Đukanović: Do kraja godine na krovovima u Crnoj Gori biće instalirano približno 100 megavata snage solarnih panela

Ambasador Njemačke u Crnoj Gori, Peter Felten, posjetio je Elektroprivredu crne Gore (EPCG)

9620 pregleda 9 komentar(a)
Sa sastanka, Foto: EPCG
Sa sastanka, Foto: EPCG

Do kraja godine na krovovima u Crnoj Gori biće instalirano približno 100 megavata snage solarnih panela, saopštio je predsjednik Odbora direktora Elektroprivrede Crne Gore (EPCG) Milutin Đukanović.

Iz EPCG je saopšteno da je ambasador Njemačke u Crnoj Gori, Peter Felten, posjetio danas EPCG.

"Tokom razgovora sa predsjednikom Odbora direktora Milutinom Đukanovićem i izvršnim direktorom Ivanom Bulatovićem, ambasador je upoznat sa strateškim projektima EPCG, prvenstveno u oblasti obnovljivih izvora energije (OIE), kao dijelom investicionog ciklusa vrijednog oko 400 miliona eura. Razmotrene su i mogućnosti saradnje kompanija na polju energetike", ističe se u saopštenju.

Iz EPCG su kazali da je Đukanović upoznao Feltena sa rezultatima kompanije i istakao da je posljednje tri godine napravljen dobar plan.

"Naglasio je značaj razvojnih projekata na polju zelene tranzicije, ističući važnost realizacije projekta 'Solari 3000+/500+' u skladu sa poslovnom filozofijom 'proizvodi gdje trošiš'", piše u saopštenju.

U saopštenju se dodaje da je Felten upoznat i sa "ogromnim hidroenergetskim i solarnim potencijalima Crne Gore, kao i mogućnostima korišćenja postojeće hidroenergetske infrastrukture za priključenje solarnih elektrana".

"Bilo je riječi i o značaju priključenja agregata A8 u HE 'Perućica', s naročitim osvrtom na odličnu saradnju između naše kompanije i Njemačke razvojne banke", poručili su iz EPCG.

Bulatović je iskazao zainteresovanost za zajedničke aktivnosti sa njemačkim kompanijama na polju energetike.

"Veoma je važno koristiti iskustva i preporuke Njemačke, kao jedne od ključnih članica EU, tim prije što nastojimo da prilikom realizacije energetskih projekata do kraja ispoštujemo evropsku regulativu. Naše investicione ambicije su jasne: čista energija, zdrava životna sredina", kazao je Bulatović.

Iz EPCG su kazali da je Felten istakao zadovoljstvo time što EPCG ima razvojnu viziju zelene energetske tranzicije, značajan kapacitet u pogledu korišćenja obnovljivih izvora energije i što "uz puno poštovanje međunarodnih stanadarda, efikasno unapređuje stanje u energetici".

"Sagovornici su saglasni oko ocjene da postoji prostor za unapređenje saradnje između EPCG i respektabilnih njemačkih kompanija, što bi doprinijelo ne samo privrednom rastu, nego i jačanju međudržavnih odnosa", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: