važnost obezbjeđivanja adekvatne zaštite Svetog Stefana sa tampon zonom Miločerski park, kao dio šireg kulturnog pejzaža Paštrovske gore”, naveli su tada u pismu.

Đeljošaj: Otvoriti hotel i trajno povući arbitražu

Vlada nije za privremeno obustavljanje arbitražnog postupka za grad-hotel Sveti Stefan i vilu Miločer, već želi trajnu obustavu ovog procesa, otvaranje hotela i poštovanje ugovora, poručio je ministar ekonomskog razvoja Nik Đeljošaj.

“Vijesti” su ranije objavile da je zakupac grad-hotela “Sveti Stefan” i Vile “Miločer”, kompanija “Adriatic properties” prihvatila da na tri mjeseca stave u stanje mirovanja arbitražni postupak pred Međunarodnim tribunalom u Londonu i da za to vrijeme otvori elitno ljetovalište, a dvije strane pregovorima riješe sve međusobne probleme koje imaju i sporazumno izađu iz arbitražnog postupka.

Đeljošaj
Đeljošajfoto: Đorđe Cmiljanić/Vlada Crne Gore

“Obostrano smo se i država i “Adriatic” obratili tribunalu da se povučemo i da svako snosi svoje troškove, a oni da nastave da sprovode ugovor sa državom. Mi nijesmo za privremena rješenja, za rješenja koja mogu da se izigraju, Vlada želi striktno poštovanje ugovora, bez obzira u koje vrijeme su potpisani i šta mislili o njima. Ujedno očekujemo i da oni ispoštuju ugovore”, kazao je Đeljošaj.

Đeljošaj je naglasio i da će Vlada ispitati ekonomsku racionalnost održavanja ovog ugovora. Đeljošaj je pojasnio da ne znaju šta bi se dobilo privremenim otvaranjem Svetog Stefana, te da nijednoj kompaniji neće dati povlašćen status. Dodao je da informacija o otvaranju hotela, danas nije bila pred Vladom.

“Vlada je ispoštovala sve iz ugovora, lopta je na drugoj strani. Sveti Stefan mora biti otvoren, ugovori moraju da se poštuju, nema povlašćenih”, istakao je on.

Bonus video: