Smjena na čelu Direktorata za pomorstvo - Marku imenovan, Mijušković nije produžen v.d. mandat

Ministarstvo ne odgovara na pitanja o potencijalnom konfliktu interesa novog pomoćnika ministra

6127 pregleda 20 reakcija 20 komentar(a)
Foto: Siniša Luković
Foto: Siniša Luković

Nikola Marku kojeg je krajem prošle godine ministar saobraćaja i pomorstva Filip Radulović doveo u svoj resor kao spoljnjeg saradnika-honorarca imenovan je za vršioca dužnosti generalnog direktora (pomoćnik ministra) Direktorata za saobraćaj, dok Maji Mijušković koja je pokrivala tu poziciju nije produžen mandat nakon isteka perioda od šest mjeseci.

Dok je bio angažovan u Ministarstvu saobraćaja kao spoljni saradnik, Marku je istovremeno i kao advokat pružao i pravne usluge Upravi pomorske sigurnosti i upravljanja lukama Crne Gore - organom državne uprave nad kojim ovo ministarstvo vrši upravni nadzor, što znači da je bio u konfiktu intreresa. U međuvremenu je njegov honorarni advokatski angažman u Upravi pomorske sigurnosti za što ga je bio unajmio aktuelni v. d. direktor te Uprave Haris Husić prekinut, ali će Marku sada kao generalni direktor Direktorata za pomorstvo biti u poziciji da odlučuje o eventualnom angažovanju Husića za stalni mandat na mjestu direktora te Uprave. Po konkursu, koji sprovodi Uprava za kadrove, Husić je drugorangirani na listi od ukupno šest kandidata koji su se prijavili na oglas za novog direktora koji uskoro treba da bude postavljen na izbor Markua i ministra Radulovića.

U Vladinom rješenju o postavljanju Markua na novu poziciju piše samo da je master pravnih nauka, a u rješenju o prestanku mandata Mijuškovićeve piše da je pravnica. Rješenja su dostupna na sajtu Vlade.

Iz Ministarstva saobraćaja nijesu odgovorili na pitanja “Vijesti” u vezi s ovim dosadašnjim ili potencijalnim novim konfliktima interesa Markua i o njegovom iskustvu u javnom sektoru, a nije ni odgovoreno na pitanje “Vijesti” koji su razlozi zbog kojih je Mijuškovićevoj prekinut angažman u ministarstvu.

Ona je u Vladinom resoru koji se bavi saobraćajem i pomorstvom, inače, bila angažovana na raznim pozicijama od 2018. da bi posljednji put bila u punom mandatu postavljena za generalnu direktoricu Direktorata za pomorstvo u tadašnjem Ministarstvu kapitalnih investicija MKI) u decembru 2022. godine. Pošto je MKI ukinuto i formirano MSP kao sljedbenik, ona je u januaru ove godine postavljena za v. d. direktora Direktorata za pomorstvo.

Mijušković za sobom ima veliko iskustvo rada u javnom sektoru i obavljanja poslova u pomorskoj administraciji, kao i dobru saradnju sa strukovnim organizacijama pomoraca u državi. Rukovodila je timom koji je izradio Strategiju razvoja pomorske privrede 2020-2030. godine, a poznavaoci prilika u crnogorskom pomorstvu identifikuju je kao osobu koja insistira na beskompromisnoj primjeni i poštovanju zakona i međunarodnih konvencija u toj oblasti. Mijušković je bila angažovana na pripremi Akionog plana s korektivnim mjerama kojima su definisani koraci koje crnogorska pomorska administracija namjerava da preduzme radi otklanjanja nedostataka koji su konstatovani u posljednjem auditu inspekcije Evropske agencije za pomorsku sigurnost EMSA.

Dio otklanjanja tom prilikom utvrđenih nedostataka treba da bude i donošenje novog “Pravilnika o vrstama zvanja i ovlašćenja, uslovima za sticanje zvanja i izdavanje ovlašćenja za članove posade broda”, a o čemu se već godinama u stručnoj javnosti “lome koplja” zbog često suprotstavljenih interesa države, pomoraca, pomorskih škola i trening centara i potrebe da se prate međunarodni standardi koliko god da to pojedine karike u tom lancu “izvlačilo iz zone komfora”. S tim u vezi Mijušković je inicirala i formiranje Komisije ministarstva koja je počela nadzor nad radom Centara za obuku pomoraca, gdje su prilkom EMSA-inog audita, konstatovani najveći nedostaci. Njena namjera da rad trening centara uskladi s međunarodnom STCW Konvencijom i da se podigne kvalitet obuke u centrima Mijuškovićevu je, prema nezvaničnim informacijama “Vijesti”, dovela u sukob s dijelom vlasnika trening centara, ali i zaposlenih u državnoj pomorskoj administraciji koji su godinama u sukobu interesa kao istovremeno predavači u trening centrima i ispitivači kandidata u zvaničnim komisijama Lučkih kapetanija, a nerijetko su to i oni koji u ime državnih organa potpisuju brevete koje nakon manjkavih obuka, steknu ti kandidati.

Iz Ministarstva saobraćaja su ranije “Vijestima”, na pitanje koje su Markuove kvalifikacije da ga ministar Radulović dovede kao spoljnjeg saradnika, kazali da je, kao dokazani ekspert iz oblasti pomorskog prava, svoju akreditaciju eksperta u oblasti pomorstva stekao akademskim dostignućima na institutu IMLI Malta gdje je 2017. godine radio istraživanje u vezi s pomorskim pravom, te da je istu ekspertizu nastavio da usavršava u Velikoj Britaniji gdje je 2019. godine magistrirao pomorsko pravo na najprestižnijem univerzitetu iz ove oblasti – Swansea University, i da ga je uspjeh na tom univerzitetu preporučio za angažman u Međunarodnoj pomorskoj organizaciji IMO-u, kao istraživača, gdje se bavio istraživanjem i detaljnom analizom pomorstva...

Iz Ministarstva su naveli i da nakon istraživačkog iskustva u IMO, Marku se “bavio pitanjem pomorstva, privrede i arbitraže u Londonu gdje je u kancelariji Wilmer Hale stekao značajno iskustvo, apostrofirajući rad na pomorskom incidentu kontejnerskog broda kompanije Evergreen koji je zadesio Suecki kanal 2021. godine”, kao i “da je u svom profesionalnom portfoliu zaradio i sertifikat britanskog Cambridge Univerziteta iz oblasti sustainability-a u oblasti pomorstva i izduvnih gasova što je od krucijalnog značaja za dalji razvoj Crne Gore.

Bonus video: