Pljevaljski drvoprerađivači traže da se poništi tender za davanje šuma na korišćenje prodajom drveta u dubećem stanju

"Uslovima tendera je dovedeno dalje poslovanje i dalji opstanak i najvjerovatnije gašenje ovih privrednih subjekata. Sama činjenica da nas je direktor Uprave za gazdovanje šumama i lovištima primio na stepeništu Uprve dovoljno govori o diskriminatorskom odnosu. Samim gašenjem će bez radnih mjesta ostati oko 400 radnika sa prostora opštine Pljevlja"

5861 pregleda 6 komentar(a)
Foto: Privatna arhiva
Foto: Privatna arhiva

Pljevaljski drvoprerađivači zatražili su od odgovornih u Upravi za gazdovanje šumama i lovištima da ponište tender koji su objavili prije nekoliko dana za davanje šuma na korišćenje prodajom drveta u dubećem stanju.

Vlasnici 13 pljevaljskih drvoprerađivačkih preduzeća tvrde da je tender diskriminatorski i eliminatorski za drvoprerađivače iz Pljevalja.

"Pljevaljska drvoprerada je jedinstvena da je od strane tenderske komisije a na štetu ukupne drvoprerade izvršena diskriminacija neviđenih razmjera za drorpreradu u Pljevljima. Uslovi tendera su tako postavljeni da ne postoji teoretska mogućnost da pljevaljska preduzeća iz oblasti drvoprerade dobiju šume na korišćenje", tvrde pljevaljski drvoprerađivači.

Tvrde i da je dovodeno u pitanje njihovo dalje poslovanje i egzistencija oko 400 zaposlenih, ukoliko ostanu uslovi koji su objavljeni na tenderu.

"Uslovima tendera je dovedeno dalje poslovanje i dalji opstanak i najvjerovatnije gašenje ovih privrednih subjekata. Sama činjenica da nas je direktor Uprave za gazdovanje šumama i lovištima primio na stepeništu Uprve dovoljno govori o diskriminatorskom odnosu. Samim gašenjem će bez radnih mjesta ostati oko 400 radnika sa prostora opštine Pljevlja", tvrde drvoprerađivači

Ističu da se uslovima koji su navedeni u javnom pozivu nedvosmisleno favorizuju tri- četiri firme sa područja drugih opština.

"Iz svega navedenog pljevaljski drvoprerađivači su jedinstveni u stavu da se ovakav javni poziv poništi i uz dijalog Ministarstva i Uprave za gazdovanje šumama i privrednika usaglasi zaključak prihvatljiv za sve strane", navodi se u saopštenju drvoprerađivača, objavljenog nakon današnjeg sastanka.

Dodatno su pojasnili da su na javnom pozivu favorizovane firme koje zapošljavaju preko sto radnika i da će te firme moći da kupe cjelokupni etat u Pljevljima po početnoj cijeni.

"Mi nemamo ni teorijske šanse da možemo doći do sirovine bez koje nam nema rada. Kroz formu radnika došlo se do kvote od 35 bodova što mi kroz sve druge aktivnosti, računajući i da ponudimo znatno veću cijenu ne možemo dostići“, rekli su vlasnici drvoprerađivačkih firmi.

Na pitanje da li mogu da se građom snabdijevaju iz privatnih šuma, drvoprerađivači su kazali da ne mogu jer su skoro sve privatne šume na području pljevaljske opštine posječene.

"Teneder ako prođe gasi sve firme. Da li će nam pomoći predjsenik opštine i resorno Ministarstvo kako bi se spriječio ovaj diskriminatorski odnos prema nama. Mi planiramo da izađemo da radnicima na protest ako tender ostane“, rekli su drvoprerađivači.

Pojasnili su da će preduzeti i radikalne mjere, uključujući i blokadu puteva, ukoliko se tenderski uslovi ne promijene.

Bonus video: