Mujović: Možda bi trebalo raspisati još jedan javni poziv za zakup Čeličane i Kovačnice, ovaj put na 50 godina

On smatra i da bi zakup Željezare na 50 godina bio ekonomski isplativ. Ministar kaže i da će ovu priču smatrati završenom kada radnici budu zadovoljni

5218 pregleda 16 komentar(a)
Mujović, Foto: Đorđe Cmiljanić/Vlada Crne Gore
Mujović, Foto: Đorđe Cmiljanić/Vlada Crne Gore

Ministar energetike i rudarstva Saša Mujović saopštio je da se nazire rješenje za nikšićku Željezaru, ali da bi možda zbog pravnih dilema trebalo raspisati još jedan javni poziv za zakup Čeličane i Kovačnice, ovaj put na 50 godina.

"Nazire se rješenje, ali daleko smo od euforije i isticanja toga da smo riješili sve probleme", kazao je Mujović u Jutarnjem programu TVCG, prenosi portal RTCG.

On očekuje da bi nakon zakupa, za oko godinu, mogla da počne proizvodanja u Čeličani i Kovačnici.

Kazao je da je urađeno sve da se taj problem riješi. Išlo se, kako ističe, korak po korak i da se vidi koliko se najviše može dobiti od Željezare u korist radnika.

Zaštitnica imovinsko-pravnih interesa dala je ranije saglasnost na prečišćenu verziju Nacrta ugovora o zakupu pogona nikšićke Željezare koji je Elektroprivreda Crne Gore (EPCG) usaglasila sa ponuđačem iz Švajcarske, kompanijom "8B Capital S. A." i prema kome ova kompanija može zakupiti pogone Čeličane i Kovačnice, ali ne može steći pravo svojine u nikšićkoj fabrici.

Zaštitnica Bojana Ćirović zvanično je 2. jula "Vijestima" potvrdia da je dala mišljenje na novu verziju Nacrta ugovora o zakupu.

Prvobitno je Nacrt ugovora predviđao pravo da švajcarska kompanija stekne pravo svojine i to nije prošlo Skupštinu akcionara EPCG prošle sedmice.

Saglasnost Zaštitnice znači da EPCG, ako Vlada da saglasnost, može potpisati sa švajcarskom kompanijom novi nacrt ugovora kojim je predviđen zakup na 50 godina.

Mujović kaže i da je prema mišljenju zaštitnice Odbor direktora EPCG odgovoran za to da li je u skladu sa zakonom ono što je ponuđeno u javnom pozivu sa onim što se predviđa ugovorom sa švajcarskom kompanijom.

Ministar navodi da je u javnom pozivu zakup ponuđen na pet i deset godina, dok bi u ugovoru sa zakupcem to bilo 50 godina.

"Pravnici EPCG treba da procijene da li je to u skladu sa zakonom i javnim pozivom", kazao je Mujović i pozvao na još jedno pravno perispitivanje.

"Postoji ta skrivena poruka Zaštitnice imovinsko-pravnih interesa da pravnici EPCG procijene da li je tekst javnog poziva u skladu sa onim što predviđeno ugovorom, možda bi bilo i pravno najčistije da se čak i ovaj poziv poništi da se pokrene novi javni poziv u kojem će se reći - ne idemo na pet i 10 godina veća na 50 godina. Možda bi sa pravnog aspekta to trebalo da bude najčistije rješenje", kazao je Mujović.

On smatra i da bi zakup Željezare na 50 godina bio ekonomski isplativ. Ministar kaže i da će ovu priču smatrati završenom kada radnici budu zadovoljni.

Neće biti mjesta za svih 280 radnika

Ideja je da se u Čeličani i Kovačnici, kako kaže Mujović, uposli 150 radnika. O radnicima će se, kako poručuje, voditi računa uz poštovanje kolektivnog ugovora.

"Trenutno je oko 280 radnika, ali nijesu svi kvalifikovani da učestvuju u procesu prizvodnje. Nažalost, neki bivši menadžmenti se nijesu ponašali odgovorno prema Željezari tu je bilo neplanskog, rodbinskog i političkog zapošljavanja. Zbog svega toga objektivno tih svih 280 radnika nije kvalifikovano da učestvuje u procesu proizvodnje i da bude u ta dva pogona", kazao je Mujović.

Ovo je, kako ističe ministar i dobar način da se vidi ko može da odgovori poslovima. Ostali radnici bi, kako poručuje, mogli biti raspoređeni na poslovima zaštite, održavanja, ili remonta HE.

"Neodgovorno su se pokazali oni koji su zapošljavali te ljude bez kvalifikacija. Moramo voditi računa da ne proizvodimo nove socijane slučajeve. Bilo bi kraljnje populistički da kažemo da će svi biti zadovoljni, ali bitno je da najveći broj radnika bude zadovoljan", zaključio je Mujović.

Bonus video: