Đeljošaj: Sajber bezbjednosni izazovi zahtijevaju sveobuhvatan pristup i snažnu regionalnu saradnju

"Zavisnost globalne ekonomije od digitalne infrastrukture čini sajber bezbjednost imperativom za održavanje ekonomskog rasta i stabilnost", poručio je Đeljošaj

2406 pregleda 0 komentar(a)
Đeljošaj govori na panelu, Foto: Vlada Crne Gore
Đeljošaj govori na panelu, Foto: Vlada Crne Gore

Sajber bezbjednosni izazovi zahtijevaju sveobuhvatan pristup i snažnu regionalnu saradnju kako bismo osigurali sigurno digitalno okruženje koje podržava inovacije i ekonomski razvoj, saopštio je potpredsjednik Vlade Crne Gore i ministar ekonomskog razvoja Nik Đeljošaj.

Iz Vlade Crne Gore je saopšteno da je današnja Ministarska konferencija OECD-a za Jugoistočnu Evropu u Parizu bila izuzetno uspješna u okupljanju ključnih aktera iz regiona kako bi se razmotrile strategije za jačanje konkurentnosti i postizanje ekonomske konvergencije.

Putevi za pametnu konvergenciju radi jačanja konkurentnosti, Nik Đeljošaj
foto: Vlada Crne Gore

U saopštenju se dodaje da je fokus konferencije bio na unapređenju sajber bezbjednosti, podršci digitalnoj ekonomiji i jačanju regionalne saradnje.

Iz Vlade su rekli da se Đeljošaj obratio na prvom ministarskom panelu "Putevi za pametnu konvergenciju radi jačanja konkurentnosti", te da je istakao ključne izazove u razvoju kapaciteta za sajber bezbjednost.

"Zavisnost globalne ekonomije od digitalne infrastrukture čini sajber bezbjednost imperativom za održavanje ekonomskog rasta i stabilnosti. Sajber bezbjednosni izazovi zahtijevaju sveobuhvatan pristup i snažnu regionalnu saradnju kako bismo osigurali sigurno digitalno okruženje koje podržava inovacije i ekonomski razvoj", rekao je Đeljošaj.

Putevi za pametnu konvergenciju radi jačanja konkurentnosti, Nik Đeljošaj
foto: Vlada Crne Gore

U saopštenju Vlade piše da je Đeljošaj naglasio važnost ulaganja u napredne tehnologije sajber bezbjednosti, unapređenje zakonodavnih okvira i promociju svijesti o sajber bezbjednosti među poslovnim zajednicama i građanima.

"Posebno je istakao ključnu ulogu Regionalnog centra za sajber bezbjednost Zapadnog Balkana u izgradnji regionalnih kapaciteta", piše u saopštenju.

Iz Vlade su naveli da je tokom konferencije naglašena i važnost harmonizacije regulativa između zemalja regiona kako bi se stvorili uslovi za bržu integraciju u digitalno okruženje Evropske unije.

"Ovaj pristup je ključan za jačanje konkurentnosti privrede regiona i privlačenje investicija u sektore visoke tehnologije. Konferencija je zaključena pozivom na dalju saradnju i implementaciju zajedničkih inicijativa koje će jačati sajber otpornost regiona i podržati ekonomski rast kroz digitalnu transformaciju", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: