Novi problem u elektrosnabdijevanju Tivta, “crnogorski Monte Karlo” u sred špica sezone pod nenajavljenim restrikcijama

Kako "Vijesti" nezvanično saznaju, jutros je došlo do otkaza jedne od ranije, u građevinskim radovima, oštećenih dviju žila 35kV kabla u Tivtu. Stoga je CEDIS pribjegao havarijskim isključenjima djelova konzuma kako bi jedina preostala žila mogla da istrpi opterećenje. Trenutno je bez struje više naselja

68348 pregleda 92 reakcija 74 komentar(a)
Donja Lastva, Foto: Opština Tivat
Donja Lastva, Foto: Opština Tivat
Ažurirano: 16.07.2024. 19:17h

Još jedna u nizu potvrda da je elektroenergetski sistem na Crnogorskom primorju, a posebno u Boki pred raspadom, iznenada je došla danas kada su bez napajanja električnom energijom ostrali potrošači na području Lepetana i Donje Lastve u Tivtu.

Iz tivatske Elektrodistribucije je saopšteno da je u pitanju “restriktivno isključenje sa elektro mreže, koje nije najavljeno, ali da ne bi došlo do kolapsa sistema moralo se pristupiti isključenju.”

Do isključenja struje Lepetanima i Donjoj Lastvi je došlo kako su naveli, nakon odluke u Dispečerskom centru u Podgorici.

“Ukoliko bude potrebe za daljom primjenom restriktivnih mjera, javnost će biti blagovremeno obavještena”, naveli su iz Distribucije.

Nakon sat i po vremena Lepetane je ponovno dobilo napajanje električnom energijom, kao i dio Donje Lastve, ali je u međuvremenu dio Seljanova ostao bez struje.

Iz CEDIS-a su kazali da je zbog problema na mreži dio naselja u Tivtu bez napajanja električnom energijom.

"Ekipe CEDIS-a su locirale mjesto kvara pa će, zbog radova, za konzum Tivta koji se napaja iz TS 35/10 kV Tivat biti aktivirano i alternativno napajanje u periodu od 14h do 14:30 h kako bi svi korisnici bili uredno snabdjeveni električnom energijom za vrijeme sanacije kvara", rekli su iz ove kompanije.

Kako "Vijesti" nezvanično saznaju, jutros je došlo do otkaza jedne od ranije, u građevinskim radovima, oštećenih dviju žila 35kV kabla u Tivtu.

Stoga je CEDIS pribjegao havarijskim isključenjima djelova konzuma na 10kV nivou, kako bi jedina preostala žila mogla da istrpi opterećenje. Trenutno je bez struje više naselja u Tivtu a iz CEDISA navode da će napajanje biti uspostavljeno čim prije bude bilo moguće.

Lisičić: Nesposobni kadrovi Demokrata i DF doveli EPCG na ivicu ambisa

Povodom najnovijih restrikcija i havarija na elektromreži u Tivtu reagovao je odbornik Socijaldemokratske partije (SDP) u lokalnom parlamentu Ćazim Lisičić koji je istakao da je "u Tivtu postala svakodnevnica da pojedini djelovi grada nemaju napajanje, dok nam ministar najavljuje poskupljenje struje.”

“Danas su na redu Lepetane i Donja Lastva. Restrikcije u sred sezone na 40 stepeni u gradu koji bilježi porast gostiju po poslednjim rezultatima Turističke organizacije u Tivtu. Alal vjera”, istakao je Lisičić.

Prema njegovim riječima, menadžment CEDIS-a, “kojeg čine kadrovi Demokrata i Demokratskog fronta, nizom loših poslovnih odluka kao i enormnim partijskim zapošljavanjem doveli su elektroenergetsku kompaniju na ivicu ambisa.”

“Elektroenergetski sistem je inkubator za zapošljavanje i udomljavanje stranačkih uhljeba, a sve to danas plaćaju građani. Stoga pozivamo Ministarstvo energetike da stane na kraj nedoraslim upravljanjem u energetskom sektoru i dozvoli građanima Tivta da zarade od sezone, tako što će im obezbijediti uredno snabdijevanje električnom energijom, kako bi bili u mogućnosti da krajem godine plaćaju najavljeno poskupljenje iste”, zaključio je Lisičić.

DPS: Neprekidni ispadi struje ozbiljno narušavaju kvalitet života

Iz lokalnog odbora Demokratske partije socijalista (DPS) izrazili su zabrinutost i nezadovoljstvo zbog učestalih prekida u elektrosnabdijevanju Lepetana i Donje Lastve i poručluju da isključenja ukazuju na ozbiljne propuste u upravljanju elektroenergetskim sistemom.

"Neprekidni ispadi struje ozbiljno narušavaju kvalitet života naših građana i izazivaju značajne probleme u domaćinstvima i privredi. Lokalno rukovodstvo nije uspjelo da preduzme adekvatne mjere kako bi se osigurala stabilna i pouzdana isporuka električne energije. Ovakvo stanje je neprihvatljivo i zahtijeva hitnu akciju".

Poručuju da očekuju od lokalnog rukovodstva da preuzme punu odgovornost za trenutnu situaciju i hitno implementira mjere koje će spriječiti dalja isključenja.

"DPS Tivat se neće povući dok se ne osigura stabilnost i sigurnost u isporuci električne energije. Pozivamo lokalno rukovodstvo da se odmah uhvati u koštac sa ovim problemom i preduzme sve potrebne korake kako bi se situacija trajno riješila. Umjesto da Tivat, grad koji je tokom vladavine DPS-a postao svjetska destinacija, nastavi svoj napredak, za nepune četiri godine vratio se u doba restrikcija. Sve ovo podsjeća na devedesete godine prošlog vijeka, što je potpuno neprihvatljivo za naše građane", rekli su iz DPS.

Narod Pobjeđuje: Morala se izbjeći isklјučenja kada je spolјna temperatura preko 42 stepena

Građanska lista Narod Pobjeđuje koja je okosnica lokalne vlasti u Tivtu izrazila je nezadovolјstvo zbog čestih nestanaka električne energije, koji utiču na turističku privredu kao i na sam kvalitet života građana Tivta.

"Razumijemo da elektroenergetskom sistemu prijeti kolaps zbog velikog opterećenja mreže i dotrajale elektroenergetske mreže čija infrastruktura nije pratila ekspanziju izgradnje, ali su se morala izbjeći isklјučenja u periodu kada je spolјna temperatura preko 42 stepeni. Zahtijevamo hitno sagledavanje mogućnosti i stavlјanje u funkciju rezervnog elektroenergetskog kabla preko dalekovoda kako bi omogućili domaćinstvima i privrednicima nesmetani napajanje električnom energijom u momentima ispada sistema i popravke kvarova", saopštili su iz Naroda Pobjeđuje.

Odgovarajući na prozivke koje su lokalnoj upravi zbog čestih problema u elektrodnabdijevanju Tivta uputili iz opozicionih SDP-a i DPS-a iz NP su podsjetili te dvije partije da elektroenergetska infrastruktura nije u nadležnosti opština, već države i državnih preduzeća.

Istakli su da je aktuelno stanje upravo produkt tridesetogodišnje vladavine DPS-a i njegovih satelita koji kako su naveli, privilegovanim firmama i pojedincima dozvolili prekomjernu gradnju zanemarujući pritom da razvoj stanogradnje ne prati adekvatan razvoj osnovne infrastrukture, kao i da su donošenjem niza centralističkuh i "antitivatskih i antibokeških zakona" tokom te tri decenije temeljito uništili i poharali svoj grad i uzeli mu iz ruku sve instrumente odlučivanja o sopstvenom pravilnom i održivom razvoju.

Bonus video: