Budva: Milojeviću zeleno svjetlo za luksuzni hotel

V.d. glavnog državnog arhitekte donio rješenje o davanju saglasnosti na idejno rješenje za gradnju objekta na placu koji je srbijanski biznismen kupio od britanske ofšor kompanije

12309 pregleda 4 komentar(a)
Atraktivni plac u Bečićima, Foto: Vuk Lajović
Atraktivni plac u Bečićima, Foto: Vuk Lajović

Biznismen iz Srbije Radovan Milojević, vlasnik firme “Stublina”, moći će na placu koji je trgovao na bečićkom šetalištu ispod svog hotela “Katamare” da gradi hotel od 11 spratova sa pet zvjezdica.

To je aminovao v.d. glavnog državnog arhitekte Siniša Minić, koji je 27. juna donio rješenje o davanju saglasnosti na idejno rješenje budućeg luzksuznog hotela u koje su “Vijesti” imale uvid.

“Vijesti” su ranije objavile da je Milojević trgovao plac od dvije i po hiljade kvadrata na bečićkom šetalištu kod nekadašnjeg hotela “Naftagas” od britanske ofšor firme “Fifth avenue investments limited”.

“Daje se ‘Stublina’ DOO Rafailovići saglasnost na idejno rješenje arhitektonskog projekta, turistički objekat - hotel pet zvjezdica, spratnosti podrum, tri etaže, podrum dvije etaže, suteren, prizemlje 11 spratova, ukupne bruto građevinske površine 13.906 kvadrata” piše u rješenju koje potpisuje Minić.

Budući objekat je projektovan u skladu sa urbanističkim parametrima koji su propisani Detaljnim urbanističkim planom “Bečići”.

“Postupajući po predmetnom zahtjevu ‘Stublina’, Direktorat za sprovođenje državnih smjernica u oblasti arhitekture je dao stručno mišljenje u kojem je utvrđeno da je idejno rješenje arhitektonskog projekta hotela sa pet zvjezdica izrađeno u smislu arhitektonskog oblikovanja, materijalizacije objekta i osnovnih urbanističkih parametara”, piše u rješenju.

Kako se navodi, uvidom u DUP “Bečići” na toj parceli je omogućeno građenje objekta u svrhu turizma.

“Stublina” se zvanično uknjižila 26. juna, kada je i upisan teret banke od četiri miliona eura, na ime kredita kojim je srbijanski privrednik trgovao ovu atraktivnu parcelu.

Firmu “Stublina”, kako piše u Centralnom registru, osnovala je istoimena firma iz Stojnika kod Aranđelovca, a Milojević se vodi kao izvršni direktor.

Milojević, poznati srbijanski privrednik koji je u Srbiji prije 30 godina pokrenuo biznis i napravio kompaniju koja je lider u proizvodnji artikala iz oblasti okova za aluminijumsku stolariju, time je proširio svoj turistički biznis u Crnoj Gori, odnosno u Budvi.

Njegova kompanija je prije nekoliko godina tik uz novokupljeni plac na kome je ucrtana gradnja hotelskih sadržaja, izgradila luksuzni hotel “Katamare”, koji vodi kćerka firma “Stublina hotel group”.

Da Milojeviću nije stran turistički biznis, svjedoči i činjenica da je kupio hotele koji su činili okosnicu turizma u Bukovičkoj banji i Aranđelovcu “Staro zdanje” i “Šumadija”.

Prethodni vlasnik, britanska ofšor firma je pokušala prije tri godine da dobije saglasnost na idejno rješenje, takođe višespratnog hotela koji je namjeravala da gradi, ali tadašnji glavni budvanski arhitekta Vladan Stevović, u čijoj je nadležnosti, kako je tada zakon propisivao davanje saglasnosti na objekat veći od 3.000 kvadrata, odbio da da zeleno svjetlo da se gradi hotel sa deset spratova i 142 smještajne jedinice.

Milojević je “Vijestima” kazao da je plac kupljen od firme, ali da mu nije poznato da su Svetozar Marović i Olivera Ilinčić imali bilo kakve veze ili vlasništvo nad pomenutom firmom, a njih nikada nije upoznao niti sreo.

Potvrdio je da je plac kupljen za iznos od četiri miliona eura uz podršku lokalne komercijalne banke, te da je ugovor transparentan i dostupan svim nadležnim institucijama.

“Planiramo proširenje našeg biznisa i hotelskih kapaciteta, u skladu sa urbanističkim parametrima za predmetnu lokaciju”, kazao je Milojević.

Bonus video: