Spor o statusu sindikata i kolektivnom ugovoru: Odbor direktora Željezare pisao Nišić i inspekciji

Menadžment nikšićke fabrike ukazao da je Ivan Vujović upisan kao ovlašćeno lice sindikata prije zasnivanja radnog odnosa u fabrici, da nema dokumentacije o broju članova ni pristupnica Vujović tvrdi da je Sindikat kojim predsjedava reprezentativan i da sve može da dokumentuje

10291 pregleda 10 komentar(a)
Vujović, Foto: Svetlana Mandić
Vujović, Foto: Svetlana Mandić

Menadžment nikšićke firme “EPCG - Željezara” tražio je od ministarke rada i socijalnog staranja Naide Nišić da izbriše Ivana Vujovića iz registra ovlašćenih sindikalnih organizacija kao osobu koja zastupa sindikat ove kompanije, kao i da izbriše Kolektivni ugovor za ovu fabriku iz registra kolektivnih ugovora jer su ovi upisi bili, kako se tvrdi, nezakoniti i urađeni na osnovu netačnih podataka.

Osim ministarki rada i Upravi za inspekcijske poslove - inspekciji rada je poslat dopis da uradi inspekcijski nadzor u vezi sa zakonitošću upisa Vujovića kao ovlašćenog sindikalnog predstavnika Željezare.

Menadžment nikšićke fabrike je ukazao da je Vujović upisan kao ovlašćena osoba za sindikat prije zasnivanja radnog odnosa u fabrici u koju je došao sa Biroa rada, da ne postoji dokumentacija kojom se utvrđuje tačan broj članova sindikalne organizacije, kao i pristupne izjave zaposlenih sindikatu.

Vujović tvrdi da je Sindikat kojim predsjedava reprezentativan i da sve može da dokumentuje.

“Vijesti “čekaju odgovor od Ministarstva rada i Uprave za inspekcijske poslove u vezi sa ovim slučajem.

Odluku o ovom zahtjevima donio je 30. maja Odbor direktora Željezare kojim predsjedava Svetozar Golubović i koji je ovlastio izvršnu direktorku Nevenku Janković da pokrene proceduru kod Ministarstva i Uprave.

“Vijesti” imaju uvid u kompletnu dokumentaciju u vezi sa ovim slučajem.

Ministarstvo rada je 6. aprila 2023. donijelo rješenje o upisu Vujovića u registar ovlašćenih lica u ovoj sindikalnoj organizaciji, a 26. juna 2023. rješenje o upisu Kolektivnog ugovora fabrike u registar kolektivnih ugovora. Prethodno je Vujović ispred Sindikata fabirke potpisao kolektivni ugovor zajedno sa tadašnjim izvršnim direktorom Đorđem Manojlovićem i tadašnjim predsjednikom odbora direktora Markom Perunovićem.

U dopisu ministarki Nišić se ukazuje da je u prošlogodišnjem rješenju ministarstva koje se odnosi na Vujovića navedeno da je reprezentativna sindikalna organizacija “EPCG-Željezara” upisana u registar 29. septembra 2010. godine u knjigu I na strani 91, pod rednim brojem 91.

“Međutim, rješenje je u cjelosti nezakonito jer je zasnovano na pogrešnom i nepotpunom činjeničnom stanju, jer je sporni upis imenovanog lica (Vujovića) izvršen na osnovu netačnih podataka podnosioca prijave, odnosno, na osnovu prijave neovlašćenog lica”, objašnjava u dopisu Jankovićeva.

Ona je ukazala da su netačni navodi da je Reprezentativna sindikalna organizacija “EPCG- Željezara” upisana u Registar reprezentativnih sindikata 28.09.2010. godine, jer ne postoji bilo kakav dokaz o tom upisu, te da u prilog toj tvrdnji ide činjenica da je “EPCG- Željezara” svoj pravni subjektivitet zasnovala 19.01.2023. godine kada je donijeta Odluka o njenom osnivanju.

“Zakonom o reprezentativnosti sindikata (članu 2, stav 1, tačka 1) definisano je da je sindikat u smislu ovog zakona onaj koji je organizovan kod poslodavca. U skladu sa tom odredbom, da bi postojao kontinuitet sindikalnih organizacija (na koji ukazuje dokumentacija na osnovu koje je ministarstvo donijelo rješenje), neophodno je da postoji pravni kontinuitet poslodavca, kod kojeg je organizovana sindikalna organizacija, međutim u konkretnom to nije slučaj, naprotiv. EPCG je u januaru 2023. godine zaključila Ugovor o kupoprodaji cjelokupne imovine nekadašnje Željezare Nikšić sa prethodnim vlasnikom, a članom 16 predmetnog Ugovora je definisano da je predmet samo prodaja imovine i da ovaj ugovor ne predstavlja ugovor o prenosu udjela bilo koje kompanije”, naglasila je Jankovićeva, dodajući da ove stavove potvrđuje i činjencia da je svim zaposlenima kod Toščelika prethodnog poslodavca i vlasnika Željezare tokom 2022. godine prestao radni odnos.

Iz menadžmenta “EPCG-Željezare su ukazali i da je sa novim poslodavcem - “EPCG-Željezara” Ivan Vujović zaključio Ugovor o radu na neodređeno vrijeme 11.04.2023. godine, dakle, poslije 06.04.2023. godine, kad je upisan kao ovlašćeno lice za zastupanje reprezentativne Sindikalne organizacije “EPCG Željezara”.

“Prema tome, pri činjenici da “EPCG Željezara” nije pravni sljedbenik niti Željezare Nikšić, niti Toščelika i da je sporni upis izvršen prije nego što je zasnovan radni odnos između Vujovića i “EPCG-Željezara”, te je nesporno da je Vujović nezakonito upisan kao ovlašćeno lice za zastupanje sindikalne organizacije”, navodi se u dopisu.

Kada je u pitanju poništenje rješenja o upisu Kolektivnog ugovora za “EPCG-Željezara” u dopisu ministarki se ukazuje da je EPCG od Ministarstva rada po zakonu o slobodnom pristupu informacijama tražila 19. aprila ove godine dokumentaciju koju ovaj resor ima i koja se odnosi na registrovanje kolektivnog ugovora “EPCG - Željezara” i na utvrđivanje reprezentativnosti sindikalne organizacije “EPCG - Željezara” sa akcentom na dokumentaciju koja se odnosi na potvrdu potpisanu između predstavnika Sidikalne organizacije “EPCG-Željezara”, Ivana Vujovića i tadašnjeg direktora Đorđija Manojlovića kojom je utvrđen tačan broj članova sindikalne oranizacije, kao i pristupne izjave zaposlenih. Međutim, u dokumentaciji koju je dostavilo Ministarstvo rada po zahtjevu o SPI traženih podataka u vezi sa tačnim brojem članova sindikata i potpisanih izjava nije bilo.

Infobox Text/Izjava Citat - Por ectem quaerum sitati blautatia sequatios conectium lam eium corepre pudigen dandae nihiti quis et apid quunt, cusda dolor nihiti sam adis aut atur? Ad quassitatur seque esciam rae nonecerovidi aut ad mosa volor aut ut qui alitatet volore nullore ru

Simović-Zvicer i Drašković pravni zastupnici Sindikata

Vujović u dopisu menadžmentu Željezare navodi da je njihova sindikalna organizacija reprezentativna iako ih je neko “anonimno” prijavio u Ministarstvo da nijesu.

“U prilog mojoj konstataciji šaljem potvrdu iz Ministarstva rada i socijalnog staranja. Takođe, ako ste zainteresovani možemo da dostavimo sve pristupnice i sva dokumenta koja su potrebna i sve što želite da saznate možete da dobijete od nas i naših pravnih zastupnika Vesne Simović Zvicer i Dragana Draškovića”, navodi Vujović.

On dalje navodi da znaju da menadžment “pokušava da poništi kolektivni ugovor koji je potpisan po svim zakonima”.

“Sve što mislite da je nezakonito imate zakone naše države i mi smo tu sa našim pravnim zastupnicima da odbranimo istinu”, navodi Vujović i dodaje da će sve da objave u medijima, kao i ponašanje pojedinih članova Odbora direktora EPCG prema najboljim inženjerima koji su glavni za izradu konstrukcija za elektrane koje treba da rade.

Bonus video: