Treći tender za softver, zbog političara će kasniti podaci sa popisa

Obaveza nabavke ovog softvera Monstatu je nametnuta političkim dogovorima premijera Milojka Spajića i dijela opozicije krajem prošle godine, iako on nije potreban za obradu statističkih podataka ili bilo koju proceduru prilikom popisa

5607 pregleda 5 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 19.06.2024. 18:40h

Uprava za statistiku Monstat raspisala je danas po treći put tender za nabavku softvera koji će građani koristiti za kontrolu svojih podataka o nacionalnoj i vjerskoj pripadnosti i jeziku, prikupljenim Popisom stanovništva, domaćinstava i stanova.

Obaveza nabavke ovog softvera Monstatu je nametnuta političkim dogovorima premijera Milojka Spajića i dijela opozicije krajem prošle godine, iako on nije potreban za obradu statističkih podataka ili bilo koju proceduru prilikom popisa.

Zbog ove i drugih obaveza koje su im tada nametnuli političari, bez ikakve zakonske ili statističke potrebe, produžavaju se rokovi za objavljivanje podataka sa popisa.

Prvi tender za nabavku ovog softvera nije uspio jer nije dostavljena nijedna ponuda, dok je na drugom bila samo jedna sa neispravnom dokumentacijom.

"Tenderska procedura predstavlja u ovom slučaju postupak jednostavne nabavke usluga - zahtjev za dostavljanje ponuda koji se objavljuje na Elektronskom sistemu javnih nabavki (ESJN). Procijenjena vrijednost javne nabavke iznosi 20.000 eura sa PDV-om. Rok za dostavljanje ponuda je 26. jun ove godine. Kao i do sada, Komisija za praćenje uspostavljanja softvera za provjeru podataka prikupljenih tokom procesa popisa stanovništva će nadzirati sprovođenje tendera, u skladu sa Zakonom o popisu. Koristimo priliku da pozovemo sve zainteresovane koji ispunjavaju uslove zahtijevane tenderom da se prijave, kako bi se ova faza popisa uspješno realizovala i proces sproveo kvalitetno i pravovremeno", saopštili su iz Monstata.

Bonus video: