Festival aktivnog turizma u Kolašinu: Pješačke ture, panormaske vožnje džipovima, penjanje po stijenama...

Direktorica lokalne Turističke organizacije (TO) Zorica Milašinović podsjeća da se festival organizuje zahvaljujući projektu prekogranične saradnje “Turizam za budućnost”

1547 pregleda 8 komentar(a)
Detalj iz Kolašina, Foto: Dragana Šćepanović
Detalj iz Kolašina, Foto: Dragana Šćepanović

Festival aktivnog turizma održaće su u Kolašinu tokom posljednja tri dana juna, a organizatori najavljuju program koji će posjetiocima omogućiti da se informišu o svim prednostima grada i okoline kada je riječ o aktivnom odmoru.

Direktorica lokalne Turističke organizacije (TO) Zorica Milašinović podsjeća da se festival organizuje zahvaljujući projektu prekogranične saradnje “Turizam za budućnost”.

“Taj turistički festival nastoji da izgradi brendirani turistički identitet i da pokaže sve mogućnosti koje Kolašin pruža kada je u pitanju aktivni turizam. Tokom tri dana, kroz 30 različitih aktivnosti i događaja omogućiće svim učesnicima da istraže prirodne ljepote Kolašina, osjete pravu avanturu i upoznaju kulturno nasljeđe grada”, kaže ona.

Milašinović objašnjava da aktivnosti uključuju pješačke ture, panormaske vožnje džipovima, posjetu Nacionalnom parku “Biogradska gora” i šetnju edukativnom stazom, vožnje čamcima po jezeru…

Učesnici festivala biće u prilici da isprobaju biciklističke staze, da planinare, kao i da se oprobaju u penjanju po stijenama… Dio festivala su i kanjoning, rafting, trejl trčanje…

“Biće organizovan i edukativni kutak, a najmlađim učesnicima će biti na raspolaganju i avanturistički park, moći će da se bave i umjetničkim sikanjem i prođu kulturnu rutu ‘Kolašin kroz vrijeme’. Uz sve to, biće organizovana i degustacija bogate tradicionalne kuhinje. Tokom trajanja Festvala, u večernjim satima na Trgu boraca biće organizovan i zabavno-muzički program”, najavljuje direktorica TO.

Projekat Turizam za budućnost sprovodi Opština Kolašin u partnerstvu sa Institutom za preduzetništvo i ekonomski razvoj (IPER), Prishtina REA i planinarskim društvom Đeravica, u okviru EU Programa prekogranične saradnje Crna Gora - Kosovo. Očekivani rezultati uključuju “otporniji i međusobno povezani turistički ekosistem, podsticanje ekonomskog rasta i ekološke odgovornosti”.

Iz TO najavljuju da će tokom predstojećeg turističkog ljeta značajna pažnja biti posvećena obogaćivanju vanpansionske ponude, kroz organizaciju manifestacija. Tu namjeru prepiznala je izvršna vlast, pa je rebalansom budžeta za ovu godinu predviđena nova budžetska stavka - turističke manifestacije, koja je planirana u iznosu od 70.000 eura. Kako su objasnili, lokalna uprava je prepoznala “potrebu za dodatnim ulaganjem u turizam i organizaciju manifestacija kako bi se Kolašin što bolje pozicionirao na mapi atraktivnih turističkih destinacija, posebno tokom ljetnje turističke sezone, što je od ključne važnosti za ekonomski razvoj opštine…”.

Bonus video: