Ski-centar Hajla možda otvore krajem 2024.

Do sada završeni radovi na izgradnji putne infrastrukture u dužini od 7,2 kilometra, u toku su završni radovi na izgradnji žičare, elektroenergetske infrastrukture i ski-staza. Ukupna vrijednost zaključenih ugovora za ovaj ski-centar je oko 25 miliona eura, a do sada je utrošeno 15 miliona eura

15601 pregleda 66 reakcija 5 komentar(a)
Radovi na izgradnji skijališta počeli 2018. godine: Hajla, Foto: Jelena Jovanovic
Radovi na izgradnji skijališta počeli 2018. godine: Hajla, Foto: Jelena Jovanovic

Na skijalištu na planini Hajli do sada je izgrađeno više od sedam kilometara puta, a privodi se kraju i izgradnja žičare, ski-staza, elektroenergetske infrastrukture. Ako radovi budu tekli po planu, a u saradnji sa Ministarstvom finansija se obezbijedi neophodni novac, ski-centar na ovoj planini kod Rožaja mogao bi biti operativan za narednu skijašku sezonu.

To su “Vijestima” zvanično kazali iz Uprave za kapitalne projekte.

Pojasnili su da je ukupna vrijednost zaključenih ugovora za ovaj ski-centar oko 25 miliona eura, te da je do sada utrošeno oko 15 miliona eura. Iz Uprave su naglasili da dio radova koji je trenutno u toku, ide po planu, dok je izuzetak izgradnja žičare, na kojoj se radovi odlažu dok se ne obezbijedi stalno elektro-energetsko napajanje.

Radovi na ovom kapitalnom projektu na Hajli počeli su 2018. godine, a do sada ih je pratilo više kašnjenja, među njima i za žičaru koju je kočio manjak napajanja. Ugovor vrijedan 8,99 miliona eura, za izgradnju žičare zaključen je u julu 2019. godine, sa sarajevskom kompanijom “Strucon”. Sa istom firmom je u februaru prošle godine, potpisan i ugovor od 1,4 miliona za nabavku i ugradnju hauba za zaštitu od vremenskih neprilika za korpe šestosjedne žičare. Planirano je da ova žičara može da prevozi 2.600 skijaša na sat, a skijalište da ima oko devet kilometara staza.

“Radovi na žičari su u završnoj fazi i isti su privremeno bili obustavljeni, s obzirom na to da je za završetak svih ugovorenih radova neophodno stalno elektroenergetsko napajanje. Na skijalištu su do sada završeni radovi na izgradnji putne infrastrukture u dužini od 7,2 kilometra, u toku su završni radovi na izgradnji žičare, radovi na izgradnji elektroenergetske infrastrukture i izgradnji ski-staza. Ako u saradnji sa Ministarstvom finansija budu obezbijeđena neophodna sredstava i radovi se budu izvodili planiranom dinamikom, skijalište može biti operativno za zimsku sezonu 2024/2025. godine”, kazali su iz Uprave.

Ski-centar na Hajli planiran je na nadmorskoj visini od 1.738 do 2.119 metara

Kako su kazali iz Uprave, trenutno nema tendera koji su u toku, ali se realizuju ugovori i to 5,74 miliona eura za izradu glavnog projekta i izvođenje radova na izgradnji elektroenergetskog napajanja ski-centra “Hajla”. Pojasnili su da je za izgradnju napajanja bilo potrebno da Ministarstvo turizma dostavi Upravi ovjeren projektni zadatak, što je učinjeno u decembru 2022., nakon čega je u istom mjesecu raspisan tender. Javni poziv je još jednom ponovljen nakon toga, dok radovi na napajanju sada teku planiranom dinamikom.

Prema podacima sa sistema Crnogorskih elektronskih javnih nabavki (CeJN), ovaj posao po principu “projektuj i izgradi” obavlja kompanija “Eminent” sa podugovaračima, nakon što su izabrani kao najpovoljniji na tenderu u septembru prošle godine.

Iz Uprave su istakli i da je u toku 2,72 miliona eura vrijedan projekat za izradu projektne dokumentacije i izgradnju ski- staza. Naglasili su da je za izgradnju staza bilo neophodno da resor kojim rukovodi Vladimir Martinović, dostavi ovjereni projekat i projektni zadatak, što je učinjeno takođe u decembru 2022. nakon čega je raspisan tender. Istakli su da ovi radovi sada idu po planu. Po CeJN-u, ovaj posao obavlja “Gradnja inženjering”, nakon što su izabrani u martu prošle godine. Osim ovih, iz Uprave su istakli da je u toku i izrada Studije hidrotehničke infrastrukture na prostoru u zahvatu Lokalne studije lokacije “Hajla i Štedim”, koja vrijedi 27.830 eura.

Ako u saradnji sa Ministarstvom finansija bude obezbijeđen neophodni novac i radovi se budu izvodili planiranom dinamikom, skijalište može biti operativno za zimsku sezonu 2024/2025. godine", kazali su iz Uprave za kapitalne projekte

“Obaveza Ministarstva turizma je bila da u saradnji sa nadležnim ministarstvom sprovede aktivnosti na raspisivanju konkursa za izbor najboljeg idejnog arhitektonskog rješenja bazne stanice. Nakon što nadležno ministarstvo Upravi za kapitalne projekte dostavi ovjeren projektni zadatak sa prvorangiranim idejnim rješenjem objekta bazne stanice, Uprava će preduzeti aktivnosti iz svoje nadležnosti i raspisati javna nadmetanja za izbor izvođača radova i stručnog nadzora. Takođe, upoznati smo da je Opština Rožaje nadležnom Ministarstvu turizma uputila zahtjev za izgradnju novih sadržaja budućeg ski-centra “Hajla”, a koji bi se realizovali kao druga faza izgradnje”, pojasnili su iz Uprave.

U studiji lokacije za Hajlu, piše da su sniježne padavine na ovoj planini često od jednog do dva metra.

Bonus video: