Dobrović: Rakić je vlasnik parcele, a ne kompanija "Monte – M.R.M."

"Ne može opšinski katastar da preispituje pravnu valjanost presude za izvršenje, već je dužan da je sprovede", poručio je advokat Čedo Dobrović

6276 pregleda 1 komentar(a)
Aerodrom u Tivtu, Foto: Siniša Luković
Aerodrom u Tivtu, Foto: Siniša Luković

Advokat Čedo Dobrović, punomoćnik Milana Rakića iz Kraljeva u Srbiji obratio se povodom teksta "Bar 50 miliona za privatnu imovinu u blizini tivatske piste" koji je objavljen 5. juna na Portalu Vijesti.

On je naveo da je Rakić vlasnik parcela koje se još uvijek u katastru nepokretnosti vode na privredno društvo "Monte – M.R.M.", iz Podgorice, a koje su upisane u listu nepokretnosti br.1076 KO Đuraševići i u listu nepokretnosti br.737 KO Đuraševići.

Njegovo obraćanje prenosimo inegralno:

"Vlasnik parcela koje se još uvijek u katastru nepokretnosti vode na privredno društvo „Monte – M.R.M.“, iz Podgorice, a koje su upisane u listu nepokretnosti br.1076 KO Đuraševići i u listu nepokretnosti br.737 KO Đuraševići, i to u ukupnoj površini od 40.500m2, je Milan Rakić iz Kraljeva, a ne navedeno privredno društvo.

U svojini privrednog društva ostaje 4.402m2 zemljišta.

Dakle, vlasnik preostalog dijela zemljišta je Milan Rakić iz Kraljeva, čiji sam ja punomoćnik.

To je nakon sedam presuda koje su donijeli redovni sudovi utvrđeno pravosnažnom i izvršnom presudom Osnovnog suda u Kotoru P.br.435/21, od 28.10.2021.godine.

Prilog: presuda Višeg suda u Podgorici Gž.br. 5596/21, od 11.11.2022.godine.

Dana, 23.01.2023.godine, Upravi za nekretnine Crne Gore, Područnoj jedinicI Tivat, podnio sam zahtjev za upis prava svojine na Milana Rakića, iz Kraljeva, o kome opštinski katastar u Tivtu još uvijek nije postupio.

Dana, 01.04.2024.godine, pismenim zahtjevom obratio sam se Gospodinu Janku Odoviću, ministru Ministarstva prostornog planiranja urbanizma i državne imovine, koji je dana, 03.04.2024.godine, moj zahtjev za pratećom dokumentacijom, proslijedio v.d. direktoru Uprave za nekretnine Crne Gore, gospodinu Marku Bulatoviću.

Prethodno sam se u toku ovog perioda obraćao na više nadležnih adresa.

U komunikaciji sa v.d. direktorom Uprave za nekretnine Crne Gore obavio sam razgovor sa v.d. načelnikom Područne jedinice Tivat, gospodinom Markom Kontićem, dana, 16.maja 2024.godine, kada će opštinski katastar konačno da sprovede presudu, i to nakon gotovo godinu ipo dana od dana podnošenja zahtjeva.

V.D. načelnik katastra u Tivtu mi je saopštio da je tražio izvještaj strane Ministarstva prostornog planiranja urbanizma i državne imovine o statusu katastarskih parcela nad kojma je presudom Osnovnog suda u Kotoru P.br. 435/21, od 28.10.2021.godine, uvrđeno pravo vlasništva Milana Rakića, iz Kraljeva, sa obrazloženjem da je Milan Rakić državljanin Republike Srbije, odnosno strani državljanin.

Kada se radi o presudi rok za njeno izvršenje po članu 120, stav 1, tačka 1, i stavu 2 Zakona o državnom premjeru i katastru nepokretnosti iznosi 8 dana od dana prijema zahjeva. A sada se, nakon godinu ipo dana, od dana podnošenja zahtjeva za upis prava svojine na Milana Rakića, traži neki izvještaj o statusu katastarskih parcela.

Ne može opšinski katastar da preispituje pravnu valjanost presude za izvršenje, već je dužan da je sprovede.

Milan Rakić je u odnosu na iste nepokrenosti uspio i u sporu i radi nedopuštenosti sporovođenja izvršenja i to pravosnažnom presudom Osnovnog suda u Cetinuju P.br.33/22, od 03.07.2023.godine.

Prilog: presuda Višeg suda u Podgorci Gž.br.3919/23, od 12.01.2024.godine.

Katastarski organi vode evidenciju katastra nepokretnosti i dužni su da blagovremeno u skladu sa Zakonom sprovede presude o promjeni prava svojine na nepokretnostima i nijesu nadležni da preispituju pravnu valjanost i podobnost presude za izvršenje. U ovom slučaju to posebno dolazi do izražaja, jer je katastarski organ dao pogrešne i netačne informacije o stvarnom vlasnku katastarskih parcela koje su predmet eksproprijacije, i pored postojanja zahtjeva za upis prava svojine i pravosnažne presude. Stoga se postavlja logično pitanje zbog čega opštinski katastar ne sprovodi presudu već godinu ipo dana, a krenuo je postupak eksprorijacije u kome su Vladi Crne Gore dostavljeni netačni podaci o stvarnom vlasniku predmetnih katastarskih parcela

Stoga će o motivima za neizvršenje presude i o eventualnoj krivičnoj odgovornosti određenih lica odlučiti nadležno tužilaštvo", poručio je Dobrović.

Bonus video: