Rudnik traži da Opština odgodi naplatu 2,3 miliona

Termoelektrana Pljevlja naredne godine neće raditi osam mjeseci, zbog čega ni Rudnik neće imati najznačajnije prihode u tome periodu. Rudnik mora i da završi investiciju izmještanja dijela toka Ćehotine u zahvatu rudokopa do kraja 2025. godine

35337 pregleda 48 reakcija 5 komentar(a)
Sudski spor trajao 12 godina (ilustracija), Foto: RUP
Sudski spor trajao 12 godina (ilustracija), Foto: RUP

Rudnik uglja (RUP) nije platio Opština Pljevlja dug od 2,3 miliona eura na osnovu pravosnažne presude Apelacionog suda iz marta ove godine zbog nepoštovanja ugovora o plaćanju naknade za urađenje gradskog zemljišta.

Umjesto toga najveće pljevaljsko preduzeće sa lokalnom upravom pregovara o modelu kako da vrati dug, a da se ne ugrozi poslovanje. Razlog za pregovore je taj što će RUP, kao i Elektroprivreda (EPCG), naredne godine imati otežano poslovanje zbog osmomjesečnog remonta Termoelektrane (TE) kojoj isporučuje najveće količine uglja za proizvodnju struje i čija prodaja predstavlja osnov prihoda najveće kompanije u Pljevljima.

“RUP još nije uplatio Opštini 2,37 miliona eura, nakon presude Apelacionog suda, koji je u martu, okončao dvanaestogodišnji spor koji je lokalna administracija vodila sa najvećom kompanijom u gradu, zbog nepoštovanja ugovora o plaćanju naknade za uređenje građevinskog zemljišta”, potvrdio je “Vijestima” predsjednik Opštine Pljevlja Dario Vraneš.

Prvi čovjek grada kaže da pregovaraju sa rukovodstvom Rudnika o načinu na koji će izmiriti milionski dug.

“U dogovorima smo na koji način da izvrše uplatu. Ne želimo da ugrozimo poslovanje RUP-a”, pojasnio je Vraneš.

Vraneš
Vranešfoto: Goran Malidžan

U presudi Apelacionog suda iz marta ove godine je navedeno da je Rudnik, Opštini trebalo da uplati novac u roku od osam dana od prijema presude, pod prijetnjom izvršenja, a sve sa zateznom kamatom od dana donošenja presude 18. marta ove godine do isplate.

Iznos od skoro 2,4 miliona eura, sa zakonskom zateznom kamatom od dana donošenja presude do isplate, Rudnik uglja treba da plati na ime vrijednosti izvedenih radova glavnog projekta postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda u Židovićima, izrade glavnog projekta za prečišćavanje vode iz akumulacionog jezera u sklopu objekta na Pliješi, izvođenja radova na preostalom dijelu fekalnog kolektora do mjesta na kom se planira postrojenje za otpadne vode u Židovićima, regulisanju korita rijeke Breznice u dužini od 600 metara, kao i postavljanju sekundarnog kolektora u dužini od 325 metara.

Dosuđeni iznos odnosi se i na izvedene radove na glavnom dovodu pitke vode visoke i niske zone Pliješ, za dio izvođenja radova na objektima novog postrojenja na Pliješi, prečišćavanje vode iz akumulacije Otilovići u sklopu objekta na Pliješi. I za izvođenje radova na realizaciji projekta fekalne kanalizacije na području mjesne zajednice Ševari.

Pregovaraće opet sa EPS-om

Predsjednik Odbora direktora RUP-a Milan Lekić potvrdio je “Vijestima” da još nisu uplatili novac i da sa lokalnom upravom pregovaraju o načinu izmirenja duga.

“U nezgodno vrijeme za RUP došlo je ovo rješenje, zato ćemo dogovarati sa Opštinom o izmirenje obaveza. Opština nema finansijskih problema, a Rudnik i EPCG naredne godine čeka teška situacija jer će zbog planirane ekološke rekonstrukcije TE biti van pogona osam mjeseci. Osnovu prihoda RUP-a upravo čini prodaja uglja TE i iz tih razloga se nadamo da ćemo imati razumijevanje opštinskih vlasti, jer za ovaj period rekonstukcije nećemo imati najznačajniji dio prihoda”, kazao je Lekić.

Lekić
Lekićfoto: Rudnik uglja Pljevlja

Prema njegovim riječima lani je Rudnik TE isporučio oko 1,62 miliona tona uglja.

“Pošto za tih osam mjeseci nećemo isporučivati uglja TE plan je da ponovo razgovaramo o otkupu uglja sa Elektroprivredom Srbije (EPS). Imajući u vidu da EPS dnevno troši oko 95.000 tona nadamo se da bi mogli da otkupe na dnevnom nivou od RUP-a po 2.000 tona za osam mjeseci koliko traja remont termoelektrane”, kazao je Lekić, dodajući da je o ovome i ministar energetike Saša Mujović imaju razgovore sa svojim kolegom u Srbiji.

Lekić navodi i da je pred RUP-om realizacija finansijski zahtjevnog projekta izmještanja korita rijeke Ćehotine koja mora da se izmjesti do kraja 2025. godine jer će u suprotnom RUP ostati bez proizvodnje.

“Predali smo zahtjev za dobijanje novih urbanističko-tehničkih uslova jer uslovi koji je ranije rukovodstvo Rudnika dobilo 2020. godine moraju da se koriguju. I ovo pitanje traži usvajanje Prostornog plana Crne Gore, ali mi smo u zahtjevu ka Vladi traži zbog hitnosti da urbanističko-tehnički uslovi ne čekaju usvajanje Prostornog plana države. Nadamo se da ćemo imati razumijevanje za to”, kazao je Lekić.

Obaveze RUP-a

Čelnici Opštine Pljevlja i RUP-a potpisali su ugovor sredinom avgusta 2004. godine i njim je utvrđena naknada za učešće u troškovima uređivanja građevinskog zemljišta, koju je Rudnik trebalo da izmiri zbog realizacije višemilionskog projekta izmještanja rijeke Ćehotine i otvaranja kopa Cementara. Rudnik se ugovorom obavezao da na ime naknade za uređivanje građevinskog zemljišta finansira izradu dijela planske, projektne dokumentacije i investira radove na jednom dijelu objekata.

Nakon što Rudnik nije izmirio svoje obaveze u predviđenom roku, Opština je podnijela tužbu, a u međuvremenu je donijeto više presuda, od kojih su neke bile u korist državnog preduzeća

Rudnik je tužbom obavezan da u roku od dvije godine od dana prijema presude pod prijetnjom izvršenja, finansira investiocione radove koji se odnose na regulisanje korita rijeke Breznice u dužini od 600 metara, produbljivanje korita rijeke Ćehotine na neregulisanom dijelu u dužini od 3,5 km. Uz to, Rudnik u ostavljenom roku treba da uradi preostale radove na glavnom dovodu pitke vode FI 400 visoke i niske zone Pliješ – centar grada, preostale radove na objektima novog postrojenja na Pliješi, prečišćavanje vode iz akumulacije Otilovići u sklopu objekta na Pliješi.

“Po mišljenju ovoga suda i u konkretnom slučaju stranke su bile ovlašćene da izvršenje zakonske obaveze koja se odnosi na izmirenje naknade za uređivanje građevinskog zemljišta urede na način kako su to učinile spornim ugovorom, tako što su predvidjele obavezu tuženog da finansira izradu dijela planske, projektne dokumentacije i da investira radove na jednom broju objekata… Na osnovu ovog ugovora tuženi kao investitor je u momentu zaključenja ugovora bio u potpunosti upoznat sa svim obavezama, koje je potpisivanjem istog, prihvatio. Osim toga, u prilog ovom stanovištu je i činjenica da je vodio spor pred Privrednim sudom Crne Gore radi utvrđenja ništavosti predmetnog ugovora i aneksa, pa u tome nije uspio, zbog čega su isti na pravnoj snazi i obavezuju stranke”, navode, između ostalog, iz Apelacionog suda.

Za tri mjeseca profit od 3,7 miliona eura

Rudnik uglja je za prva tri mjeseca ove godine ostvario neto profit od 3,7 miliona eura, što je nešto lošiji rezultat u odnosu na isti prošle godine kada je dobit iznosila skoro četiri miliona eura.

U prva tri mjeseca 2024. godine je proizvedeno ukupno 446.597 tona uglja što je za 11 odsto manje od planiranih 502.000 tona, a za 7.669 tona ili za 1,7 manje u odnosu na isti period prethodne godine.

“Isporuka uglja za potrebe TE Pljevlja’ je iznosila 393.327 tona i realizovana je u obimu 10,6 odsto manje od plana (440.000 tona), a 7,3 odsto ili 31.019,90 tona manje u odnosu na isti period prethodne godine. Isporučeni ugalj (10.202 kilodžula po kilogramu - kJ/kg) je za 10 odsto iznad u odnosu na ugovoreni kvalitet od 9.300 kJ/kg, a za 6 odsto iznad prosječnog kvaliteta u poređenju sa posmatranim periodom prethodne godine (9.902 kJ/kg). Manju isporuku uglja prema TE Pljevlja, u odnosu na plan i prethodnu godinu, djelimično je nadomjestila veća prodaja uglja na tržištu široke potrošnje pa je ostvaren pozitivni finansijski rezultat”, navedeno je u izvještaju o poslovanju rudnika za prvi kvartal.

Bonus video: