Vuković: RARP jedan od najvažnijih projekata u Crnoj Gori, njegov cilj poboljšanje operativnih funkcija Poreske uprave

Ministar finansija kazao da će porast u izmirivanju poreskih obaveza generisati veći priliv prihoda iz kojih će se obezbjeđivati osnovne usluge za građane

4696 pregleda 0 komentar(a)
Sa sastanka, Foto: Ministarstvo finansija
Sa sastanka, Foto: Ministarstvo finansija

Projekat reforme poreske administracije jedan je od najvažnijih koji se sprovodi u Crnoj Gori, a njegov razvojni cilj je poboljšanje djelotvornosti operativnih funkcija Poreske uprave (PUCG) i smanjenje troškova poreskih obveznika pravnih lica prilikom poštovanja poreskih obaveza, kaza je ministar finansija Novica Vuković na sastanku Upravnog odbora projekta "Reforma poreske administracije - RARP".

"Dugoročna vizija Crne Gore je poreska administracija sa modernizovanim poslovnim procesima zasnovanim na riziku koji doprinose efikasnoj naplati poreza i doprinosa za socijalno osiguranje iz svih izvora privredne djelatnosti", poručio je Vuković.

Vuković je, kako se navodi u saopštenju Ministarstva finansija, istakao da će porast u izmirivanju poreskih obaveza generisati veći priliv prihoda iz kojih će se obezbjeđivati osnovne usluge za građane," a poboljšanje kapaciteta poreske administracije doprinijeće ostvarivanju cilja zemlje za pristupanje EU i ekonomsku integraciju sa državama članicama EU."

V.d. Direktora Poreske uprave Sava Laketić izrazio je očekivanje da će ovaj važan i sveobuhvatan projekat, "između ostalog, doprinijeti široj i detaljnijoj bazi poreskih obveznika, smanjenju sive ekonomije, odnosno uvođenju neformalne ekonomije u formalne tokove."

novica uvković finansijee
foto: Ministarstvo finansija

"Članovima Upravnog odbora, putem video linka obratio se i Kristofer Šeldon, šef kancelarije Svjetske banke za Crnu Goru i Bosnu i Hercegovinu, koji je pohvalio ubrzanje dinamike u projektnim aktivnostima, a na sastanku je akcentovana i izuzetna koordinacija na nivou Ministarstva finansija i Poreske uprave. Menadžerke projekata, Marija Šofran i Sanja Radević prezentovale su projekte “Integrisani sistem za upravljanje prihodima-IRMS” i “Platforma za analitiku podataka”- DWH/BI", dodaje se u saopštenju Ministarstva.

Naglasili su da RARP, čija je vrijednost 18,8 miliona eura, "finansira se iz kredita Svjetske banke, prvobitno je trajanje projekta bilo je predviđeno od 2018. godine do marta 2023. godine, međutim zbog velikog kašnjenja u realizaciji planiranih aktivnosti u prethodnom periodu, njegovo trajanje produženo je do septembra 2025. godine, kada se očekuje da će biti uspješno okončana, kako je konstatovano i na današnjem sastanku.

"Direktni korisnici projekta su Vlada Crne Gore i njene institucije javnih finansija, dok su krajnji korisnici crnogorski poreski obveznici i građani", zaključili su.

Bonus video: