Cigarete skuplje za 10 centi

Cijena paklice klasičnih cigareta u januaru ove godine su poskupjele za oko deset centi, a novo poskupljenje za otprilike isti iznos se može očekivati od januara naredne godine

22432 pregleda 160 reakcija 31 komentar(a)
Većina brendova juče povećala cijene, ostali će iduće sedmice, Foto: Luka Zekovic
Većina brendova juče povećala cijene, ostali će iduće sedmice, Foto: Luka Zekovic

Cigarete, većine brendova, poskupjele su juče u maloprodajama za oko deset centi, zbog povećanja akciza od 1. jula ove godine, saznaju “Vijesti”.

Početkom naredne sedmice očekuje se povećanje cijena i kod ostalih brendova poputa “British American Tobacco” i “Karelia Tobacco Company”.

Prema akciznom kalendaru, koji predviđa postepeno povećanje akciza na svakih šest mjeseci, specifična akciza od 1. jula uvećana je sa 50,50 eura na 52,00 eura na 1.000 komada cigareta, dok je granica minimalne akcize utvrđena na 89 eura za 1.000 komada.

Ovo povećanje akciza od 1. jula ne obuhvata takozvane bezdimne cigarete za koje je akciza značajno povećana od januara ove godine, kada su ove paklice poskupjele za oko 30 centi. Do tog rasta je došlo zbog toga što su prethodno akciza na bezdimne cigarete povećane na 190 eura po kilogramu duvanske smjese i trenutno su najveće u regionu.

Međutim, dio zastupnika bezdimnih duvanskih proizvoda najavio je sada i povećanje njihovih cijena za 20 centi, zbog ranijeg usklađivanja.

Cijena paklice klasičnih cigareta u januaru ove godine su poskupjele za oko deset centi, a novo poskupljenje za otprilike isti iznos se može očekivati od januara naredne godine.

Bonus video: