Harmonizacijom regulative do uslova za sanaciju kreditnih institucija

Guvernerka Irena Radović predstavila aktivnosti CBCG na planu harmonizacije nacionalnog zakonodavstva sa evropskim direktivama, sa posebnim fokusom na regulativu koja tretira pitanje sanacije banaka

3236 pregleda 0 komentar(a)
Foto: CBCG
Foto: CBCG

Harmonizacijom nacionalne regulative sa pravnim okvirom EU obezbjeđuju se uslovi za sprovođenje sanacije kreditnih institucija, uz očuvanje finansijske stabilnosti, saopštila je guvernerka Crntralne banke (CBCG), Irena Radović.

„Intenzivnim aktivnostima na harmonizaciji nacionalne regulative sa pravnim okvirom EU, kao i na kontinuiranom snaženju internih kapaciteta, obezbjeđujemo uslove za sprovođenje sanacije kreditnih institucija, uz očuvanje finansijske stabilnosti i ograničenje negativnog uticaja na poreske obveznike i realnu ekonomiju na najmanju moguću mjeru“, rekla je Radović na sastanku sa stalnim članom Jedinstvenog odbora za sanaciju kreditnih institucija (Single Resolution Board - SRB) Jesusom Saurinom.

SRB je, kako su objasnili iz CBCG, centralno tijelo za sanaciju u okviru Evropske bankarske unije, čija je misija da, kroz blisku saradnju sa Evropskom komisijom (EK), Evropskom centralnom bankom, Evropskim bankarskim regulatorom i nacionalnim nadležnim organima, obezbijedi efikasnu sanaciju kreditnih institucija koje imaju poteškoće u poslovanju.

Radović je na sastanku predstavila aktivnosti CBCG na planu harmonizacije nacionalnog zakonodavstva sa evropskim direktivama, sa posebnim fokusom na regulativu koja tretira pitanje sanacije banaka.

Nakon dobijanja pozitivnih mišljenja od EK, izmjene i dopune zakona o sanaciji kreditnih institucija i o stečaju i likvidaciji banaka, koje je pripremila CBCG, sredinom mjeseca su upućene u skupštinsku proceduru.

Iz CBCG su kazali da će nakon njihovog usvajanja i donošenja seta podzakonskih akata biti postignuta potpuna harmonizacija crnogorskog zakonodavstva sa evropskim regulatornim okvirom u vezi sa sanacijom kreditnih institucija.

Saurina je pohvalio napredak ostvaren na planu unapređenja regulative, ističući spremnost da SRB, sa kojim CBCG ima potpisan sporazum o saradnji, pruži podršku u daljem unapređenju nacionalnog okvira za upravljanje procesima sanacije.

Na sastanku je ocijenjeno i da je razmjena informacija veoma važna, a bliža saradnja te dvije institucije neophodna.

Saurina se, u okviru posjete CBCG, sastao se sa viceguvernerom Nikolom Fabrisom, direktorom Sektora za kontrolu Milanom Remikovićem i čelnicima ostalih organizacionih jedinica.

SRB rukovodi Jedinstvenim mehanizmom za sanaciju koji je uspostavljen 2016. godine i u koji su uključeni nacionalni organi za sanaciju svih država članica Bankarske unije, koju trenutno čini 20 zemalja eurozone i Bugarska.

Bonus video: