Lučko-transportni radnici će ići u penziju sa 25 godina radnog staža

Jednoglasno usvojene dopune Zakona o penzionom i invalidskom osiguranju

11970 pregleda 17 komentar(a)
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Lučko-transportni radnici, koji rade u Luci Bar, će sa beneficiranim radnim stažom moći da odu u penziju sa 25 godina radnog staža, odlučili su jednoglasno poslanici u Skupštine Crne Gore glasavši za usvajanje Zakona o dopunama Zakona o penzionom i invalidskom osiguranju.

Glasalo je 58 poslanika, svi su bili „za“, nije bilo glasova „protiv“ ili uzdržanih.

Sindikat radnika AD Luka Bar pokrenuo je ovu inicijativu krajem januara ove godine. Lučko-transportni radnici rade fizičke poslove sa otrovnim i rizičnim rudama, pretovar teških ruda metala, a ti poslovi nalaze se u zoni opasnosti 1. Oni su tada „Vijestima“ ispričali da po zakonu koji je tada bio na snazi neće ni dočekati penziju.

Tim povodom, oni su se sastali sa većinom poslaničkih klubova kako bi zagovarali ovu ideju, a taj predlog je pred poslanike stavio poslanički klub Socijalističke narodne partije.

Svi klubovi su na pretresu ovog zakona najavili podršku ovoj inicijativi. Lučko-transportne radnike je podržao i direktor AD Luka Bar, Ilija Pješčić, i ranije kazao redakciji da je njegov lični i profesionalni stav da radnici treba da dobiju bolju beneficiju radnog staža.

Bonus video: