Prosječna junska plata u proizvodnji u fabrici “Noblewood” 700 eura

Menadžment fabrike alkoholnih pića “Noblewood” tvrdi da se mjesečna primanja radnika sastoje iz fiksnog i varijabilnog dijela, koji zavisi od ispunjenosti proizvodnih zadataka

11585 pregleda 17 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Svetlana Mandić
Ilustracija, Foto: Svetlana Mandić

Menadžment fabrike alkoholnih pića “Noblewood” u Nikšiću u odgovoru “Vijestima” tvrdi da je zarada zaposlenima u proizvodnji, zajedno s bonusima, iznad 550 eura.

Radnici proizvodnje su prije dva dana odlučili da prekinu proizvodnju na sat, nezadovoljni bonusima, uslovima rada, ugovorima, ali su ih iz uprave odmah pozvali na razgovor tako da je nakon desetak minuta postignut dogovor, a njima je obećano da će bonusi biti povećani.

“U našoj fabrici u Nikšiću trenutno radi 150 zaposlenih. Kao što je jasno komunicirano našem timu u fabrici, mjesečna primanja radnika sastoje se iz fiksnog i varijabilnog dijela, koji zavisi od ispunjenosti proizvodnih zadataka.

Ukupan prihod za svakog zaposlenog, imajući u vidu njihov učinak, iznad je 550 eura. Brojke o neto zaradama iz juna mjeseca pokazuju da je prosječna plata radnika u proizvodnji iznosila 700 eura, dok je 1.200 eura bila prosječna zarada na nivou svih zaposlenih u fabrici”, stoji u odgovoru menadžmenta.

U decembru prošle godine, kada je organizovan Dan otvorenih vrata za novinare, kazali su da je u “Noblewoodu” u Crnoj Gori zaposleno 214 radnika, i to 172 u Nikšiću i 42 u Tivtu, da oko 90 odsto radnika ima rješenje na neodređeno, kao i da će za tri godine ispuniti cilj i da će broj zaposlenih dostići cifru od 400.

“Kao što je pomenuto u toku Dana otvorenih vrata za medije, naša proizvodnja je sezonska, a razlike u količinama koje se proizvode su uslovljene trendovima prodaje na tržištu. Proizvodili smo manje količine u prvoj polovini ove godine zbog niske sezone prodaje, dok je u drugoj polovini godine obim proizvodnje mnogo veći da bi se u četvrtom kvartalu ušlo u sezonu velikog obima prodaje, za što je potrebna veća količina proizvoda.

Ovo je standard u industriji i ne važi samo za našu fabriku. Zbog toga je kompanija, usljed sezonskog smanjenja proizvodnje u aprilu, zaposlenima ponudila mogućnost sporazumnog raskida ugovora uz otpremnine, u skladu s važećim zakonima. Oni koji su željeli da iskoriste ovu opciju, njih 20, to su učinili striktno sporazumno i svi su dobili nadoknadu od pet mjesečnih zarada”, stoji u odgovoru menadžmenta.

Kako su istakli, globalna dešavanja zahtijevaju fleksibilnost i prilagodljivost biznisa kako bi osigurali dugoročnu održivost, dok u isto vrijeme žele omogućiti opstanak radnih mjesta upravo kroz tu održivost biznisa.

Fabrika alkoholnih pića “Noblewood”, koja proizvodi čuvenu votku “Beluga”, u Nikšiću je otvorena u aprilu prošle godine. “Noblewood” je kupila dio kompanije “Neksan”, nikšićkog biznismena Miodraga Dake Davidovića.

Bonus video: