Odluka Odbora direktora EPCG: Sjutra raspisuju novi javni poziv za zakup Kovačnice i Čeličane

Time je Odbor direktora EPCG uvažio stav ministra energetike i rudarstva Saše Mujovića da bi možda, zbog pravnih dilema i nejasnoća, trebalo raspisati još jedan javni poziv za zakup Čeličane i Kovačnice i to na period od pet decenija

29450 pregleda 37 reakcija 14 komentar(a)
Foto: Svetlana Mandić
Foto: Svetlana Mandić

Odbor direktora Elektropivrede Crne Gore donio je danas odluku da se već sjutra raspiše novi javni poziv za zakup Čeličane i Kovačnice Željezare Nikšić i to ovaj put na 50 godina, saznaju Vijesti.

Time je Odbor direktora EPCG uvažio stav ministra energetike i rudarstva Saše Mujovića da bi možda, zbog pravnih dilema i nejasnoća, trebalo raspisati još jedan javni poziv za zakup Čeličane i Kovačnice i to na period od pet decenija.

Zaštitnica imovinsko-pravnih interesa države Bojana Ćirović dala je ranije saglasnost na prečišćenu verziju Nacrta ugovora o zakupu pogona nikšićke Željezare, koji je Elektroprivreda Crne Gore (EPCG) usaglasila sa ponuđačem iz Švajcarske, kompanijom "8B Capital S. A" čiji je predstavnik Igor Šamis.

Prema tom Nacrtu, ta kompanija je imala uslovno zeleno svjetlo za zakup pogona Čeličane i Kovačnice, ali da ne može steći pravo svojine u nikšićkoj fabrici.

Prvobitno je Nacrt ugovora predviđao pravo da švajcarska kompanija stekne pravo svojine i to nije prošlo Skupštinu akcionara EPCG.

Ministar Mujović je ipak zbog pravnih dilema implicitno insistirao, između ostalog, pozivajući se i na mišljenje zaštitnice, da je Odbor direktora EPCG odgovoran za to da li je u skladu sa zakonom sve ono što je ponuđeno u javnom pozivu sa onim što se predviđa ugovorom sa švajcarskom kompanijom.

Mujović
Mujovićfoto: Boris Pejović

Mujović je u javnosti pojasnio da je u javnom pozivu zakup ponuđen na pet i deset godina, dok bi u ugovoru sa zakupcem to bilo 50 godina što pravno stvara dilemu.

"Pravnici EPCG treba da procijene da li je to u skladu sa zakonom i javnim pozivom", kazao je ranije Mujović.

On je pojasnio da postoji u mišljenju Zaštitnice imovinsko-pravnih interesa poruka da pravnici EPCG procijene da li je tekst javnog poziva u skladu sa onim što predviđeno ugovorom zbog čega je upozorio i Odbor EPCG da još jednom daju stav.

"Možda bi bilo i pravno najčistije da se čak i ovaj poziv poništi pa da se pokrene novi javni poziv u kojem će se reći - ne idemo na pet i 10 godina već na 50 godina. Možda bi sa pravnog aspekta trebalo to da bude najčistije rješenje", kazao je Mujović.

On smatra i da bi zakup Željezare na 50 godina bio ekonomski isplativ.

Bonus video: