Budva poskupjela, turista manje

Cijene veće nego prošle godine, popunjenost četiri odsto lošija nego lani. U hotelima je posjećenost za dva odsto veća, ali je podbacio privatni smještaj u kome je registrovano za 10 odsto manje gostiju

32745 pregleda 163 reakcija 78 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Vuk Lajović
Ilustracija, Foto: Vuk Lajović

Da li je opšte poskupljenje od trgovačkih do ugostiteljskih objekata, plaža i noćnih klubova, razlog što Budva u špicu sezone ima manje gostiju nego lani, ostaje da se vidi kada se sumiraju konačni rezultati ove ljetne sezone. Ono što je činjenica je da su cijene znatno veće nego prošle, a toga su najviše svjedoci stanovnici Budve, koji se iz ljeta u ljeto suočavaju sa pravom poplavom povećanja cijena, koje su mijenjaju na dnevnom nivou.

Prema podacima Turističke organizacije, na području od Jaza do Buljarice odmara 36 hiljada gostiju, što je četiri odsto lošija popunjenost nego lani. U hotelima je posjećenost za dva odsto veća, ali je podbacio privatni smještaj u kome je registrovano za 10 odsto manje gostiju nego u istom periodu prošle godine.

Direktor Turističke organizacije Nemanja Kuljača za "Vijesti" kaže da je Budva destinacija za goste najrazličitijih finansijkih mogućnosti.

"Uoči ovogodišnje turističke sezone u Budvi je u skladu sa opštim povećanjem cijena roba i usluga izvršena i korekcija cijena hotelskog smještaja, najviše do 15 procenata. Kada je u pitanju cjenovna politika izdavalaca privatnog smještaja, iz Udruženja izdavalaca privatnog smještaja ističu da je realna, te da neznatna poskupljenja prati kvalitet smještajnih kapaciteta, usluge i domaćinski odnos prema gostima", kazao je Kuljača.

Prema njegovim riječima, u ovom trenutku cijena smještaja u hotelu sa tri zvjezdice je od 30 do 70 eura na bazi noćenja sa doručkom po osobi.

"Cijena smještaja u hotelima sa četiri zvjezdice je od d 55 do 115 eura, a u hotelima sa pet zvjezdica od 88 do 500 eura, takođe po osobi na bazi noćenja sa doručkom. Kada je privatni smještaj u pitanju, u objektima gdje se cijena računa po osobi (višeapartmanska jedinica ili soba) zavisno od kategorije i lokacije, cijene u glavnoj turističkoj sezoni su od 12 do 25 eura, a apartmani ili stanovi za četiri i više osoba u sezoni su od 100 eura van centra grada do 400 eura u centru grada dnevno", naglasio je Kuljača.

Da je Budva destinacija u kojoj mogu odmarati turisti najrazličitijih finansijskih mogućnosti, kako ističe Kuljača, u prilog govori i podatak da u njoj četvoročlana porodica može ručati u prosjeku za 50 eura.

"Naime, riblji meni za četvoročlanu porodicu u restoranima je od 80 eura pa naviše, paste i pice od 32 eura do 65 eura, a kuvana jela već od 20 eura za četvoročlanu porodicu pa naviše. Kako budvanski ugostitelji ističu, izvršena je nužna, ali blaga korekcija cijena od nekih pet procenata. Cijene plažnog mobilijara su na nivou prošlogodišnjih pa u zavisnosti od ekskluzivnosti plaže i plažnog ambijenta, te se može zakupiti za 10, 25 ili 50 eura (dvije ležaljke i suncobran)", kazao je Kuljača.

Bonus video: