U PKCG formirana Grupacija za igre na sreću: Traže člana u radnoj grupi

Za predsjednika Grupacije izabran je Savo Martinović, finansijski direktor “Maestrala”, a za njegovu zamjenicu Marijana Zec iz Udruženja priređivača “Liga”

3927 pregleda 2 komentar(a)
Martinović i Zec, Foto: PKCG
Martinović i Zec, Foto: PKCG

U Privrednoj komori, pri Odboru udruženja turizma i ugostiteljstva, formirana je Grupacija priređivača igara na sreću, koju čine 22 priređivača.

Prema saopštenju sa sjednice, za predsjednika Grupacije izabran je Savo Martinović, finansijski direktor “Maestrala”, a za njegovu zamjenicu Marijana Zec iz Udruženja priređivača “Liga”. Kako je najavjeno, Grupacija će tražiti od Ministarstva finansija da ima predstavnika u radnoj grupi koja priprema novi zakon o igrama na sreću

Sjednicu je do izbora predsjednika vodio Ranko Jovović, predsjednik Odbora udruženja turizma i ugostiteljstva, uz podršku sekretarke Sanje Marković. Predstavnicima 22 priređivača su na sjednici verifikovani mandati.

Jovović je kazao da će djelokrug rada i aktivnosti Grupacije biti usmjereni na razmatranje najvažnijih izazova s kojima se oni srijeću u svom radu. U njenom fokusu biće, kako je naveo, između ostalog definisanje predloga za strategiju razvoja ove privredne djelatnosti u Crnoj Gori, zajednički rad na utvrđivanju predloga zakona (posebno Zakona o igrama na sreću i Zakona o koncesijama) i drugih propisa kojima se reguliše priređivanje igara na sreću, kao i predlaganje aktivnosti na suzbijanju sive ekonomije.

"Grupacija će takođe razmatrati pitanja implementacije dobrih praksi iz drugih država, zaštite potrošača, odnosno koordinisanje mjera koje doprinose ograničavanju potencijalnih negativnih efekata ove djelatnosti na korisnike usluga (sprečavanje ili smanjenje zavisnosti i sl.). Podsticaće integracije sa drugim privrednim djelatnostima, posebno sa turizmom i ugostiteljstvom, kao i izmjenu generalizovane negativne percepcije ove djelatnosti kod javnosti i institucionalnih donosioca odluka. Suzbijaće biznis barijere (kod zapošljavanja, avio dostupnosti lokalnog tržišta, normativne nekompletnosti…), podizati nivo informisanosti o promjenama i trendovima u ovoj branši, zajednički nastupati kod trećih strana,..", navedeno je u saopštenju.

Predsjednik Martinović je ocjenio da ova privredna djelatnost zaslužuje ovakvu vrstu organizovanja i zahvalio Privrednoj komori što je podržala formiranje Grupacije.

"Mogu da vam obećam da ću dati sve od sebe da svi članovi Grupacije na najbolji mogući način artikulišu interese kako bismo ih prezentovali donosiocima odluka ali i promijenili negativnu percepciju javnosti o ovoj privrednoj djelatnosti", kazao je Martinović.

On je najavio kreiranje programa rada Grupacije do 2027. godine koji će sadržati prioritete njenog djelovanja, a fokus će biti na zalaganju za kreiranje strategije ove privredne djelatnosti, jer se, kako kaže, često donose ad hok rešenja koja nisu u njenom interesu.

Kako je navedeno u saopštenju, Martinović je ukazao da je formirana radna grupa Ministarstva finansija koja radi na pripremi nacrta novog zakona o igrama na sreću, te da se u nju mora uključiti predstavnik ove grupacije.

Na njegov predlog, za tu dužnost je izabran Oleg Sekulović iz kompanije Vezuv, koji je ranije bio uključen u rad na izmjenama i dopunama ovog zakona.

Sekretarka Odbora udruženja turizma i ugostiteljstva, kao i ove grupacije, Sanja Marković kazala je da će biti pripremljen dopis prema Ministarstvu finansija i tražiti da predstavnik ove Grupacije bude član radne grupe, kako bi se dobilo što kvalitetnije zakonsko rješenje.

Bonus video: