Dali saglasnost Bakiću da potpiše ugovor sa investitorima na planinskim centrima o regulisanju međusobnih obaveza

Bakić je, obrazlažući potrebu da potpiše ugovor, kazao da je “u tom poslu Opština dobro prošla”. Iako ga, kako tvrdi, zakon ne obavezuje da traži saglasnost lokalnog parlamenta za potpisivanje ugovora, to je učinio, objasnio je, zbog potrebe za transparentošću rada lokalne uprave

3925 pregleda 1 komentar(a)
Bakić, Foto: Dragana Šćepanović
Bakić, Foto: Dragana Šćepanović

Odbornici Demokrata, Pokreta Evropa sad (PES), Socijalističke narodne partije (SNP) i Nove srpske demokratije (Nova), koji čine vladajuću većinu i opozicionog Pokreta zajedno gradimo Kolašin (DPS, SDP, SD i nestranačke ličnosti) dali su saglasnost predsjedniku Opštine Petku Bakiću da potpiše ugovor sa investitorima na planinskim centrima Kolašin 1450 i Kolašin 1600 o regulisanju međusobnih obaveza. Uzdržani su bili odbornici Demokratske narodne partije i URA , koji su dio kolašinske vlasti, kao i odbornica Gospava Vujisić iz opozicione Grupe birača.

Ugovor, čija je suština da će investitori koji grade turističke objekte u okviru planskih centara na Bjelasici graditi i nedostajuću komunalnu infrastrukturu, jer iznosi naknada za opremanje građevinskog zemljišta, koju treba da plate Opštini nijesu dovoljni za to. Gradnja komunalne infrastrukture je, inače, obaveza lokalne uprave.

Bakić je, obrazlažući potrebu da potpiše ugovor, kazao da je “u tom poslu Opština dobro prošla”. Iako ga, kako tvrdi, zakon ne obavezuje da traži saglasnost lokalnog parlamenta za potpisivanje ugovora, to je učinio, objasnio je, zbog potrebe za transparentošću rada lokalne uprave.

“Potpisivanje ovakvog tipa ugovora o regulisanju međusobnih prava i obaveza u vezi sa komunalnim opremanjem gradevinskog zemljišta na lokacij Kolašin 1450 i 1600 je izuzetno značajno kako bi se, u što kraćem roku, stvorili uslovi da se lokacija u potpunosti infrastrukturno opremi, da se omogući sa uređenim putevima prilaz skijalištima. To je ključni preduslov za stvaranje adekvatnih uslova za otvaranje i funkcionisanje hotela, kako i dolikuje luksuznim turističkim kapacitetima”, poručio je Bakić.

SO Kolašin
foto: Dragana Šćepanović

Tokom pregovora, koji su, tvrdi, trajali više mjeseci, Opština je, prema Bakićevim riječima, u svemu vodila računa o javnom interesu, te je izdejstvovano da troškove komunalnog opremanja, koji prevazilaze iznos komunalne naknade, snosi investitor. Ugovor je, kazao je on, sličan onima koje su lokalne uprave na primorju potpisivale sa investitorima, ali uz jednu bitnu razliku.

“U drugim opštinama, kada su u pitanju ovakvi ugovori, iznos preko komunalnog opremanja u izgradnji javne infrastrukture snosile isključivo Opštine, a neke su se za taj iznos zaduživale kod investitora. Mi smo uspjeli da ispregovaramo da taj iznos snosi isključivo investitor”, poručio je on.

Bakić je objasnio da je za izgrađene objekte na lokalitetu 1450 su, investitor do sada platio naknade za komunalno opremanje građevinskog zemljišta u ukupnom iznosu od 84.594 eura. Procijenjeno je da su obaveze za nakandu za objekte koji će se tek raditi, oko 1,9 miliona eura.

“Razlika u vrijednosti naknade za komunalno opremanje i vrijednosti planiranih radova, pada na teret investitora, te Opština Kolašin nema obavezu refundiranja dodatnih troškova za izgradnju, čija procijenjena vrijednost iznosi 924.261 eura. Za opremanje građevinskog zemljišta na lokalitetu 1600 treba 2,47 miliona, a procinenjena obaveza investitora po osnovu naknade je 2,185 miliona eura. I u tom slučaju razlika u vrijednosti naknade za komunalno opremanje i vrijednosti planiranih radova, pada na teret investitora, te Opština nema obavezu refundiranja dodatnih troškova za izgradnju, čija procijenjena vrijednost iznosi 292.997”, objasnio je Bakić.

Kako tvrdi ugovorom su napravljene brojne garancije da se Opština i javni interes zaštite, a između ostalog, lokalna uprava će imati i nadzor nad svim radovima.

SO Kolašin
foto: Dragana Šćepanović

Predsjednik SO Vasilije Bulatović (DNP) primijetio da na planinskim centrima 80 odsto planiranih objakta tek treba da se gradi. Sobzirom da su buduće obaveze na ime naknade procijenjene na osnovu sadašjih cijena, smatra on, “investiori su se ugovorom obezbijedili od, eventualnog, rasta cijena te vrste obaveza”.

“Mi ulazimo u ekonomski dil sa investitorom, gdje svaka strana ima svoje interese. Naravno, svima je jasno da će privatnici brže i efikasnije relizovati projekte. U tom smislu, jesam za slične aranžmane… S druge strane, moramo imati na umu da i investitor nastoji da se obezbijedi od rizka, u ovom slučaju, od povećanja cijene naknada. Za razmijevanje detalja ovog ugvora potrebna su stručna znanja, pa će klub odbornika DNP biti uzdrža, jer ne možemo glasati za nešto što ne razumijemo do kraja. Imamo povjerenje u izvršnu vlast i predsjednika, ali ne možemo glasti za nešto za čije tumačenje trebaju specifična stručna znanja”, objasnio je Bulatović.

SO Kolašin
foto: Dragana Šćepanović

Odbornik GP URA Miodrag Vlahović kaže da je ugovorom otvorena mogućnost “da se privatne saobraćajnice unutra hotelskih kompleksa proglase javnom infrastrukturom i da će Opština preuzeti obavezu njihovog održavanja”. Prema njegovim riječima “privilegovanim investitorima, koji su planska dokumenta crtali za sebe, već je previše dato”. Vlahović je problematizovao i pitanje ekspropriacije privatane imovine za buduću komunalnu infrastrukturu.

“Možda neki stari odbornici imaju ameziju, pa se ne sjećaju da je država u put do skijališta, koje je kasnije privtaizovano, uložila dva milona dolara i da je skijlište ušlo u stečaj zbog tog puta, a kasnije prodato zasamo pola miliona eura. Država se sprema da investira 11 miliona eura u vodosnabdijevanje planinskih centara, ka oi da je urađena garaža od 11 miliona eura…”, podsjetio je on.

Vlahović
Vlahovićfoto: Dragana Šćepanović

Na današnjoj sjednici odbornici su dali saglasnos Bakiću da se zaduži za potrebe izgradnje projekta koji će u unaprijediti vodosnabdijevanje i tretman otpadnih voda, kao i potrebne saglasnosti za relizaciju tih projekata, među kojima je i postrojenje za tretman otpadnih voda.

U provom dijelu zasijedanja lokalnog parlamenta data je jednoglasna saglasnost incijativi dvije mjesne zajednice i Udruženja za zaštitu Komova (UZKOM) da se naknado projektuje i izgradi petlja na auto putu u selu Kraljske Bare.

Bonus video: