Vujović: Nevenka Janković nudi radnicima mjesto predsjednika sindikata i osnivanje "svog" sindikata

Reagovanje predsjednika Sindikata "EPCG-Željezara Nikšić"

8121 pregleda 19 komentar(a)
Vujović, Foto: Svetlana Mandić
Vujović, Foto: Svetlana Mandić

Povodom teksta "Spor o statusu sindikata i kolektivnom ugovoru: Odbor direktora Željezare pisao Nišić i inspekciji", koji je danas objavljen, reagovao je predsjednik Sindikata "EPCG-Željezara Nikšić" Ivan Vujović. Reagovanje prenosimo integralno..

"Zbog svega navedenog u tekstu koji ste objavili morao sam u svoje ime i u ime Sindikalne organizacije koju predstavljam da odgovorim na pokušaj diskreditacije naše Sindikalne organizacije od strane Izvršne direktorice g-đe Nevenke Janković i Odbora direktora naše kompanije. Od samog dolaska na čelo naše kompanije g-đa Janković se nije trudila da poboljša radni ambijent i da pokuša da našu kompaniju izvuče iz problema u kojim se nalazi, već se isključivo bavi Sindikatom i ono što je bilo i dobro urađeno namjerno uništava sa samo jednim ciljem, a taj cilj se zove stečaj. Ovom prilikom želim da saopštim da g-đa Jankovic poziva radnike Željezare i nudi im, kako ona sama kaže, u ime predsjednika Odbora direktora EPCG (koji to nikada nama nije nudio), mjesto predsjednika sindikata i osnivanje 'svog' sindikata. Sve to radi u prisustvu pojedinih bivših i sadašnjih članova Odbora direktora EPCG-Željezare. Kada joj nije uspjelo da dobije 'njenog' predsjednika kako je nazvala, tada ga moli da se sve to ublaži sa mnom i da se ne spominje ime predsjednika OD EPCG.

"Ovom prilikom pozivam g-đu Jankovic da ako smije sve ovo demantuje, jer ako ona dokaze da ja ne pričam istinu ja više necu biti problem. Evo javno kažem da ću napustiti ne mjesto predsjednika sindikata, vec i fabriku. A šta ce g-đa Jankovic učiniti ako se dokaže da ja govorim istinu? Da li će imati moralnu obavezu da podnese ostavku? Ili će tada reagovati isti ovaj Odbor direktora i smijeniti je? Da li g-đa Jankovic zna u kakvim uslovima joj rade radnici na brani Vrtac? Bez toaleta, bez obroka, bez vode? Kada joj traze vode ona sa ironičnim osmjehom kaže nrka uzmu bidone. Da li zna koliko je bilo povreda prethodnih dana, da li zna koliko je radnika dozivjelo infarkt zbog njenog šikaniranja radnika i visoko školovanog kadra? Da li je normalno da joj ponajbolji inženjeri izlaze uplakani sa sastanaka radne grupe? Takodje želim da saopštim da od 287 radnika u našu sindikalnu organizaciju je učlanjeno oko 270 radnika, sa svim pristupnicama koje je izdavala Sluzba za pravno-administrativne poslove(kadrovska sluzba) EPCG-Željezare Nikšić, a ne naša sindikalna organizacija. Takodje imamo rešenje iz ministarstva o reprezentativnosti, kao i potvrdu koju smo tražili prije neki dan. Sve dokumente koji su potrebni o reprezentativnosti imamo, što smo spremni i da dokažemo pred nadležnim organima. Sve ovo se radi u cilju da se diskredituje predsjednik sindikata koji nije htio da bude 'ničiji', bez radnika Željezare i da se poništi Kolektivni ugovor. Sve ovo nije radjeno ni za vrijeme bivšeg režima koji smo svi kritikovali, isti ovi koji danas ovo rade radnicima Zeljezare. Jedino od prvog sastanka sa radnicima Željezare punu podršku smo imali od ministra Saše Mujovića i zato imamo vjeru da će se svi problemi radnika riješiti, jer ovi ljudi žele i hoće da rade, ali vjerujte ne daju im osobe koje vode našu fabriku.

"I na samom kraju još jednom poruka za Izvršnu direktoricu moja ponuda važi. Neka pred cijelom crnogorskom javnošću demantuje ako smije da nije nudila ljudima da budu njeni predsjednici sindikata. Ja odgovorno tvrdim da jeste".

Bonus video: