Najavili blokadu Sozine za 13. jul: Monteput dvije decenije profitira od crmničkih resursa

Nezadovoljni odgovorom “Monteputa”, Crmničani pozvali poslanike da podrže izmjene Zakona o putevima

16472 pregleda 99 reakcija 28 komentar(a)
Ilustracija, Foto: SAVO PRELEVIC
Ilustracija, Foto: SAVO PRELEVIC

Crmničani i ostali stanovnici Virpazara i okolnih sela, na Dan državnosti 13. jula blokiraće tunel Sozina kako bi izvršili pritisak na poslanike u Skupštini Crne Gore koji će uskoro glasati o predlogu dopune Zakona o putevima, koji predviđa besplatan prolazak kroz tunel za građane koji žive sjeverno od rampe.

Kako su njihovi predstavnici kazali “Vijestima”, oni su se prije mjesec dana obraćali nadležnim institucijama i predali inicijativu sa preko 500 potpisa kojom su zahtijevali trajno rješenje problema kao i proširenje opsega povlastica za prolazak kroz tunel Sozina.

Odgovor su, kako tvrde, dobili od predsjednika opštine Bar Dušana Raičevića, koji je obećao zalaganje u Skupštini zajedno sa predsjednikom Skupštine opštine Bar Branislavom Nenezićem.

“Odgovor je stigao i od kompanije 'Monteput', gdje je naznačeno da bi rješavanje ovog pitanja, koje je egzistencijalno za Crmničane, ugrozilo poslovanje firme. Ta izjava je kod Crmničana primljena kao uvreda jer podaci govore da kompanija pomaže razne organizacije, saveze, društva sa iznosima od po 100 hiljada eura i više prethodnih godina, odnosno mnogih mandata raznih uprava se taj iznos dijelio među menadžmentom, kao bonus na kraju godine, kao i da je profit kompanije oko 3,6 miliona eura, pa nije jasno kako bi to izdvajanje od samo otprilike 80 hiljada eura na godišnjem nivou moglo ugroziti poslovanje firme”, poručili su oni.

Napomenuli su i da kompanija “Monteput” od osnivanja svoj profit u stvari stiče koristeći, praktično, crmničke resurse već skoro 20 godina, i dodaju da se tunel nalazi na njihovoj teritoriji i taj putni pravac ima određeni uticaj na vodu, vazduh i zemljište, te bi zbog toga čak trebalo da ta kompanija plaća naknadu Crmnici.

Oni misle da to treba da urade i ostali subjekti u vezi vodoizvorišta, nacionalnog parka i ostalog, o čemu će biti pokrenuta posebna aktivnost. Podsjećaju da iako nisu dobili zvaničan odgovor od Skupštine Crne Gore, zadovoljni reakcijom i ličnim zalaganjem Zdenke Popović, potpredsjednice tog tijela. Oni su se zahvalili poslaničkom klubu Demokrata koji je pokrenuo predlog.

Odgovor od Vlade, kao i Ministarstva saobraćaja i pomorstva nijesu dobijali.

“Zbog saznanja da se proteklih dana aktivno lobira da ovo pitanje bude uklonjeno sa dnevnog reda skupštinskog zasjedanja, ili da jednostavno ne bude većinski podržano, Crmničani su se obratili medijima. Apelujemo na sve poslanike da glasaju za izmjene i dopune zakona o putevima gdje se tretira pitanje naplate putarine za tunel Sozina za Crmničane jer će 20 hiljada Crmničana i Crmničanki koji žive u Baru, Podgorici, Budvi i šire, te na samoj teritoriji Crmnice, znati da se postave u odnosu na rezultate glasanja, a u slučaju negativnog ishoda najavljuju blokadu tunela Sozina uz poštovanje zakona i uvažavanje svih elemenata datog momenta”, kazali su.

“Konačno smo prije skoro 20 godina, izgradnjom i probijanjem tunela i otvaranjem tog novog putnog pravca dobili priliku da mnogo lakše i bezbjednije stignemo do Bara. Nažalost, za mnoge se ovo olakšanje polako pretvaralo u teret, a sve zbog naplate koja je za svakog poštenog radnika, svaku vrijednu Crmničanku i Crmničanina predstavljala prepreku i obeshrabrenje da se odluče za češće korišćenje tunela, odnosno ovog putnog pravca”, istakli su.

Bonus video: