Tolić: Modernizacija aerodroma ključni cilj

Novi izvršni direktor Aerodroma Roko Tolić najavio da će 23. jula detaljno predstaviti svoj plan rada u četvorogodišnjem mandatu

5822 pregleda 4 komentar(a)
Nema prostora za značajni pomak u ovoj godini: Tolić, Foto: Mirko Kotlaš
Nema prostora za značajni pomak u ovoj godini: Tolić, Foto: Mirko Kotlaš

Unapređenje aerodromske infrastrukture i avio-dostupnosti biće ključni cilj, kome će biti posvećen novi izvršni direktor Aerodroma Crne Gore (ACG) Roko Tolić sa svojim menadžmentom. Tolić je to “Vijestima” tokom prve vožnje na brodskoj liniji Budva - Dubrovnik, što je ujedno i njegova prva izjava za crnogorske medije.

Naglasio je da će 23. jula na konferenciji povodom Dana ACG-a, detaljnije govoriti o planovima za kompaniju u svom četvorogodišnjem mandatu. Tolić je na čelo državne firme stupio sredinom maja, a imenovan je odlukom Odbora direktora nakon međunarodnog konkursa.

On je iskustvo u avijaciji stekao na dubrovačkom aerodromu “Ruđer Bošković”, gdje je od 2001. do 2009. bio direktor zajedničkih poslova, a kasnije do 2018. i direktor. Osim toga, on je na aerodromu u Čilipima bio zadužen i za sprovođenje EU projekta razvoja i obnove, a od 2018. godine do ove godine je radio kao direktor sektora trgovine.

“Avijacijski sektor je dugi niz godina prilično regulisan i organizovan i nema dvojbe da je tako i u Crnoj Gori, međutim ono što svi prepoznajemo, je da nivo infrastrukturne i avio-dostupnosti nije na nivou na kojem bi očekivala javnost, Vlada i cijela turistička ekonomija, koja je bitna za cijelu zemlju. Moj osnovni zadatak se zapravo sveo na dvije stvari, unapređenje infrastrukture i povećanja avio-dostupnosti. U tom smislu, intenzivno već radim sa svojim novim timom u pripremi sezone 2025.”, naveo je Tolić.

Aerodromsku infrastrukturu čine putnički terminali, piste, taksi staze, zgrade za održavanje i usluge, oprema za podršku tla... Upitan o stanju u kojem je zatekao kompaniju, Tolić je podsjetio da je na čelo ACG-a stigao prije mjesec dana i da još uvijek sumira stanje i upoznaje saradnike. Pojasnio je da je pojasnio da je posao ACG-a do kraja ove godine već unaprijed uspostavljen, da su avio-prevoznici već rasporedili flote, dobili dozvole za letjenje, rute i vremena za slijetanje, zbog čega nema prostora za veće promjene.

“Što se tiče projekata, pokušavamo iznaći mogućnosti da učinimo nešto i u kratkom roku, jer smo svjesni činjenice da aerodromi u Podgorici i u Tivtu, već sada posluju iznad nivoa projektovanog kapaciteta i zapravo se sve odvija povećanim angažmanom radnika, na čemu im jako zahvaljujem. Uopšte ne sumnjam u njihovu motivisanost da iznesu i ovu sezonu, a ja ću svojim iskustvom pomoći u pripremi projekata, koji dolaze u procesu pridruživanja Evropskoj uniji. To je bilo i u vrijeme kada sam stupio na dužnost 2009. godine u Dubrovniku za izvršnog direktora, a Hrvatska je kao što znate ušla u EU 2013. godine. Svi trebaju biti svjesni da čarobnog štapića nema, da se preko noći stvari ne mogu dogoditi, da projekte treba pripremiti, izraditi master planove i idemo se uhvatiti u koštac sa svim izazovima i postići što je moguće bolji rezultat”, naglasio je Tolić.

Naveo je i da je iz medija čuo da će predstojeća zimska sezona biti slabija nego prošla, što kako navodi nikoga ne raduje, ali da će se izboriti da do toga ne dođe. Istakao je da postoji šansa i nada za zimski red letjenja, ali i da ga raduje nivo podrške koji stiže sa svih nivoa i od učesnika u turizmu, koji žele da pomognu aktivnim angažmanom. Tolić vjeruje da je ova sinergija do sada izostajala, jer bi rezultati sa njom zasigurno bili bolji i naglašava da se iskorak može napraviti, kako bi se stvorio trend da svaka naredna godina, bude bolja.

Što se tiče projekata, pokušavamo iznaći mogućnosti da učinimo nešto i u kratkom roku, jer smo svjesni činjenice da aerodromi u Podgorici i u Tivtu, već sada posluju iznad nivoa projektovanog kapaciteta i zapravo se sve odvija povećanim angažmanom radnika, na čemu im jako zahvaljujem, rekao je Tolić

Bonus video: