Sindikat Uprave za šume: Predlog Zakona o šumama neodrživ, nadležnosti uprave da ostanu kao i do sada

Iz Sindikalne organizacije su napomenuli da zaposleni Uprave za gazdovanje šumama i lovištima nisu protiv osnivanja privrednog društva za upravljanje i gazdovanje šumama, ali pod izričitim uslovom da to preduzeće u potpunosti ima sve nadležnosti vezane za upravljanje i gazdovanje šumama

6249 pregleda 2 komentar(a)
Sa današnjeg sastanka, Foto: Sindikalna organizacija Uprave za gazdovanje šumama i lovištima
Sa današnjeg sastanka, Foto: Sindikalna organizacija Uprave za gazdovanje šumama i lovištima

Predlog Zakona o šumama koji je Vlada Crne Gore usvojila na 42. sjednici, vezan za buduće upravljanje i gazdovanje šumama, nije potpuno održiv, zaključak je sastanka šumarskih inženjera Uprave za gazdovanje šumama i lovištima koji je održan danas u Pljevljima.

"Stoga zahtjevamo da u amandmanu 6, član 73, Predloga zakona, koji se odnosi na Nadležnosti uprave i privrednog društva za gazdovanje šumama, a koje se odnose na doznaku stabala za sječu, izradu izvođačkih projekata i prijem drvnih sortimenata,ostanu kao i do sada u nadležnosti organa uprave", navodi se u saopštenju Sindikalne organizacije Uprave za gazdovanje šumama i lovištima koje je dostavljeno medijima.

Iz Sindikalne organizacije su napomenuli da zaposleni Uprave za gazdovanje šumama i lovištima nisu protiv osnivanja privrednog društva za upravljanje i gazdovanje šumama, ali pod izričitim uslovom da to preduzeće u potpunosti ima sve nadležnosti vezane za upravljanje i gazdovanje šumama.

"Ukoliko se ne udovolji našem Zahtjevu, da doznaka stabala za sječu, izrada izvođačkih projekata, kao i prijem drvnih sortimenata, ne ostanu u nadležnosti organa uprave, bićemo prinuđeni da od dana 05.08.2024. godine, obustavimo poslove vezane za vršenje doznake, uključujući redovnu doznaku, doznaku za potrebe lokalnog stanovništva i doznaku privatnih šuma, a uz minimalne procese rada, koje će obezbjediti rukovodioci područnih jedinica", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: