Rebalans budžeta Opštine Kolašin: A, za manifestacije 70.000 eura

Rebalans je neophodan i zbog, objašnjavaju iz Sekreterijata, povećanja određenih dotacija od države

5982 pregleda 2 komentar(a)
Biće igre i pjesme: Detalj iz Kolašina, Foto: Dragana Šćepanović
Biće igre i pjesme: Detalj iz Kolašina, Foto: Dragana Šćepanović

Predlogom odluke o izmjenama i dopunama Odluke o budžetu predviđeno je da prihodi i rashodi kolašinske lokalne uprave ove godine budu 8,1 milion eura, što je za oko 760.000 više u odnosu na provobitni plan. Kako su obrazložili iz Sekretarijata za finansije, imovinu i ekonomski razvoj, više je razloga za rebalans, a prije svega, obaveze da se u tekstualnom dijelu Odluke o budžetu predvidi dugoročno kreditno zaduženje za projekte unapređenja vodosnabdijevanja i tretmana otpadnih voda.

Rebalans je neophodan i zbog, objašnjavaju iz Sekreterijata, povećanja određenih dotacija od države. Naime u skladu sa izmjenama i dopunama Zakona o finasiranju lokalnih samopuprava, 10 odsto prihoda ostvarenih od poreza na dohodak fizičkih lica u primorskom i središnjem regionu ustupa sjevernim opštinama, pa će ta dotacija za Kolašin do kraja godine iznositi 800.000 eura. Izmjene i dopune finansijskog plana neophodne su i zbog, provobitno precijenjenog, poreza od promet nepokretnosti, koji je bio projektovan na 350.000 eura.

“Projekcija koja je urađena na osnovu ostvarenja prihoda do 24. maja ove godine, pokazuje da je budžetska stavka prihod od poreza na promet nepokretnosti precijenjena, pa je smanjena za 130.000 eura. Naime, prvobitno je očekivano da će povećanje prodaje nekretnina na teritoriji opštine Kolašin rezultirati većim prihodima, što se nije ostvarilo do sada”, piše u obrazloženju predloga rebalansa.

Iz lokalne vlasti planirali su povećanja mnogih rashoda, među kojima je su i zarada u službi Skupštine opštine (SO), rashodi po osnovu ugovora o djelu. Za ugovore u djelu u službi predsjednika Opštine, umjesto prvobitno planiranih 7.000 eura, sada je predloženo 12.000. Kako je objašnjeno, u toj potrošačkoj jedinici uvećani su i izdaci za ukrašavanje grada. I u okviru Sekretarijata za društvene djelatnosti, poslove opšte uprave i kadrovska pitanja povećani su izdaci po osnovu zaključivanja ugovora o djelu ali, kako piše u obrazloženju nacrta rebalansa, i izdaci predviđeni za podršku starijim osobama i ranjivim grupama.

U Sekreterijatu za planiranje prostora, umjesto probovitno planiranih 90.000 eura, za konsultantske usluge, projekte i studije, namjeravaju do kraja godine da potroše čak 300.000 eura. Povećanje je neophodno za “izradu projektno-tehničke dokumentacije, kao preduslova za realizaciju kapitalnih projekata”.

“Predviđena je nova budžetska stavka – turističke manifestacije koja je planirana u iznosu od 70.000, eura, Naime, lokalna samouprava je prepoznala potrebu za dodatnim ulaganjem u turizam i organizaciju manifestacija kako bi se Kolašin što bolje pozicionirao na mapi atraktivnih turističkih destinacija, posebno tokom ljetnje turističke sezone, a što je od ključne važnosti za ekonomski razvoj opštine…”, objašnjeno je u nacrtu izmjena i dopuna Odluke o budžetu.

Tim dokumentom, planirani su veći transferi preduzećima, čiji je osnivač Opština, što je uslovljeno, objašnjeno je, povećanjem rashoda za zarade, nakon novog Granskog kolektivnog ugovora za stambeno-komunalnu djelatnost i povećanih troškova rezervnih djelova zbog inflacije.

U okviru kapitalnog budžeta sada nije planirana rekonstrukcija Ulice Mirka Vešovića i saobraćajnica na Brezi. Međutim, uvrštene su stavke koje se odnose na nabavku gradskog mobilijara i postavljanje rasvjete u naselju Drijenak. Predviđena je i adaptacija i rekonstrukcija sportske hale, koju će finansirati Opština i Ministarstvo sporta i mladih. Skuplja, u odnosu na prvobitnu procjenu, tvrde u Sekretarijatu za finansije biće i rekonstrukciju mosta na Pčinji, kao i održavanje lokalnih puteva.

Bonus video: