Macanović opet želi u Savjet Fonda

Ova instuitucija upravlja godišnjim iznosom od 20 miliona eura

6602 pregleda 6 komentar(a)
Foto: BORIS PEJOVIC
Foto: BORIS PEJOVIC

Za dva člana Savjeta Fonda za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba sa invaliditetom, koji upravlja sa godišnjim fondom od 20 miliona eura, ispred nevladinih organizacija koje predstavljaju osobe sa invaliditetom, prijavljena su četiri kandidata.

Ponovo se kandidovao Goran Macanović koji je ostavku na mjesto predsjednika Savjeta ovog Fonda podnio prije dvije sedmice, kao i Milorad Hajrović, Mirela Korać i Drago Zeković.

Praksa je da se u Savjet izaberu dva kandidata koji imaju najviše potvrđenih kandidatura od nevladinih organizacija koje predstavljaju osobe sa invaliditetom, a odluku o imenovanju donosi direktor Zavoda za zapošljavanje u okviru kojeg funkcioniše ovaj Fond. Izabrani članovi dobijaju mjesečnu novčanu naknadu.

Prema izvještaju o prijavljenim kandidatima, kojeg je objavio Zavod, Macanovićevu kandidaturu podržalo je 17 nevladinih organizacija, ali je prilikom njihove provjere utvrđeno da njih devet ne ispunjava uslove javnog poziva, tako da je imao osam potvrđenih glasova.

Hajrovića je podržalo devet nevladinih organizacija, od koje tri nisu ispunjavale uslov. Mirela Korać je dobila podršku 16 organizacija, od kojih dvije nisu ispunile uslove. Zeković je imao podršku tri organizacije, od kojih jedna nije ispunila uslove.

Tako da Korać ima 14 glasova, Macanović osam, Hajrović šest i Zeković dva.

Vršilac dužnosti direktora Zavoda David Perčobić, odluku o imenovanju dva člana treba da donese do petka.

Međutim, problem je što Agencija za sprečavanje korupcije vodi postupak protiv Macanovića zbog toga što kao javni funkcioner nije prijavljivao imovinu i što je kao član i predsjednik ovog Savjeta glasao i za dodiljivanje subvencija organizacijama i preduzećima gdje je osnivač ili član uprave.

On je od 2014. godine predsjednik Savjeta ovog Fonda, ali ni jednom nije prijavio imovinu iako su drugi članovi tog Savjeta to uradili kao javni funkcioneri. U 2021. godini protiv Macanovića je podnijeta prijava Agenciji za sprečavanje korupcije (ASK) zbog toga što nije prijavio imovinu, kao i da je učestvovao u odlučivanju o davanju subvencija firmama i organizacijama sa kojima je povezan, a da nije izuzeo mišljenje.

U januaru 2022. godine ASK je donio mišljenje da Macanović jeste javni funkcioner, a za ostali dio prijave je navedeno da je postupak u toku. Macanoviću je tada naloženo da se prijavi kao javni funkcioner i podnese prijavu o imovini. Kako on to nije uradio, ASK je u novembru prošle godine donio odluku kojom konstatuje da je Macanović prekršio Zakon o sprečavanju korupcije, ali bez izricanja kazne. Bivši upravni odbor Zavoda, prije smjene je od Agencije tražio mišljenje o statusu Macanovića. Sada nakon ostavke, prije nova kandidature, Macanović formalno nije javni funkcioner.

Tri organizacije povezane sa Macanovićem su u protekla dva njegova mandata dobili oko dva milion eura subvencija iz ovog Fonda.

Državna revizorska institucija (DRI) nedavno je pokrenula kontrolu trošenja novca iz ovog Fonda i uzela dokumentaciju o više korisnika ovog Fonda, među kojima se nalazi i dokumentacija za Savez slijepih čiji je Macanović direktor.

Bonus video: