Spajić: Evropske integracije će samo biti riječ na papiru ako nemamo fizičke veze

Organizovan prijem na trajektu "Mia" povodom nedavno uspostavljene pomorske linije Ankona – Bar – Drač.

28638 pregleda 4 komentar(a)
Spajić, Foto: Marija Pešić
Spajić, Foto: Marija Pešić

Za Crnu Goru nema važnije veze osim one sa Italijom jer je to veza sa Evropskom unijom. Italija je za nas veliko tržište. Takođe, za Italijane Crna Gora može da obezbijedi dobru destinaciju za turizam i tržište. Ovaj projekat će uspjeti našom posvećnošću i ispunjavanjem obaveza koje smo preuzeli.

To je kazao premijer Milojko Spajić na prijemu u Baru koji je organizovan na trajektu "Mia" povodom nedavno uspostavljene pomorske linije Ankona – Bar – Drač.

On je istako da mu je veliko zadovoljstvo biti na tom brodu, za koji je kazao da je jedan od najljepših brodova koje je posjetio te da su zaista zahvlani što je "Adria Ferries" dokazala da je ovo istorijski momenat i poželio im dobrodošlicu nakon 20 godina. Dodao je da je ta kompanija veliki prijatelj Crne Gore.

"Sada se vraćamo na dane iz 2004. kada je 'Adria Ferries' sarađivao sa Crnom Gorom, samo smo zagrebali površinu veze i fizičke povezanosti između Italije i Crne Gore jer evropske integracije će samo biti riječ na papiru ako nemamo fizičke veze. Sve je u povezivanju ljudi, biznisa, turista, stvaranju tržišta i napora ka novom horizontu koji svi vidimo. Mislim da je ovo samo početak. Ja ću lično probati novi brod", poručio je Spajić.

Ovo je nešto što su čekali jako dugo vremena, po njegovim riječima, i ovo su velike vijesti, pogotovo za Bar.

Kazao je da je Bar grad koji je živio od trgovine i ove veze sa Italijom i drugim zemljama.

Ljudi, preduzetnici iz Bara, su mu rekli da su sve kompanije u Baru napravljene od linije od Bara do Barija koja je postojala mnogo decenija.

On se nada da neće samo turistima i dijaspori ovaj prevoz biti privlačan već i za teretni prevoz.

Očekuju da trgovina između Crne Gore i Italije procvjeta.

Spajić je rekao da vide promjene u Barskoj plovidbi, da se vidi da struktura te kompanije teži ka trajektima i povezanosti Crne Gore i italije.

"Abasadorka Italije je bila jedna od ključnih pokretača ovog projekta i neko ko je od početka vjerovao, uz Barsku plovidbu i ministre, ali partneri iz 'Adria Ferries' su bili ključna komponenata da se ovo ostvari“, zaključio je on.

Ambasadorka Italije u Crnoj Gori, Andreina Marsela, zahvaila se predstavncima "Adria Ferries", Barskoj plovidbi i predstavnicima Vlade Crne Gore.

Ispričala je da je neprestano pisala toj kompaniji ali za dobar cilj jer sada imaju direktnu vezu Crne Gore sa Italijom.

"Vjerujem da ljudi u Crnoj Gori trebaju da budu što više izloženi Italiji a Italijani što više izloženi Crrnoj Gori. To možemo uraditi samo kroz povezanost. Veoma smo bliski u geografskom smislu ali bliskost je ništa bez povezanosti", poručila je.

Jedan od čelnika italijanske kompanije "Adria Ferries", Albert Rosi, kazao je da mu je velika čast što na brodu imaju priliku da ugoste premijera i ministra saobraćaja i pomorstva, Filipa Radulovića i poželio im dobrodošlicu.

Njihovo prisustvo, istako je, pokazuje koliko je Crna Gora posvećena ovoj saradnji i ocijenio da su im ukazali veliko poštovanje.

"Imamo dugu priču o ovoj vezi, jer u prošlosti bio sam jedan od onih koji su uspostavili vezu od Ankone do Bara koja je trajala do 2004. godine. Od tada znamo koliko je važno da Crna Gora ima vezu sa Italijom i Italija sa Crnom Gorom. Kada sam upoznao premijera i ministra sobraćaja vidio sam koliko jako žele da se ova veza vrati", ispričao je on.

Od tada su se potrudili da nađu najbolji način da to ostvare što, po njegovim riječima, nije bilo lako jer su imali tehničkih problema.

Ispričao je da je pored Vlade Crne Gore, na tome radila i Barska plovidba, lučki radnici i policija i njihova posvećenost je učinila da oni danas budu tu.

"Sezona je već počela i razumijemo da ovo nije najbolji momenat da se počne ali nismo htjeli da propustimo priliku da počnemo i pružimo priliku ljudima koji dolaze u Crnu Goru da vide ovaj novi servis", zaključio je on i zahvalio se svima koji su učestvovali u ovom procesu.

Pored ministra Radulovića, prijemu je prisustvovao i potpredsjednik Vlade, Srđan Pavićević, koji se takođe zahvalio svima na naporima i saradnji.

Spajić je sa saradnicima, nakon obraćanja, obišao brod a prije toga je bio na sastanku u Barkoj plovidbi.

Događaju je prisustvovao i direktor AD Luka Bar, Ilija Pješčić, kao i predsjednik Odbora dorektora te kompanije, Dušan Masoničić, predsjednik Odbora direktora Barske plovidbe Ćazim Alković i direktor Boris Mihajlović.

Bonus video: