Marovićevu zemlju trgovao srbijanski biznismen

Kompanija “Stublina” za četiri miliona eura trgovala plac od dvije i po hiljade kvadrata na bečićkom šetalištu od britanske of šor firme “Fifth avenue investments limited”

39256 pregleda 155 reakcija 27 komentar(a)
Vrijedna parcela u Bečićima, Foto: Vuk Lajović
Vrijedna parcela u Bečićima, Foto: Vuk Lajović

Privrednik iz Srbije Radovan Milojević, vlasnik firme “Stublina”, trgovao je plac od dvije i po hiljade kvadrata na bečićkom šetalištu kod nekadašnjeg hotela “Naftagas” od britanske of šor firme “Fifth avenue investments limited”, koja je povezivana sa odbjeglim budvanskim šefom kriminalne grupe Svetozarom Marovićem i njegovom nekadašnjom savjetnicom Oliverom Ilinčić.

To potvrđuje list nepokretnosti u koji su “Vijesti” imale uvid, a u kome se firma “Stublina” zvanično od 26. juna vodi kao vlasnik atraktivne parcele.

Plac je kupljen, po svoj prilici, za četiri miliona eura, na koliko je upisana hipoteka banke na ime kreditnog zaduženja kompanije “Stublina”.

“Založno pravo - hipoteka i reda u iznosu od 4.000.000 sa rokom otplate od 120 mjeseci u korist NLB banke ASd Podgorica sa zabilježbom zabrane otuđenja i opterećenja nepokretnosti bez pisane saglanosti hipotekarnog povjerioca”, piše u katastarsnoj evidenciji kao teret na parceli.

Firmu “Stublina”, kako piše u Centralnom registru, osnovala je istoimena firma iz Stojnika kod Aranđelovca, a Milojević se vodi kao izvršni direktor.

Time firma “Fifth avenue investments limited”, koju je kontrolisao nekadašnji poslovni dvojac Marović - Ilinčić, a koji se dugo godina nalazio pod istragom Specijalnog državnog tužilaštva, više nema imovinu u Bečićima. Nedavno je plac kod Svetog Tome, stotinak metara udaljenog od sada prodate parcele, prešao u ruke britanske kompanije “Luss investments LP”, beogradskog biznismena Zorana Mitrovića. Time je omogućeno da se obavi prodaja parcela kod “Naftagasa”.

Milojević, poznati srbijanski privrednik iz Stojnika kod Araneđolovca, koji je u Srbiji prije 30 godina pokrenuo biznis i napravio kompaniju koja je lider u proizvodnji artikala iz oblasti okova za aluminijumsku stolariju, ovim je proširio svoj turistički biznis u Crnoj Gori, odnosno u Budvi.

Naime, njegova kompanija je prije nekoliko godina tik uz novokupljeni plac na kome je ucrtana gradnja hotelskih sadržaja, izgradila luksuzni hotel “Katamare”, koji vodi kćerka firma “Stublina hotel group”.

Da Milojeviću nije stran ni turistički biznis, svjedoči i činjenica kupio hotele koji su činili okosnicu turizma u Bukovičkoj banji i Aranđelovcu “Staro zdanje” i “Šumadija”.

Prodaja parcele u Bečićima dogodila se nakon što je početkom godine “Fifth avenue investments” poslije decenije izmirila poresku obavezu prema Opštini Budva. Navodno je izmireno 250 hiljada eura na ime poreza na nepokretnost, ali “Vijestima” nikada nije iz Opštine odgovoreno da li su plaćene i kamate, te da li je kompaniji povezanoj sa Marovićem oprošten i dio dugovanja na ima zastare.

Nakon što je Opština ekspresno zatražila od budvanskog katastra da se izbrišu hipoteke sa dvije parcele u Bečićima, koje su oslobođene tereta, deblokirana je i jednospratna poslovna zgrada od 700 kvadrata u centru naselja Sveti Stefan, u kojoj je nekada bio restoran “Golubinj”, a koji je takođe bio pod “šapom” lokalne uprave.

Nakon toga “Fifth avenue” je ostala bez imovine i vlasnici atraktivnih parcela, na kojima je ucrtana višespratna gradnja na pjeni od mora, postali su srbijanski biznismeni.

“Fifth avenue” je još prije tri godine podnijela Opštini Budva, odnosno tadašnjem glavnom gradskom arhitekti zahtjev za davanje saglasnosti na idejna rješenja gradnje kula na dvijema parcelama u Bečićima.

Tadašnji glavni gradski arhitekta Vladan Stevović odbio je da da zeleno svjetlo da se gradi na placu kod Svetog Tome, dvije kule od po 10 i 12 spratova, kao i na parceli kod “Naftagasa” hotela sa pet zvjezdica koji bi imao garažu, prizemlje i deset spratova, sa 142 smještajne jedinice.

Milojević: Ne poznajem Marovića i Ilinčić

Milojević je za "Vijesti" rekao da ne poznaje Marovića i Ilinčić.

"Tačno je da smo kupili plac na bečićkom šetalištu kod nekadašnjeg hotela 'Naftagas' ali nije mi poznato da su Svetozar Marović i Olivera Ilinčić imali bilo kakve veze ili vlasništvo nad pomenutom firmom, a njih nikada nisam upoznao niti sreo. Kroz urađenu provjeru dokumentacije za plac navedena lica se nisu pominjala. Hronologiju upisa vlaništva prodavca nad placem nismo radili jer se za istim nije ukazala potreba", kazao je Milojević.

On je kazao da je plac kupljen za navedeni iznos uz podršku lokalne komercijalne banke, te da je ugovor transparentan i dostupan svim nadležnim institucijama.

"Planiramo proširenje našeg biznisa i hotelskih kapaciteta, u skladu sa urbanističkim parametrima za predmetnu lokaciju", kazao je Milojević.

Bonus video: