Čivović: Spajić da provjeri da li je 17 miliona eura uloženo u Rudnike boksita

"IBAR sam ja, poglavlje 23 i 24 to je nula. Kad se ovo riješi i sva radnička pitanja, onda mogu da se hvale. Od Evropske unije ću tražiti da o ovom pitanju upoznaju institucije u Briselu", naveo je bivši radnik Rudnika boksita Rašo Čivović

10533 pregleda 3 komentar(a)
Čivović na protestu, Foto: Mirko Kotlaš
Čivović na protestu, Foto: Mirko Kotlaš

Očekujem da premijer Milojko Spajić od guvernerke Centralne banke Irene Radović, zatraži podatke o novčanim uplatama kako bi se utvrdilo jesu li kompanije biznismena Olega Deripaske u Rudnike boksita, stvarno uložile 17 miliona eura.

To je poručio bivši radnik ove nikšićke kompanije Rašo Čivović, na protestu pred zgradom Delegacije Evropske unije u Podgorici. Najavio je i da će u toku dana imati sastanak sa predstavnicima te institucije.

Čivović više od deset godina vodi spor protiv kompanija ruskog biznismena Olega Deripaske, Shasta Universal i CEAC, kao i Rudnika boksita kojim je Deripaska nekad upravljao. On osporava potraživanja od oko 17 miliona eura (plus oko četiri miliona eura kamata) Deripaskinih firmi, koji su navodno uložena u Boksite, a uplaćeni su preko litvanske banke.

"IBAR sam ja, poglavlje 23 i 24 to je nula. Kad se ovo riješi i sva radnička pitanja, onda mogu da se hvale. Od Evropske unije ću tražiti da o ovom pitanju upoznaju institucije u Briselu. Njima dođe 17 miliona eura kao 17 centi, tako se Crna Gora ponaša. Očekujem da premijer ima ingerencije da odmah Ireni Radović traži ili da se preko Skupštine naloži, da dostavi podatke gdje je tih 17 miliona eura. Očekujem da me Momo Koprivica primi jer je on glavni po formaciji za korupciju", naveo je Čivović.

Želi dokaze o uplatama
Želi dokaze o uplatamafoto: Mirko Kotlaš

Naglasio je da je Centralna banka do sada odbijala da dostavi podatke o ulaganjima Deripaskinih firmi u Crnu Goru, pravdajući se kako kaže, činjenicom da se radi o poslovnoj tajni, zbog čega se do danas ne zna koliko su i da li je novac uložen.

"Navodno je 17 miliona eura ubacio u Rudnik boksita a Rudnik zbog 1,5 miliona ide u stečaj. Od toga, nisu mi za deset godina suđenja dokazali da su kupili jednu šibicu ili makar jednu sijalicu. Šibicu nisu kupili. Za deset godina sam na 50 adresa dostavio ogromnu dokumentaciju, taman će me to koštati 17 miliona. Ministra finansija sadašjeg premijera (Milojko Spajić) sam dva puta upoznao sa dokumentacijom i slao mu je", naveo je on.

Čivović je, sa grupom bivših radnika Boksita, prethodno podnio prijave tužilaštvima zbog upravne zgrade Boksita i zbog placa bivšeg Sindikata u Nikšiću.

Čivović sa novinarima
Čivović sa novinarimafoto: Mirko Kotlaš

Naglasio je da je vrijednost tog placa danas 8 miliona eura, da je slučaj još u Specijalnom državnom tužilaštvu a da nisu ispoštovane ni urgencije za rješavanje tog predmeta, koje je 2020. slala tadašnja sutkinja Ustavnog suda Snežana Armenko ali i vrhovni državni tužilac Ivica Stanković. Naveo je i da je upravna zgrada data "Lidl-u" na koruptivan način.

Čivović je dodao da je do sada, između ostalih, dopise slao bivšem ministru finansija Aleksandru Damjanoviću, potpredsjedniku Vlade za politički sistem, pravosuđe i antikorupciju Momu Koprivici, bivšem guverneru Centralne banke Radoju Žugiću i sadašnjoj guvernerki Ireni Radović...

Dodao je u jednom od postupaka mimo njegovog znanja, imenovan i vještak koji je uradio nalaz. Čivović je najavio da će na današnjem ročištu u Privrednom sudu tražiti izuzeće predsjednika tog suda Mladena Grdinića, te da očekuje da će spor nakon toga završiti u Apelacionom sudu.

Zgrada Delegacije EU
Zgrada Delegacije EUfoto: Mirko Kotlaš

Bonus video: