Piva pred rekordnom sezonom: Rafting najinteresantniji, tu su i jezera, planine, čist vazduh, priroda...

Ovog ljeta na jezeru je organizovana treća kajakaška regata i prva škola plivanja, manifestacija “Dani jezera”, a Opština je prije nekoliko dana završila sređivanje prostora u blizini plaže koji je ambijentalno uklopljen u cjelinu - postavljen je mobilijar, urađena šetna staza, ozelenjen prostor

19773 pregleda 46 reakcija 7 komentar(a)
Rafting najatraktivniji turistima, Foto: Park prirode Piva
Rafting najatraktivniji turistima, Foto: Park prirode Piva

Dođite u Pivu dičnu, nadahnite svoje grudi, za svakoga mjesta ima, Pivljani su dobri ljudi, zapjevaše mališani iz plužinskog vrtića. Izgleda da su njihovu pjesmu čuli turisti i iz dana u dan sve je više onih koju dođu da nadahnu grudi, ispune oči ljepotom, uživaju i druže se sa ljubaznim domaćinima.

“Čini mi se da turizam u Pivi sve više napreduje. Ove godine sigurno ćemo imati rekordnu sezonu u odnosu na sve parametre koji su bili prethodnih godina”, ističe predsjednik Opštine Plužine Slobodan Delić.

Njegov optimizam dijeli i direktor Parka prirode (PP) “Piva” Ivan Doderović, a brojke, kako je kazao, idu tome u prilog.

Prijavite goste: Ivan Doderović
Prijavite goste: Ivan Doderovićfoto: Svetlana Mandić

“Prema dosadašnjim brojkama, možemo zaključiti da će ova sezona sigurno prevazići prošlu, a možda se i približiti onoj rekordnoj iz 2019. godine. Što se tiče posjeta zaštićenom području, koje mi u Parku prirode evidentiramo na osnovu prodatih ulaznica, prošle godine smo do 1. jula imali 4.100 posjeta, dok ove godine već imamo 8.900, što je duplo nego više. S obzirom na to da smo u 2023. godini imali 19.000 posjeta, smatramo da ćemo do kraja sezone i do kraja kalendarske godine uveliko premašiti taj broj. Što se noćenja tiče, do kraja juna smo imali oko 3.600 noćenja, što je za 200 noćenja više u odnosu na 2023”, kazao je Doderović za “Vijesti”.

Iako je rafting na rijeci Tari najinteresantniji turistima, Piva ima da pruži mnogo više od toga - tu su brojna jezera, planine, aktivni turizam koji obuhvata pješačenje, planinarenje, vožnju bicikla, kajaka, jahanje konja, penjanje na stijeni... Tu je i čist vazduh, lijepa priroda, odlična gastronomska ponuda i ljubazni domaćini. Teško je pobrojati šta sve Piva turistima nudi, a predsjednik Delić posebno ističe valorizaciju Pivskog jezera.

Pogled na Pivsko jezero
Pogled na Pivsko jezerofoto: Svetlana Mandić

“Jezero je od prostora za koji smo često govorili da nije turistički iskorišćen, došlo do toga da danas imamo blizu 15 čamaca koji se bave prevozom turista, organizovanjem izleta. Park prirode organizuje kajakaške regate, promoviše sve potencijale jezera i čini mi se da svaki segment, što se tiče turizma, dobija na značaju”, istakao je Delić.

Ovog ljeta na jezeru je organizovana treća kajakaška regata i prva škola plivanja, manifestacija “Dani jezera”, a Opština je prije nekoliko dana završila sređivanje prostora u blizini plaže koji je ambijentalno uklopljen u cjelinu - postavljen je mobilijar, urađena šetna staza, ozelenjen prostor...

Kajakaška regata
Kajakaška regatafoto: Park prirode Piva

Tu je i kula Lazara Sočice na Goransku, koja je otvorena prošle godine, za Dan opštine, i u kojoj se nalaze prirodnjačka i istorijska postavka.

Zasada, prema riječima Doderovića, kada je kula u pitanju, više bilježe grupnih, nego individualnih posjeta. Nastaviće, kako je rekao, sa njenom promocijom, a razmišljaju i o organizovanju manifestacija, što bi dodatno obogatilo ponudu kule Lazara Sočice.

Piva je ljeti poznata i po brojnim manifestacijama koje Opština i Park prirode, kao i Centar za kulturu, organizuju - od kulturno-zabavnih do sportskih: pjesnički susreti, sportska takmičenja, osvajanje vrhova, “Piva dance camp”, a “Pivska priča” već četvrtu godinu “puni” amfiteatar. Tako je bilo i sinoć kada je Ivan Bosiljčić održao koncert u sklopu “Pjesničkih susreta na izvoru Pive”.

“Zaista smo zadovoljni posjetama na dosadašnjim koncertima. Ono što nam je i bio cilj prije početka ove sezone, jeste ako ne da unaprijedimo, onda bar da držimo nivo koji smo ostvarili u prethodne tri ‘Pivske priče’. Do sada smo imali tri koncerta i do kraja ‘Pivske priče’ nas očekuju još tri - 27. jula je koncert ‘YU grupe’ i ‘Legendi’, 4. avgusta, za Dan opštine, nastupiće Bajaga, a 16. avgusta Ana Bekuta”, kazao je Doderović.

Škola plivanja
Škola plivanjafoto: Park prirode Piva

Predsjednik Opštine podsjeća da će uskoro početi sa instalacijom via ferate, posebnog turističkog proizvoda, čime će unaprijediti ponudu.

“Dovoljno je da posjetite Plužine, čitavu opštinu i teritoriju parka prirode ‘Piva’ i da se uvjerite kakve sve ljepote posjeduju naša opština i naš park. Na nama je samo da iskoristimo ove turističke potencijale na pravi način. I u parku prirode i u Opštini trude se da značajno doprinesu promociji kroz sve manifestacije koje organizujemo”, ističe direktor PP “Piva”.

Fali hotel da zaokruži priču

Kada je u julu 2019. godine kupio hotel “Piva” u Plužinama, Dragan Bogdanović, rođeni Pivljanin koji živi i radi u Beogradu, otac proslavljenog košarkaša Bogdana Bogdanovića, najavio je da će vrata jedinog objekta te vrste u Plužinama ponovo biti otvorena za dvije godine. To se nije dogodilo, ali predsjednik Opštine ističe da Bogdanović nije odustao od rekonstrukcije hotela koji je sagrađen 1976. godine i dodaje da, i pored sve većeg broja pružaoca smještaja, Plužinama nedostaje hotel.

“I dalje smo optimisti da će investitor koji je kupio postojeći hotel krenuti u realizaciju projekta koji je, prema njegovim riječima, dosta zahtijevan i skup. Nadamo se da će i to da dođe na svoje. I ne samo taj hotel. Optimista sam da će u narednom periodu biti zainteresovanih investitora da napravi neki mali hotel. Ovdje ljetnja sezona traje od maja do oktobra. Već moramo da ulazimo u fazu razmišljanja da je produžimo na još dva mjeseca. To je ozbiljan period i onda možemo da govorimo da neko može da ostvari ozbiljan finansijski kapital od rada u turizmu”, kaže Delić.

Brojke obećavaju: Slobodan Delić
Brojke obećavaju: Slobodan Delićfoto: Svetlana Mandić

Doderović ističe da prema zadnjim podacima broj smještajnih kapaciteta na teritoriji opštine prelazi cifru od 1.100 do 1.200 kreveta, ali da ih je vjerovatno i do 1.500.

“To nije ipak dovoljno i mislim da bi jedan hotel mnogo značio turizmu, jer bez hotela priča o turizmu, što se tiče smještaja, nije zaokružena”, smatra Doderović.

Zahvaljujući aplikaciji koju je PP “Piva” obezbijedila Nacionalna turistička organizacija, sada imaju mogućnost da evidentiraju prijavu boravka gostiju, pa Doderović apeluje na pružaoce usluga smještaja da pomenutu aplikaciju iskoriste i prijave goste.

“Da ne bi ulazili u probleme sa zakonom i da bi doprinijeli i sebi, jer bi na kraju sezone imali broj turista sa kojim bi mogli da se pohvalimo, a ne da imamo neke brojke koje su daleko od istine i koje su tri do četiri puta, vjerovatno, manje nego što je stvarni broj noćenja. Boravišna taksa i prihodi koje bi Park ostvario su u drugom planu”, poručio je Doderović.

Bonus video: