Ministarstvo dalo saglasnost na idejno rješenje: Prvi korak ka gradnji novog hotela "Lido"

"Lido" je srušen nakon kupovine, a firma je početkom 2012. godine, uprkos upozorenjima iz Vlade i imperativnim odredbama iz ugovora, konačno odustala od gradnje novog hotela na Velikoj plaži zbog zagađenja obližnje Port Milene

17495 pregleda 1 komentar(a)
Stari hotel "Lido", Foto: Samir Adrović
Stari hotel "Lido", Foto: Samir Adrović

Ministarstvo prostornog planiranja, urbanizma i i državne imovine dalo je 20. juna ove godine, saglasnost firmi "Capital estate" sa sjedištem u Budvi, na idejno rješenje arhitektonskog projekta, za gradnju luksuznog hotelskog kompleksa sa pet zvjezdica na Vekijoj plaži u Ulcinju, na mjestu gdje je nekad bio hotel "Lido".

Projekat je izradila firma "Moncore" iz Podgorice.

"Daje se Capital estate DOO Budva saglasnost na idejno rješenje arhitektonskog projekta koje je izrađeno od strane projektanta 'Moncore' DOO Podgorica... za izgradnju Turističkog naselja(T2) 5*- objekti 1, 2 i 3, bruto razvijene građevinske površine (BRGP) korisnih etaža 72.151,31 kvadrata na dijelu urbanističke parcele UP 10, zona D...", piše u rješenju ministarstva.

U obrazloženju rješenja, između ostalog stoji, "da se na površinama namijenjim turizmu ne mogu planirati sadržaji povremene ili stalne stambene namjene(apartmani, turističko stanovanje i sl)".

To je prvi konkretniji pomak ka realizaciji projekta koji je na čekanju 18 godina, od kada je "Capital estate" 2006. godine od Hotelsko turističkog preduzeća (HTP) "Ulcinjska rivijera" kupio "Lido" sa bungalovima i pripadajućim zemljištem za 10,8 miliona eura obavezujući se da u izgradnju novog hotela investira dodatnih 38 miliona eura.

"Lido" je srušen nakon kupovine, a firma je početkom 2012. godine, uprkos upozorenjima iz Vlade i imperativnim odredbama iz ugovora, konačno odustala od gradnje novog hotela na Velikoj plaži zbog zagađenja obližnje Port Milene.

Pošto je za rješenje tog problema bilo neophodno nekoliko godina, "Capital estate" je planirani novac preusmjerio u Budvu gdje je u Bečićima sagradio hotel sa pet zvjezdica.

Nešto kasnije, "Capital estate" ušao je u pregovore o realizaciji projekta izgradnje luksuznog hotelskog kompleksa na mjestu bivšeg hotela "Lido" i bungalova sa Međunarodnom hotelskom grupacijom "Karisma Hotels Adriatic".

Sagovornik "Vijesti" blizak dvjema kompanijama, potvrdio je juče "Vijestima" da je rješenje ministarstva o davanju saglasnosti na idejno rješenje arhitektonskog projekta, sastavni dio tih pregovora.

Kazao je da "Capital Estate" i "Karisma" privode kraju pregovore o realizaciji važnog projekta i da su oni u završnoj fazi.

"Iz tog razloga ne možemo iznositi detalje. Ono što možemo da potvrdimo jeste da je rješenje ministarstva u koje ste imali uvid, dio tog dogovora. O svim narednim koracima i detaljima bićete blagovremeno obaviješteni", kazao je naš sagovornik.

Vijesti su u decembru prošle godine, objavile da je Međunarodna hotelska grupacija "Karisma Hotels Adriatic" ozbiljnim pregovorima sa vlasnikom nekadašnjeg hotela "Lido" na Velikoj plaži u Ulcinju, kompanijom "Capital estate" o mogućoj gradnji novog hotelskog objekta na istoj lokaciji.

Ta informacija tada je indirektno potvrđena iz "Karisme" iz koje detaljno nijesu mogli da govore o ovoj temi zbog ugovora o povjerljivosti podataka koji je potpisan sa kompanijom "Capital estate".

"U ovom trenutku nijesmo u mogućnosti da sa javnošću podijelimo informacije o razvoju projekta 'Lido', s obzirom na potpisan Non-Disclosure Agreement (ugovor o povjerljivosti) sa drugom stranom", pojasnili su tada iz ove hotelske grupacije.

"Karisma" je u Ulcinju prisutna već sedam godina kada je u tridesetogodišnji zakup od HTP "Ulcinjska rivijera", uzela hotele "Belvi" i "Olimpik" na Velikoj plaži, koji su kasnije poslovali u okviru hotelskog kompleksa "Holiday Village Montenegro" i "Azul Beach Resort Montenegro".

Dvije kompanije pregovarale su i tokom 2019, kada je tadašnji predsjednik Opštine Ljoro Nrekić, u dva navrata najavljivao skori početak izvođenja radova na izgradnji novog hotela.

Iz "Karisme", "Vijestima" je tada potvrđeno da na razvoju tog projekta rade sa kompanijom "Capital Estate".

"Sa kojom uporedo aktivno komuniciramo na elementima međusobnog poslovnog odnosa. Sama realizacija projekta, koji bi zasigurno bio premium kvaliteta, je kompleksna i zavisi od više činilaca. Vjerujemo da ćemo uspjeti u iskrenoj namjeri da Ulcinju i Crnoj Gori podarimo još jedan uspješan turistički proizvod", odgovorili su tada iz "Karisme.

Naveli su da u kontinuitetu prepoznaju jug crnogorske obale, a posebno Ulcinj i Veliku plažu, kao turistički razvojni kapacitet od najvećeg potencijala.

"Karisma" u razvojnim projektima sarađuje sa najvećim svjetskim turoperatorom TUI.

Kompanija u svom portfoliu ima 27 hotela, između ostalog u Hrvatskoj, Srbiji, Meksiku, Dominikanskoj Republici, Jamajci i Kolumbiji.

Bonus video: