Rudnik uglja platio 2.37 miliona eura duga Opštini Pljevlja: Iznenađeni smo odlukom lokalnih vlasti

"Ovakav neočekivani postupak i nepoštovanje dogovora svakako će se odraziti i na planirane investicione radove, ali i sve ostale stavke u veoma izazovnom periodu koji je pred Rudnikom", saopšteno je iz ove kompanije

10808 pregleda 6 komentar(a)
Rudnik uglja Pljevlja, Foto: Rudnik uglja Pljevlja
Rudnik uglja Pljevlja, Foto: Rudnik uglja Pljevlja
Ažurirano: 02.07.2024. 12:27h

Rudnik uglja juče je uplatio Opštini Pljevlja 2,37 miliona eura koliko je ukupno dugovao po osnovu pravosnažne presude Apelacionog suda iz marta ove godine zbog nepoštovanja ugovora o plaćanju naknade za urađenje građevinskog zemljišta iz 2004. godine.

“Iako je poslovodstvo RUP-a pregovaralo sa lokalnom upravom o modelu izmirenja pomenute obaveze, a prethodne sedmice čelnici Opštine i javno saopštili da će kompaniji omogućiti da dug otplati na rate kako se ne bi ugrozilo poslovanje, jučerašnja odluka došla je bez prethodne najave ili bilo kakvog obavještenja poslovodstva RUP-a”, saopšteno je iz najveće pljevaljske kompanije.

U Rudniku su iznenađeni odlukom rukovodstva Opštine Pljevlja, jer će ona kako ističu značajno uticati na dalje poslovanje kompanije, a naročito imajući u vidu da je ova mjera lokalne uprave došla u trenutku kada je TE “Pljevlja” završila dvomjesečni redovni remont.

“Takođe, RUP će od početka 2025. godine imati dodatno otežano poslovanje zbog osmomjesečnog remonta Termoelektrane kojoj isporučuje najveće količine uglja za proizvodnju struje i čija prodaja predstavlja osnovni prihod Društva. Dodatno, ovakav neočekivani postupak i nepoštovanje dogovora svakako će se odraziti i na planirane investicione radove, ali i sve ostale stavke u veoma izazovnom periodu koji je pred Rudnikom koji je ujedno najveći privredni subjekt Pljevalja i zapošljava najveći broj naših sugrađana”, navodi se u saopštenju.

Iz Opštine Pljevlja su kazali da će odgovoriti na nepotpisano saopštenje Rudnika uglja.

Predsjednik Opštine Pljevlja Dario Vraneš, nedavno je Vijestima kazao da pregovaraju sa rukovodstvom Rudnika o načinu na koji će ta kompanija izmiriti milionski dug.

“U dogovorima smo na koji način da izvrše uplatu. Ne želimo da ugrozimo poslovanje Rudnika uglja”, rekao je Vijestima prvi čovjek grada.

I predsjednik Odbora direktora Rudnika uglja Milan Lekić potvrdio je radnije da sa lokalnom upravom pregovaraju o načinu izmirenja duga.

“U nezgodno vrijeme za RUP došlo je ovo rješenje, zato ćemo dogovarati sa Opštinom o izmirenje obaveza. Opština nema finansijskih problema, a Rudnik i EPCG naredne godine čeka teška situacija jer će zbog planirane ekološke rekonstrukcije TE biti van pogona osam mjeseci. Osnovu prihoda RUP-a upravo čini prodaja uglja TE i iz tih razloga se nadamo da ćemo imati razumijevanje opštinskih vlasti, jer za ovaj period rekonstukcije nećemo imati najznačajniji dio prihoda”, kazao je Lekić.

U presudi Apelacionog suda iz marta ove godine je navedeno da je Rudnik, Opštini trebalo da uplati novac u roku od osam dana od prijema presude, pod prijetnjom izvršenja, a sve sa zateznom kamatom od dana donošenja presude 18. marta ove godine do isplate.

Iznos od skoro 2,4 miliona eura, sa zakonskom zateznom kamatom od dana donošenja presude do isplate, Rudnik uglja treba da plati na ime vrijednosti izvedenih radova glavnog projekta postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda u Židovićima, izrade glavnog projekta za prečišćavanje vode iz akumulacionog jezera u sklopu objekta na Pliješi, izvođenja radova na preostalom dijelu fekalnog kolektora do mjesta na kom se planira postrojenje za otpadne vode u Židovićima, regulisanju korita rijeke Breznice u dužini od 600 metara, kao i postavljanju sekundarnog kolektora u dužini od 325 metara.

Dosuđeni iznos odnosi se i na izvedene radove na glavnom dovodu pitke vode visoke i niske zone Pliješ, za dio izvođenja radova na objektima novog postrojenja na Pliješi, prečišćavanje vode iz akumulacije Otilovići u sklopu objekta na Pliješi. I za izvođenje radova na realizaciji projekta fekalne kanalizacije na području mjesne zajednice Ševari.

Opština: Nismo blokirali račun Rudnika, samoinicijativno su uplatili dug

Iz Opštine su kazali da oni nisu blokirali račun Rudnika već da je ta kompanija samoinicijativno uplatila dug.

„Opština je imala dobru namjeru da omogući plaćanje duga na rate, ali isključivo poštujući zakon. Mišljenje pravnog tima opštine Pljevlja je da je ponuđeni model od strane Rudnika uglja neprihvatljiv i da se kosi sa zakonom, odnosno bez saglasnosti Skupštine Opštine Pljevlja niko nema pravo otpisivati kamatu Rudniku uglja“, kazao je Vraneš.

Prema informacijama Vijesti, dnevna kamata iznosila je 500 eura i obraćunavala se od 18. marta.

Bonus video: