Dva mjeseca prije roka završena rekonstrukcija magistralnog puta Nikšić – Plužine

"Ovo je praksa o kojoj sam pričao mjesecima unazad, da mora da se završi put na vrijeme ili prije isteka roka", kazao je ministar Filip Radulović

17387 pregleda 32 reakcija 32 komentar(a)
Sa puštanja dionice u rad, Foto: Svetlana Mandić
Sa puštanja dionice u rad, Foto: Svetlana Mandić
Ažurirano: 05.07.2024. 14:16h

Dva mjeseca prije roka završena je rekonstrukcija magistralnog puta Nikšić – Plužine, dionice Jasenovo Polje – Vidrovan, u dužini od 5,5 kilometara. Vrijednost radova, koje je izvela nikšićka firma „Mehanizacija i programat“, bila je 4,5 miliona eura.

„Ovo je praksa o kojoj sam pričao mjesecima unazad, da mora da se završi put na vrijeme ili prije isteka roka. Ovo je upravo jedan pokazatelj da mi možemo to da uradimo i kad se stvarno foksirano i stavimo prioritet na naše državne puteve da možemo da završmo prije roka i to je jako bitno. Ovo treba da bude svijetli primjer i drugim izvođačima”, istakao je ministar saobraćaja i pomorstva Filip Radulović koji je zajedno sa potpredsjednikom Vlade, Momom Koprivicom, predsjednicima Opštine i Skupštine opštine Nikšić, Markom Kovačevićem i Nemanjom Vukovićem, i direktorom Uprave za saobraćaj, Radomirom Vuksanovićem, ozvaničio završetak radova.

Radulović
Radulovićfoto: Svetlana Mandić

“Došlo je vrijeme da se u Crnoj Gori nakon slijepih ulica i decenijskog okretanja oko jednog kružnog toka otvaraju novi putevi i to oni moderni saobraćajni putevi kao što je ovaj koji otvaramo, ali i putevi ka Evropskoj uniji i putevi ka većem i boljem standardu građana Crne Gore. Vlada ima za prioritet vladavinu prava, bolji socio-ekonomski položaj građana, a na privredni ambijent i unapređenje socio-ekonomskog položaja građana najbolje utiču ovakve moderne saobraćajnice koje su javna dobra koja podstiču privredni rast. Otvaramo saobraćajnice, a zatvaramo švercerske rute i to je mjera jednog suštinskog privrednog razvoja i uspona Crne Gore koji je uslijedio i koji tek predstoji“, kazao je potpredsjednik Vlade.

Koprivica
Koprivicafoto: Svetlana Mandić

Prema njegovim riječima, prije 30. avgusta 2020. godine svega 0,8 odsto kapitalnog budžeta države je završavalo u Nikšiću, a sada se situacija promijenila i Nikšić više nije zapostavljen.

„Za nekoliko puta je uvećan kapitalni budžet za Nikšić i sada se 29 projekata realizuju iz državnog budžeta, od čega tri sa pozicije Uprave za saobraćaj u vrijednosti od 66 miliona eura, a preostalih 26 se realiziju sa pozicije Uprave za kapitalne projekte. Ukupna vrijednost tih višegodišnjih projekata je 154 miliona eura. Uz saglasnost Ministarstva finansija dodata su veoma važna tri projekta – rekonstrukcija tunela Budoš, izgradnja trim staze i sportsko- rekreativnog parka u Trebjesi i vrtića u Nikšiću“, rekao je Koprivica i najavio nastavak realizacije brojnih kapitalnih projekata.

Prema njegovim riječima za ovu godinu za Nikšić je predviđeno 14 miliona, od čega je već realizovano 8,3 miliona.

Kovačević je istakao da lokalnoj upravi predstavlja posebnu čast što su prije isteka mandata na teritoriji opštine Nikšić, iz lokalnog i iz državnog budžeta, uspjeli da adaptiraju i rekonstruišu više od 100 kilometara putnih pravaca.

“To je jedna stavka koja dosta govori o tome. Ono što je dobra vijest je da je Uprava za kapitalne investicije raspisala i tender za dionicu puta prema Župi od doma u Liverovićima do mjesne kancelarije u Mioljem Polju. Čuli smo od potpredsjednika Vlade Moma Koprivice da se planiraju i projekti koji se tiču rekonstrukcije tunela Budoš, tako da je, što se tiče putne infrastructure, Nikšić dobro premrežen, a u budućnosi će to biti još bolje”, naglasio je Kovačević.

Kovačević
Kovačevićfoto: Svetlana Mandić

Istakao je dobru saradnju sa Vladom i da svi zajedno ulažu napore da kapitalne projekte uspješno realizuju, a nada se da će tako biti i u budućnosti.

Nemanja Vuković je naglasio značaj rekonstruisane dionice za stanovnike Jasenovog Polja, Pive, Drobnjaka, ali i za povezivanje Nikšića sa Žabljakom, Šavnikom, Plužinama, i sa regionom.

“Uskoro se nastavlja rekonstrukcija ovog puta u vrijednost oko 15 miliona eura prema Zaborju. Radi se projekat novog puta prema Žabljaku, a u toku je izrada idejnog rješenja za izgradnju brze ceste između Nikšića i Danilovgrada. Vjerujem da će novi putni pravci, a ovaj je jedan od njih, i da ćemo uskoro završiti put Nikšić-Kuside, doprinijeti boljem ekonomskom razvoju i jačanju privrede”, istakao je Vuković.

Vuković
Vukovićfoto: Svetlana Mandić

Vuksanović: Intenzivno izvođenje radova na dionici Nikšić–Kuside nakon turističke sezone

Direktor Uprave za saobraćaj, Radimir Vuksanović, najavio je nastavak radova na dionici prema Plužinama, na dijelu Jasenovo Polje–Brezna, u dužini od 15 kilometara, i, kako je kazao, ukoliko ne bude žalbi na tendersku dokumentaciju, očekuju da će nakon ljetnje turističke sezone početi radovi.

Iako je najavljivano da će i radovi na dionici Nikšić –Kuside biti završeni prije roka, a rok je bio do 15. juna, Vuksanović je na pitanje „Vijesti“, kazao da zbog „više problema na toj dionici“ radovi još uvijek nijesu završeni, da zbog turističke sezone neće biti potpunih obustava saobraćaja, a samim tim ni intezivnih radova, a da će pomenuta dionica biti „pod asfaltom“ tako da neće biti „neprijatnih situacija za sve turiste koji budu dolazili u Crnu Goru“.

“Dva glavna problema koja trenutno imamo su izmještanje instalacija na raskrsnici pri Nikšiću i imamo problem sa projektnom dokumentacijom za most koji se nalazi kod auto baze. Projekat mislim da će već sledeće nedjelje biti korigovan, a za izmještanje instalacije biće nam potrebno nekih desetak dana. Obzirom da smo već ušli u ljetnju turističku sezonu dao sam nalog da, kao i na cijeloj teritoriji Crne Gore, neće biti totalnih obustava da ne bismo ugrožavali turističku sezonu, tako da intezivno izvođenje radova na ovoj dionici će početi tek nakon turističke sezone.“, kazao je Vuksanović dodajući da je „stav Vlade da je turizam prioritet“.

Vuksanović
Vuksanovićfoto: Svetlana Mandić

Traže rješenje da problem vodosnabdijevanja stanovnika Jasenog Polja bude riješen

Mještani Jasenovog Polja su prošle godine nekoliko puta protestovali kako bi ukazali na višedecenijski problem sa vodosnabdijevanjem Na putanje „Vijesti“ da li će problem biti riješen, predsjednik Opštine je kazao da zajedno sa mještanima i predstavnicima Mjesne zajednice „rade na tome“.

„Oni su imali način kako da se otkrije da li u Jaseovom Polju ima na određenim mjestima vode. U odnosu na to smo se dogovorili da pravimo budući projekat vodovoda na Jaseovom Polju. To je sve još u fazi realizacije i trajanja. Čekamo povratnu informaciju od mještana – imamo naznake da će je ovih dana biti i da ćemo moći da krenemo u to, naravno, ako bude bilo vode na tim pozicijama koje su oni planirali da budu“, kazao je Kovačević.

Bonus video: