Gipsane ploče praviće u Pljevljima

Britanska kompanija zainteresovana za korišćenje šljake iz Termoelektrane

7702 pregleda 4 komentar(a)
Termoelektrana Pljevlja, Foto: Goran Malidžan
Termoelektrana Pljevlja, Foto: Goran Malidžan

Kompanija “Chayton Capital” zainteresovana je za izgradnju fabrike za proizvodnju gips-karton ploča koja bi kao sirovinu koristila pepeo i gips koji će nastajati u procesu rada Termoelektrane “Pljevlja” nakon ekološke rekonstrukcije.

To je “Vijestima” potvrdio predsjednik Opštine Dario Vraneš koji je o tome prethodnih dana razgovarao sa predstavnicima britanske kompanije.

U novoj fabrici zaposlenje bi moglo naći šezdeset do osamdeset Pljevljaka.

“To je sasvim realna priča. Poslije završene ekološke rekonstrukcije Termoelektrane, umjesto šljake jedan od nusprodukata biće gips. Godišnje oko 140.000 tona “, kazao je prvi čovjek grada.

Dario Vraneš
Dario Vranešfoto: Luka Zekovic

Vraneš kaže da su predstavnici “Chayton Capital” spremni da odmah dođu u Pljevlja i za godinu urade pogon za proizvodnju gipsanih ploča i drugih gipsanih elemenata.

“Rekli su mi da bi pogon zapošljavao od 60 do 80 radnika i da je tipski pogon i da oni već rade za velike građevinske industrije. Ostalo je da zajedno nađemo zemljište koji bi kupili za izgradnju pogona, oko tri hektara”, rekao je Vraneš.

Kazao je i da ih je uputio da i o realizaciji projekta razgovaraju sa ministrom energetike i rudarstva Sašom Mujovićem, s obzirom na to da je potrebno dobiti neophodne dozvole za izgradnju fabrike.

“Oni su spremni da odmah rade pogon uporedo sa ekološkom rekonstrukcijom da ne gubimo vrijeme”, rekao je Vraneš.

Iz Elektroprivrede su ranije saopštili da bi radom pogona za proizvodnju gipsa i elemenata od gipsa, a koji bi bio izgrađen u skladu sa najstrožim ekološkim normama bio riješen i problem odlaganja otpadnog materijala iz postrojenja za odsumporavanje.

U Crnoj Gori nema sličnih postrojenja, a i u regionu ih je veoma malo.

U aprilu prošle godine tadašnji predsjednik Vlade Dritan Abazović, izvršni direktor EPCG Nikola Rovčanin i predstavnik kompanije “Chayton Capital” Dejvid Alen potpisali su Memorandum o razumijevanju između Vlade, Elektroprivrede i kompanije u pogledu stvaranja okvira za realizaciju investicionog plana u industrijsku proizvodnju u Pljevljima.

Potpisnici su naveli da će ovaj projekat otvoriti nove razvojne šanse pljevaljskog kraja koje će biti podstaknute ukupnim direktnim ulaganjem od oko 700 miliona eura i otvaranjem preko 600 novih radnih mjesta.

Izvršni direktor EPCG Nikola Rovčanin kazao da je riječ o istorijskoj platformi za razvoj sjevera, konkretno Pljevalja, kroz valorizaciju resursa i potencijala.

Predstavnik kompanije Dejvid Allen istakao je da riječ o projektima zbog kojih će se građani vraćati u Pljevlja, a ne odlaziti iz tog grada.

“Projekat će pospješiti energetsku proizvodnju sa fokusom na zaštitu životne sredine, otvoriti nova radna mjesta i unaprijediti društveno-ekonomski ambijent za ovu i buduće generacije, a sve poštujući zakone Crne Gore i EU”, kazao je Alen.

Projekat obuhvata razmatranje mogućnosti za realizaciju modernizacije segmenata energetske proizvodnje TE Pljevlja, izgradnju fabrike cementa na području predviđenom prostornim planom Opštine Pljevlja, izgradnju fabrike gipsanih ploča i građevinskih materijala na bazi gipsa na užem području termoelektrane Pljevlja, izgradnju fabrike inovativnih prefabrikovanih građevinskih elemenata namijenjenih modularnoj gradnji (CBPB – Cement bonded particle boards) koja bi koristila cement, otpadno drvo i nusprodukte iz rada termoelektrane. Zatim izgradnju postrojenja za reciklažu, tretman otpada i biomasu u okviru koga bi se stvaralo gorivo za prihranu novog eko kotla TE Pljevlja iz otpadne drvne građe i drugih dostupnih resursa na lokalitet, razvoj ekološke poljoprivredne proizvodnje – fokusirane na iskorišćenje otpadnog CO2, toplotne energije i nusproizvoda nastalih u radu TE Pljevlja te otvaranje Fakulteta za rudarstvo i geologiju kao i strukovne srednje škole u Pljevljama.

Bonus video: