Mojkovac: Šansa u ruralnom i aktivnom turizmu

Opština Mojkovac planira brojne aktivnosti kako bi privukla što više posjetilaca

3168 pregleda 2 komentar(a)
Imaju šta da ponude: Mojkovac, Foto: Turistička organizacija
Imaju šta da ponude: Mojkovac, Foto: Turistička organizacija

Intenzivan rad na povećanju broja dolazaka turista sa prioritetnih emitivnih tržišta, kao i unapređenje raznovrsnosti ponude, jačanju brenda i poziciji na domaćem i međunarodnom turističkom tržištu, biće aktivnosti u narednom periodu Turističke organizacije (TO) Mojkovac, piše u Programu rada dostavljenom lokalnom parlamentu.

Najznačajniji segment aktuelnog turističkog proizvoda Mojkovca koncentrisan je u manifestacijama koje u tom gradu imaju dugu tradiciju. CIlj TO je unapređenje postojećih događaja te vrste, prije svega produžavanjem trajanja.

“Akcenat u 2024. godini će biti na unapređenju ruralnog, aktivnog, rekreativnog i avanturističkog turizma. Posebno pažnju ćemo posvetiti iskorišćavanju vodotoka rijeke Tare, a akcenat stavljamo i na unapređenje fly fishinga, kao sve popularnije discipline koje privlače veliki broj stranaca i doprinose valorizaciji i unapređenju revira Ravnjak i Tara. Svakako, naši aduti biće i planine Bjelasica, Sinjajevina i Prošćenske planine koje ćemo u narednom periodu promovisati i turistički valorizovati”, piše u Programu.

Dio prihoda od boravišne takse ostvarene tokom ove godine biće usmjeren na valorizaciju i podršku projektima iz oblasti kulture, a prioritet će biti oni koji iskazuju sinergiju turizma i kulturne baštine.

Iz TO planiraju nastavak uređenjenja obale Tare, kako bi taj prostor bio opremljen i prilagođen za sportsko-rekreativne aktivnosti.

“Neophodno je urediti kupalište sa svim nedostajućim mobilijarom i privesti ga namjeni. Taj prostor prepoznali smo kao adekvatan za korišćenje u turističke svrhe, a prvenstveno za organizovanje manifestacija čime upotpunjujemo sadržaje turističke ponude. Sredstva za realizaciju ovog projekta obezbijediće Opština u saradnji sa relevantnim institucijama”, najavljuju iz TO.

Planirano je i da, u saradnji sa Opštinom i Ministarstvom sporta i mladih izgrade poligon za bacačke discipline. Takođe, u planu je i izgradnja još jednog teniskog terena. Realizacijom tih projekta “Mojkovac dobija sportsko-rekreativnu zonu sa raznovrsnim sadržajima kako za lokalno stanovništvo, tako i za turiste”. ‘My guide Mojkovac’ je planirana aplikacija, koja će uključivati sve lokacije u gradu. Takođe je u planu i izrada “pametnog” promotivnog materijala. Rad na pozicioniranju tog grada na mapi digitalnih nomada i “energetskih turista”, još je jedna od planiranih aktivnosti.

“Digitalni nomadi su ljudi kojima priroda posla omogućava da rade od kuće, to jest, sa bilo koje tačke na planeti. Većina digitalnih nomada bavi se modernim IT poslovima poput programiranja, grafičkog dizajna, ali i brojnim granama digitalnog marketinga. S druge strane, pojam “energetski turisti” odnosi na zaposlene iz zemalja Zapadne Evrope koji nisu striktno vezani rad u kancelariji, već su im poslodavci dali mogućnost da predstojeću zimu provedu u nekoj drugoj zemlji, gdje su cijene energenata i životnih namirnica jeftinije. Mišljenja smo da bi prednosti Mojkovca pored položaja bile i prikladne cijene za sve sadržaje koje treba jedan digitalni nomad ili energetski turista, u prvom redu povoljna cijena zakupa smještaja”, objašnjavaju iz mojkovačke TO.

Prijava gostiju, uplata boravišne takse i neregistrovani smještaj su teme koje su aktuelne svake turističke sezone u Mojkovcu. U odnosu na prethodne godine, kako tvrde u TO, napravljen je pomak u suzbijanju nelegalnog smještaja i naplati boravišne takse, čime su smanjeni.

“Međutim, i dalje je evidentan problem sive zone poslovanja i možemo ga riješiti sistemskim pristupom. Može se velikim dijelom smanjiti kaznenom politikom, intenziviranjem kontrola i podizanjem svijesti, sa preduzimanjem mjera i radnji, kao što su rješenja o zabrani obavljanja djelatnosti, izricanje novčanih kazni prekršajnim nalogom, podnošenjem zahtjeva za pokretanje prekršajnog postupka, kontrola realizovanih preduzetih mjera”, preporučuju iz TO.

Objašnjavaju i da je neophodno legalizovati objekte koji nijesu registrovani za pružanje ugostiteljskih usluga. Iz te TO predložili su i niz dodatnih mjera kojim namjeravaju da suzbijaju sivu ekonomiju.

Bonus video: