Rekordna sezona moguća misija

Nakon zime bez snijega i milionskih gubitaka, ljeto bi moglo da bude dobra satisfakcija za turističku privredu na Žabljaku, u Kolašinu i Mojkovcu...

25601 pregleda 168 reakcija 6 komentar(a)
Najpoznatije od durmitorskih gorskih očiju: Crno jezero, Foto: Slavko Radulović
Najpoznatije od durmitorskih gorskih očiju: Crno jezero, Foto: Slavko Radulović

Veliki broj manifestacija, raznovrsne mogućnosti za aktivan odmor, uz trud uložen u pripremu ljetnje turističke sezone i solidnu promociju, razlozi su zbog kojih na Žabljaku, u Kolašinu i Mojkovcu računaju da će narednih mjeseci oboriti rekorde kad je riječ o broju gostiju.

Trenutno, broj turista ohrabruje, a predsezona je bila odlična, ocjenjuju u turističkim organizacijama tih opština. Računaju i na dobru posjetu u postsezoni.

Nakon zime bez snijega i milionskih gubitaka, ljeto bi moglo biti dobra satisfakcija za turističku privredu na sjeveru, poručuju turistički poslenici.

Prema riječima Stojana Abazovića, direktora žabljačke TO, u maju i junu bilo je više gostiju u gradu podno Durmitora u odnosu na isti period prethodne godine.

U tom turističkom mjestu špic sezone tradicionalno počinje oko 13. jula, a najave su dobre, pa Abazović računa i na rekorde u nastavku turističkog ljeta. On podsjeća da su u toj opštini značajno uvećani i smještajni kapaciteti.

“Šire se smještajni kapaciteti, pa je teško dostići maksimalnu popunjenost, no i tome se nadamo. Uvećavaju se hotelski kapaciteti, no, nažalost, raste i broj nelagalnih objekata. No, ohrabruje što će uskoro početi da radi turistički inspektor koji će kontrolisati naplatu boravišne takse i registraciju smještaja”, kaže on.

Na Žabljaku, tradicionalno, tokom ljeta dominantni su inostrani turisti, pa ih je i sada najviše iz zapadne Evrope, ali i iz okruženja. Primjetan je, kaže Abazović, i velki broj turista iz Izraela, a za odmor na Žabljaku odlučuje se i sve više Poljaka.

Manifestacije će obilježiti žabljačko ljeto ove godine i, kako očekuju u TO, biti zanimljiv vanpansionski sadržaj za goste.

“Od manifestacija izdvajam Durrador, Durmitor trail, Sky running, Crown of Montenegro, Sinjavinski maraton, Black lake extreme tiaxtlon, Highlander of Montenegro, turnir u košarci i teqball turnir. Takođe, u planu je i Wild Beauty Art (WBA) festival i Green international film fest. TO planira i dva koncerta. Vodili smo računa i o najmlađima, pa se nadam da će biti zadovoljni sadržajima u Eko Smart parku”, kaže Abazović za “Vijesti”.

Kampovi popravili statistiku u KOlašinu

I u Kolašinu slični planovi i optimizam. Trenutna popunjenost kapaciteta i najave, kaže za “Vijesti” direktorica TO Zorica Milašinović, obećavaju uspješno turističko ljeto. Od 20. juna, prema njenim riječima, počeo je značajno da se uvećava broj turista. Dobroj statistici krajem juna doprinijeli su Košarkaški kamp i Međunarodni golmanski kamp.

Brojne mogućnosti za planinarenje
Brojne mogućnosti za planinarenjefoto: OK Fest

“Ako je suditi po najavama za naredne mjesece, biće odlična sezona. Izuzetno je dobar buking i za jul i za avgust i veliko interesovanje za septembar. Od 10-28. jula je Tango kamp i, prema riječima organizatora, broj posjetilaca će nadmašiti sve dosadašnje brojke. Bjelasica trail za koju je baš veliko interesovanje, i prijave dolaze svakodnevno, obilježiće početak avgusta. Od 7. do 20. avgusta je 10. Međunarodni festival alternativnog teatra Korifej. Svakog vikenda će u glavnoj ulici biti svirke, tokom jula i avgusta”, kaže Milašinović.

Rebalansom budžeta Opština je ove godine opredijelila 70.000 eura za manifestacije. Kako su objasnili, lokalna samouprava je prepoznala potrebu za dodatnim ulaganjem u turizam i organizaciju manifestacija kako bi se grad što bolje pozicionirao na mapi atraktivnih turističkih destinacija, posebno tokom ljetnje turističke sezone.

U Mojkovcu brojke udvostručene

U Mojkovcu je tokom prve polovine ove godine broj gostiju dupliran, u odnosu na isti period prošle godine. Kako je za “Vijesti” rekao direktor tamošnje TO Radonja Vuković, prošle godine, od janura do početka jula, ostvareno je 2.615 noćenja i registrovano 614 gostiju, a ove godine 5.563 noćenja i 1.316 gostiju.

“Ako se po jutru dan poznaje, ova sezona će bii najbolja do sada. Problem nam pravi put Mojkovac - Đurđevića Tara, koji se rekonstruiše i koji je samo dva sata dnevno otvoren. Mada, za pohvalu je što se ove godine konačno krenulo sa trajnim rješavanjem tog problema”, ocjenjuje Vuković.

Rafting Tarom jedan od aduta
Rafting Tarom jedan od adutafoto: OK Fest

On podsjeća da je na području te opštine izuzetno atraktivan seoski turizam i da Mojkovac ima 40 registrovanih seoskih domaćinstava koja se bave turizmom i poljoprivredom. To je, ocjenjuje on, velika šansa Mojkovca.

Vuković podsjeća da mojkovačka ljetnja turistička ponuda uključuje, između ostalog, rafting, kajaking, sportski ribolov, planinski biciklizam, pešačenje, paraglajding...

Najznačajniji segment aktuelnog turističkog proizvoda Mojkovca koncentrisan je u manifestacijama koje u tom gradu imaju dugu tradiciju. Cilj TO je unapređenje postojećih događaja te vrste, prije svega produžavanjem trajanja.

“Akcenat u 2024. godini će biti na unapređenju ruralnog, aktivnog, rekreativnog i avanturističkog turizma. Posebno pažnju ćemo posvetiti iskorišćavanju vodotoka rijeke Tare, a akcenat stavljamo i na unapređenje flaj fišinga, kao sve popularnije discipline koja privlači veliki broj stranaca i doprinose valorizaciji i unapređenju revira Ravnjak i Tara. Svakako, naši aduti biće i planine Bjelasica, Sinjajevina i Prošćenske planine koje ćemo u narednom periodu promovisati i turistički valorizovati”, piše u Programu rada TO za ovu godinu.

Predviđeno je da dio prihoda od boravišne takse ostvarenih tokom ove godine bude usmjeren na valorizaciju i podršku projektima iz oblasti kulture, a prioritet će biti oni koji iskazuju sinergiju turizma i kulturne baštine.

Bonus video: